lauantai 23. helmikuuta 2013

Cantaril tai joku omituinen kalaMuutama päivä sitten M soitti kaupasta ja pyysi googlaamaan sanan cantaril englanniksi. Se on kuulemma kala? Kirjoitin nimen kääntäjän hakukenttään ja google ilmoitti cantarilin olevan englanniksi cantaril. Mikä hiton kantarelli? Lisää googlausta ja löytyi englanninkielinen nimi ”blackbelly rosefish”, joka sekään ei tehnyt minua hullua hurskaammaksi. Mitäs The Algarve Fish Book sanoo tästä kalasta? Sisällysluettelon kohdasta C, tai mistään muualtakaan, ei vaan löytynyt sanaa cantaril. Vain meille voi käydä niin, että M törmää kaupassa juuri sellaiseen täkäläiseen kalaan, josta ei löydy tietoa kyseisestä, muuten hyvästä kalakirjasta. Onneksi siivooja sattui juuri olemaan paikalla. Näytin hänelle googlaamani kalan kuvaa ja kysyin surkealla portugalillani, onko tällainen kala hyvää. Sen mitä vastauksesta jotain ymmärsin, kyseinen kala on mitä maukkainta ruokaa, vaalealihaista ja sopii erityisesti grilliin tai uunissa kypsennettäväksi, mutta pää ei ole syötäväksi kelpaava. Kiitos, obrigada. Googlasin samalla muutamia cantarilreseptejä. Kun tämä selvitystyö oli tehty, soitin M:lle kauppaan, mutta hän oli jo ehtinyt ostaa liharuokia pariksi seuraavaksi päiväksi joten cantarilin hankinta ja valmistus siirtyi jokusen päivän eteenpäin. Siihen mennessä olimmekin sitten jo ehtineet tehdä kyseiselle otukselle tarkemman lajinmäärityksen (Helicolenus dactylopterus) ja etsiä käyttökelpoisen reseptin.


Cantaril oli yllättävän vähäruotoinen kala, joka oli helppo syödä ja ruotia lautasella. Suomalaisista kaloista tähän ateriaan voisi makunsa puolesta ajatella käytettävän vaikkapa härkäsimppua tai Itämeren turskaa, jonka kanta on kuulemma ollut kovasti elpymään päin.

Lempeästi haudutettua uunikalaa

2 cantarilia (n 500-600 g kpl)
2 isoa sipulia
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
3 isoa tomaattia
puolikas vihreää paprikaa
3 valkosipulinkynttä
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä

Perkaa ja suomusta kalat ja leikkaa kalojen päät irti. Suolaa ja pippuroi kalat sisältä ja ulkoa. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Leikkaa puolikas sipulia viipaleiksi ja levitä viipaleet vuokaan oliiviöljyn päälle. Asettele kalat sipulipedille. Kalttaa tomaatit, leikkaa ne neljäksi lohkoksi ja poista siemenet. Leikkaa paprika siivuiksi.  Leikkaa loput sipulit pieniksi lohkoiksi ja viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Levitä sipulit ja kasvikset tasaisesti kalojen väliin. Kaada kiehuva vesi vuokaan kalojen ja kasvisten päälle ja laita vuoka uuniin. Hauduta 20 minuuttia, minkä jälkeen lisää valkoviini ja hauduta vielä toiset 20 minuuttia. Tarkista paistotulos, sillä uunista riippuen kala voi kypsyä joko hitaammin tai nopeammin. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.
Ei kommentteja: