Terveellinen
ei ole sellainen sana, joka usein esiintyisi tässä blogissa, ei varsinkaan
puhuttaessa makeista jälkiruoista. Mutta kun makeaa kuitenkin tekee mieli,
yritetään syödä sitä vähemmän ja harvemmin, tai edes luonnollisemmassa
muodossaan, tuoreina hedelminä. Rasvaa, lihaa ja kotimaisia viljoja osoitellaan
terveysongelmien syntipukeiksi, mutta liian usein unohdetaan tyhjät
hiilihydraatit. Sokerin syönti kun ei kaiken kaikkiaan ole terveellistä, ei sen
enempää kotimaisena sokerina kuin eksoottiseen valepukuunkaan naamioituna, kuivattuina taateleina, kookossokerina, agavesiirappina ja sensellaisena.
Voihan jokainen tietysti yrittää hankkia itselleen parempaa omatuntoa ”erilaisen
sokerin” mässyttelystä, mutta ehkä kuitenkin kannattaisi mieluummin olla
rehellinen. Fakta on nimittäin se, että ahkerasti nautittuna niillä(kin)
makeuttamisaineilla onnistuu nopeammin saamaan kakkostyypin diabeteksen ennen
kuin minkäänlaista terveyshyötyä.
Terveellistä
tai ei, en voinut vastustaa kiusausta ostaa kotimaisia mansikoita ja niin minä
päädyin tällaiseen jälkiruokaan. Käyttämäni hunaja on suomalaista ja marengissa
on ihan perustavallista valkoista sokeria. Ihan vähän vaan.
p.s.
Valkoinen sokeri sisältää:
sakkaroosia 99,9g/100 g
Hunaja sisältää
fruktoosia 41,4g/10 0g
glukoosia 37,9g/100 g
sakkaroosia 1,5g/100 g
Toisin kuin glukoosi, fruktoosi voi metabolisoitua ihmisillä ainoastaan maksassa.
p.s.
Valkoinen sokeri sisältää:
sakkaroosia 99,9g/100 g
Hunaja sisältää
fruktoosia 41,4g/10 0g
glukoosia 37,9g/100 g
sakkaroosia 1,5g/100 g
Toisin kuin glukoosi, fruktoosi voi metabolisoitua ihmisillä ainoastaan maksassa.
Viimeaikaisten
tutkimusten mukaan fruktoosi on kuitenkin haitallisempaa kuin glukoosi tai
sakkaroosi. Se voi altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille,
rasvamaksalle ja kakkostyypin diabetekselle sekä hidastaa oppimista ja
heikentää muistia. Fruktoosi voi olla myös muita sokereita lihottavampaa, sillä
se ei niistä poiketen tuota kylläisyyden tunnetta. Hedelmät
ovat terveellisiä, vaikka osa niiden sokerista on fruktoosia, yleensä alle
puolet. Hedelmien kuidut hidastavat sokerien imeytymistä, ja hedelmissä on
vitamiineja, flavonoideja ja kivennäisaineita.
Nopea
jogurtti-marjajälkiruoka
(neljälle)
500 g maustamatonta turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
250 g tuoreita mansikoita
2 passionhedelmän sisus
1 pieni banaani
muutama pieni marenki
juoksevaa hunajaa
(pakastekuivattua mansikkarouhetta, dr oetker)
Notkista jogurtti lusikointikelpoiseksi. Poista
mansikoista kannat ja leikkaa marjat (koosta riippuen) 4-8 lohkoon. Pilko
banaani pienemmiksi paloiksi ja halkaise passionhedelmät.
Lusikoi neljään lasiin kerroksittain marjoja/hedelmiä,
murskattua marenkia, jogurttia ja hiukan hunajaa. Viimeistele pakastekuivatulla
mansikkarouheella ja nauti heti.
Tähän voi käyttää saatavuuden ja oman maun mukaan ihan
mitä tahansa marjoja ja hedelmiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti