Syntymäpäivien
buffetpöydän retroherkku on munakasrulla, jonka voi täyttää lähes millä tahansa
suolaisella täytteellä, kalalla, lihalla tai kasviksilla. Ja kun nyt on kesä,
niin tietysti sienimuhennoksella, joka on valmistettu tuoreista kantarelleista.
Munakasrulla
on todella helppo valmistaa. Munakas paistetaan uunipellillä ja kumotaan
työtasolle täyttämistä varten. Ennen paistamista uunipellin päälle levitetään leivinpaperi ja vasta sitten
munakasmassa. Tässä täytyy huomata myös, että valmiit leivinarkit ovat aivan liian
pieniä. Leivinpaperin täytyy olla reilusti suurempi kuin uunipelti, joten jos
keittiöstä ei löydy tavallista rullassa myytävää leivinpaperia, niin kipinkapin
ostamaan. Suurin työ on täytteessä, joskin sitäkin voi halutessaan säätää
helpommaksi omien makumieltymysten mukaan. Vaikka valmistustapa on helppo, se
ei ole nopea, sillä munakasrullan tulisi saada tekeytyä jääkaapissa seuraavaan
päivään ennen viipalointia ja tarjoilua.
Tarjoiluvadin kaksi muuta munakasrullaa ovat texmex-jauheliha sekä lohi-pinaatti. Kolmas on
sienijauheella maustettu munakas, joka on täytetty kantarelli-punasipuli-pekoniseoksella.
Näitä munakasrullia ei voi asettaa paremmuusjärjestykseen, sillä jokaista meni tasaiseen tahtiin.
Kantarelli-pekonitäytteinen
munakasrulla
1 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
6 munaa
5 dl (kaura)maitoa
2 rkl hienonnettuja kuivattuja sieniä
täyte
1 pkt HK Amerikan pekonia
300 g kantarelleja
2 pientä punasipulia
hiukan voita
runsas 0,5 dl kuivaa vermuttia
lusikallinen soijakastiketta
1-2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
1-2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1,5 rkl vehnäjauhoa
1 + 1 dl vettä
1,5 rkl kantarellifondia
2 rkl hienonnettuja kuivattuja sieniä (minulla kuiv.
suppilovahveroa)
suolaa ja valkopippuria myllystä
Valmista ensin täyte, sillä sen täytyy saada jäähtyä
ja makuuntua rauhassa. Täytteen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä.
Paista pekoniviipaleet rapeiksi ja laita ne talouspaperin
päälle jäähtymään jotta liika rasva imeytyy paperiin. Kuivaa kantarellit
paistinpannulla niin, että niistä haihtuu ylimääräinen vesi. Kaada sienet
leikkuulaudalle ja leikkaa ne veitsellä vajaan puolen sentin kuutioiksi (tai
sinne päin). Kuori ja leikkaa punasipulit ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata voi
pannulla ja kuullota siinä sipulit. Lisää sienet, vermutti sekä soijakastike ja
anna nesteen kiehua lähes kuivaksi. Lisää sitten hienonnettu timjami,
ruohosipuli sekä vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauhot ovat hieman
ruskistuneet. Lisää sitten 1 dl vettä sekä kantarellifondi ja hauduta
matalahkolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää toinen desilitra vettä sekä
sienijauhe ja anna seoksen hautua matalalla lämmöllä vielä muutamia minuutteja.
Vettä voi lisätä enemmänkin, mikäli seos tuntuu kuivuvan liikaa. Leikkaa
pekonit pieniksi paloiksi ja sekoita täytteen joukkoon. Lopuksi tarkista maku
ja lisää suolaa ja valkopippuria tarpeen mukaan. Jäähdytä täyte. Täytettä
tulisi olla kaikkiaan noin 6-7 dl jotta se riittää.
Munakasmassaa varten kaada isoon kulhoon jauhot,
sienijauhe sekä suola. Lisää yksi muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää toinen muna
ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput neljä munaa ja sekoita tasaiseksi.
Lisää viimeksi (kaura)maito ja sekoita. Levitä uunipellille iso leivinpaperi
siten, että munakasmassa ei pääse karkuun paperin reunoilta. Kaada munakasmassa
leivinpaperille ja työnnä pelti uuniin. Kypsennä munakasta 200 asteessa noin 25
minuuttia tai kunnes pinta on hiukan jo ruskistunut.
Nykäise munakas leivinpapereineen uunipelliltä
työtasolle ja peitä toisella leivinpaperilla. Käännä munakas leivinpapereiden
avulla alapuoli ylöspäin ja kuori paistamiseen käytetty leivinpaperi pois.
Levitä täyte siten että se ulottuu sivusuunnassa lähes reunasta reunaan, mutta
jätä munakasrullan alku- ja loppupäästä muutamia senttejä ilman täytettä jotta
kääriminen onnistuisi paremmin. Kääri rulla leivinpaperin avulla tiukaksi
rullaksi, leikkaa päät siistiksi ja laita yöksi jääkaappiin. Tarjoiltaessa viipaloi munakasrulla
runsaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti