perjantai 31. lokakuuta 2014

Uuniahvenet


Ahven on Suomen paras ja maukkain kala. Tämä ruoka vaatii jonkin verran esiaskartelua, mutta on erinomainen tapa tarjota ahvenia isommallekin joukolle niin, että kaikki varmasti saavat kalansa yhtaikaa ja lämpiminä. Täysin ruodottomana tämä on lasten (ja miksei myös aikuisten) suosikkiruokaa. Reseptin määristä syö 3-4 ruokailijaa.


Uuniahvenet

500 g             ahvenfileitä
2                    munaa
                      suolaa
                      valkopippuria
                      vehnäjauhoja
                      korppujauhoja
                      voita
2 nippua        tilliä
2-3 dl            kermaa
                      (sitruunaa)

Tee fileisiin v-viilto ja poista näin viimeisetkin ruodot (tämä toimii sekä kuhassa että ahvenessa). Silppua tilli. Laita korppujauhot lautaselle ja mausta ne suolalla ja valkopippurilla. Laita omille lautasilleen myös vehnäjauhot ja vatkatut kananmunat. Leivitä ahvenfileet painelemalla ne ensin vehnäjauhoihin, sitten kasta ne munaan ja lopuksi kierittele korppujauho-mausteseoksessa. Laita lautaselle ja leivitä samalla tavalla kaikki fileet.

Paista leivitetyt ahvenfileet voissa paistinpannulla kullanruskeiksi, lado sopivan kokoiseen uunivuokaan ja ripottele joukkoon reilusti silputtua tilliä. Kaada vuokaan kermaa niin, että kalat lähes peittyvät ja laita vuoka 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi.

Ahvenet voi paistaa ja latoa vuokaan valmiiksi ja kun ruokailun aika lähestyy, tarvitsee vain lisätä kerma ja laittaa vuoka uuniin. Silloin paistoaikaa voi vähän lisätä. Halutessasi voit puristaa muutaman tipan sitruunamehua annokseesi. Perunamuhennos on erinomainen pari tälle ja maustekurkku sopiva lisäke.4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ahven on Suomen paras ja maukkain kala - täysin samaa mieltä! Savustettu ahven hurmaa tämän naisen joka kerta, mutta kyllä ahven kelpaa muissakin olomuodoissaan :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Siinä tapauksessa täytyy tehdä aivan ihana savuahvenpiirakka:
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/05/aivan-ihana-savuahvenpiirakka.html

ulla kirjoitti...

Samaa mieltä ahvenesta. Jännä juttu tosin, että en lähes koskaan osta sitä kaupasta. Näin ollen ahven jääkin meillä usein kesäruoaksi, ja yleensä mökillä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Onhan se ihan eri asia syödä tuoretta kalaa kuin sellaista, joka on ensin matkustanut muutaman päivän ympäri Suomea ;)
Kesäruoasta tulee hyvää talviruokaa, kun malttaa pakastaa jokusen ahvenfileen. Ahven ei tykkää huonoa pakastamisesta.