Muutama
päivä sitten M soitti kaupasta ja pyysi googlaamaan sanan cantaril englanniksi.
Se on kuulemma kala? Kirjoitin nimen kääntäjän hakukenttään ja google ilmoitti
cantarilin olevan englanniksi cantaril. Mikä hiton kantarelli? Lisää googlausta
ja löytyi englanninkielinen nimi ”blackbelly rosefish”, joka sekään ei tehnyt
minua hullua hurskaammaksi. Mitäs The Algarve Fish Book sanoo tästä kalasta?
Sisällysluettelon kohdasta C, tai mistään muualtakaan, ei vaan löytynyt sanaa
cantaril. Vain meille voi käydä niin, että M törmää kaupassa juuri sellaiseen täkäläiseen
kalaan, josta ei löydy tietoa kyseisestä, muuten hyvästä kalakirjasta. Onneksi
siivooja sattui juuri olemaan paikalla. Näytin hänelle googlaamani kalan kuvaa
ja kysyin surkealla portugalillani, onko tällainen kala hyvää. Sen mitä
vastauksesta jotain ymmärsin, kyseinen kala on mitä maukkainta ruokaa,
vaalealihaista ja sopii erityisesti grilliin tai uunissa kypsennettäväksi,
mutta pää ei ole syötäväksi kelpaava. Kiitos, obrigada. Googlasin samalla muutamia
cantarilreseptejä. Kun tämä selvitystyö oli tehty, soitin M:lle kauppaan, mutta
hän oli jo ehtinyt ostaa liharuokia pariksi seuraavaksi päiväksi joten
cantarilin hankinta ja valmistus siirtyi jokusen päivän eteenpäin. Siihen
mennessä olimmekin sitten jo ehtineet tehdä kyseiselle otukselle tarkemman
lajinmäärityksen (Helicolenus dactylopterus) ja etsiä käyttökelpoisen reseptin.
Cantaril
oli yllättävän vähäruotoinen kala, joka oli helppo syödä ja ruotia lautasella. Suomalaisista
kaloista tähän ateriaan voisi makunsa puolesta ajatella käytettävän vaikkapa härkäsimppua tai
Itämeren turskaa, jonka kanta on kuulemma ollut kovasti elpymään päin.
Lempeästi
haudutettua uunikalaa
2 cantarilia (n 500-600
g kpl)
2 isoa sipulia
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
3 isoa tomaattia
puolikas vihreää paprikaa
3 valkosipulinkynttä
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
Perkaa ja suomusta
kalat ja leikkaa kalojen päät irti. Suolaa ja pippuroi kalat sisältä ja ulkoa. Voitele
uunivuoka oliiviöljyllä ja laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Leikkaa
puolikas sipulia viipaleiksi ja levitä viipaleet vuokaan oliiviöljyn päälle.
Asettele kalat sipulipedille. Kalttaa tomaatit, leikkaa ne neljäksi lohkoksi ja
poista siemenet. Leikkaa paprika siivuiksi.
Leikkaa loput sipulit pieniksi lohkoiksi ja viipaloi valkosipulinkynnet
ohuiksi siivuiksi. Levitä sipulit ja kasvikset tasaisesti kalojen väliin. Kaada
kiehuva vesi vuokaan kalojen ja kasvisten päälle ja laita vuoka uuniin. Hauduta
20 minuuttia, minkä jälkeen lisää valkoviini ja hauduta vielä toiset 20
minuuttia. Tarkista paistotulos, sillä uunista riippuen kala voi kypsyä joko
hitaammin tai nopeammin. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti