tiistai 25. heinäkuuta 2017

Kantarelli-pekonimuhennoksella täytetty munakasrulla



Syntymäpäivien buffetpöydän retroherkku on munakasrulla, jonka voi täyttää lähes millä tahansa suolaisella täytteellä, kalalla, lihalla tai kasviksilla. Ja kun nyt on kesä, niin tietysti sienimuhennoksella, joka on valmistettu tuoreista kantarelleista.

Munakasrulla on todella helppo valmistaa. Munakas paistetaan uunipellillä ja kumotaan työtasolle täyttämistä varten. Ennen paistamista uunipellin päälle levitetään leivinpaperi ja vasta sitten munakasmassa. Tässä täytyy huomata myös, että valmiit leivinarkit ovat aivan liian pieniä. Leivinpaperin täytyy olla reilusti suurempi kuin uunipelti, joten jos keittiöstä ei löydy tavallista rullassa myytävää leivinpaperia, niin kipinkapin ostamaan. Suurin työ on täytteessä, joskin sitäkin voi halutessaan säätää helpommaksi omien makumieltymysten mukaan. Vaikka valmistustapa on helppo, se ei ole nopea, sillä munakasrullan tulisi saada tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään ennen viipalointia ja tarjoilua.

Tarjoiluvadin kaksi muuta munakasrullaa ovat texmex-jauheliha sekä lohi-pinaatti. Kolmas on sienijauheella maustettu munakas, joka on täytetty kantarelli-punasipuli-pekoniseoksella. Näitä munakasrullia ei voi asettaa paremmuusjärjestykseen, sillä jokaista meni tasaiseen tahtiin.



Kantarelli-pekonitäytteinen munakasrulla

1 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
6 munaa
5 dl (kaura)maitoa
2 rkl hienonnettuja kuivattuja sieniä

täyte
1 pkt HK Amerikan pekonia
300 g kantarelleja
2 pientä punasipulia
hiukan voita
runsas 0,5 dl kuivaa vermuttia
lusikallinen soijakastiketta
1-2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
1-2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1,5 rkl vehnäjauhoa
1 + 1 dl vettä
1,5 rkl kantarellifondia
2 rkl hienonnettuja kuivattuja sieniä (minulla kuiv. suppilovahveroa)
suolaa ja valkopippuria myllystä


Valmista ensin täyte, sillä sen täytyy saada jäähtyä ja makuuntua rauhassa. Täytteen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä.

Paista pekoniviipaleet rapeiksi ja laita ne talouspaperin päälle jäähtymään jotta liika rasva imeytyy paperiin. Kuivaa kantarellit paistinpannulla niin, että niistä haihtuu ylimääräinen vesi. Kaada sienet leikkuulaudalle ja leikkaa ne veitsellä vajaan puolen sentin kuutioiksi (tai sinne päin). Kuori ja leikkaa punasipulit ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja kuullota siinä sipulit. Lisää sienet, vermutti sekä soijakastike ja anna nesteen kiehua lähes kuivaksi. Lisää sitten hienonnettu timjami, ruohosipuli sekä vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauhot ovat hieman ruskistuneet. Lisää sitten 1 dl vettä sekä kantarellifondi ja hauduta matalahkolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää toinen desilitra vettä sekä sienijauhe ja anna seoksen hautua matalalla lämmöllä vielä muutamia minuutteja. Vettä voi lisätä enemmänkin, mikäli seos tuntuu kuivuvan liikaa. Leikkaa pekonit pieniksi paloiksi ja sekoita täytteen joukkoon. Lopuksi tarkista maku ja lisää suolaa ja valkopippuria tarpeen mukaan. Jäähdytä täyte. Täytettä tulisi olla kaikkiaan noin 6-7 dl jotta se riittää.


Munakasmassaa varten kaada isoon kulhoon jauhot, sienijauhe sekä suola. Lisää yksi muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää toinen muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput neljä munaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää viimeksi (kaura)maito ja sekoita. Levitä uunipellille iso leivinpaperi siten, että munakasmassa ei pääse karkuun paperin reunoilta. Kaada munakasmassa leivinpaperille ja työnnä pelti uuniin. Kypsennä munakasta 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on hiukan jo ruskistunut.


Nykäise munakas leivinpapereineen uunipelliltä työtasolle ja peitä toisella leivinpaperilla. Käännä munakas leivinpapereiden avulla alapuoli ylöspäin ja kuori paistamiseen käytetty leivinpaperi pois. Levitä täyte siten että se ulottuu sivusuunnassa lähes reunasta reunaan, mutta jätä munakasrullan alku- ja loppupäästä muutamia senttejä ilman täytettä jotta kääriminen onnistuisi paremmin. Kääri rulla leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi, leikkaa päät siistiksi ja laita yöksi jääkaappiin. Tarjoiltaessa viipaloi munakasrulla runsaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.


Ei kommentteja: