Turun
mainiossa kauppahallissa oli lihakauppiaalla tarjolla hevosen jauhelihaa. Ei
siis nautana myytyä vaan ihka oikeaa hevosen jauhelihaa. Päätin siltä
seisomalta grillata siitä pihvit. Nettiä selailtuani valitsin argentiinalaisen
teeman pihveilleni.
Ennen
grillausta valmista chimichurri:
Chimichurri
1,5 dl oliiviöljyä
1 d sherryviinietikkaa
1 rkl sitruunan
mehua
1 ruukku tuoretta
korianteria
1 ruukku tuoretta
oreganoa
1 ruukku lehtipersiljaa
1 chilipalko
3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
muutama
rouhaus mustapippuria myllystä
Silppua tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna
valkosipuli ja salottisipuli. Halkaise chili ja poista siemenet ja hienonna.
Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista, vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse
mieto chili kaupasta.
Mittaa nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita
keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit ja sipulit ja sekoita. Jos olet ahkera
veitsenkäyttäjä ja silppuat yrtit hienoksi, niin se riittää. Jos olet
laiskempi, niin voit sauvasekoittimella tai monitoimikoneella hienontaa lisää.
Älä aja liian hienoksi mössöksi, eri osat saavat näkyä.
Jauhelihapihvit
argentiinalaisittain
ja burgerit
600 g hevosen
jauhelihaa
1 keltasipuli
hienonnettuna
3 valkosipulin
kynttä hienonnettuna
1 tuore
jalopeno hienonnettuna
oliiviöljyä
kuullottamiseen
½ + 1 tl hienoa
merisuolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua
oreganoa
½ - 1 ruukku tuoretta
korianteria hienonnettuna
mustapippuria
myllystä
Pitaleipiä
rapeaa salaattia
punasipulirenkaita
Kuumenna oliiviöljy, lisää hienonnettu sipuli,
valkosipuli ja jalopeno sekä ½ tl hienoa merisuolaa ja kuullota kuutioita
öljyssä. Kaada ne kulhoon jäähtymään. Lisää kulhoon jauheliha sekä kuivat
mausteet ja hienonnettu korianteri. Sekoita käsin kevyesti niin, että aineet
sekoittuvat, mutta älä vaivaa massaa liikaa niin se pysyy kuohkeampana. Anna
jäähtyä jääkaapissa ennen kuin muotoilet massasta 5 kpl pihvejä. Pienemmät
pihvit kuivahtavat helposti grillissä ja isommat saattavat jäädä raaoiksi
keskeltä. Grillaa pihvejä 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Aika tietenkin
riippuu grillisi kuumuudesta.
Leikkaa pitaleivän sivu auki ja laita taskuun
salaattia, ohuita punasipulirenkaita, pihvi ja chimichurrikastiketta ja nauti. Käytin
kaupasta saatavia valmiita pitaleipiä ja päätin ensi kerralla kokeilla leipoa
itse pitat, vaikka ihan hyvältä tämäkin maistui.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti