keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Tänään on Hot Dog Day
Voiko maailman jakaa hampurilaiskulttuuriin ja hotdogkulttuuriin, ja miten paljon nämä menevät päällekkäin? Suomi ja Manner-Eurooppa lienee jossain määrin enemmän hampurilaisorientoitunut ja hotdog kuuluu anglosaksisiin maihin, ainakin, mikäli tarkastellaan hot dog –päivän juhlintaa maailmalla.

Oikeastaan ei ole vain yhtä ainoaa hot dog –päivää, vaan niitä järjestetään useita eri puolilla englanninkielistä maailmaa. Hot dog on opiskelijabudjetille sopiva ja helposti valmistettava syötävä, joten New York Staten Albert Universityn opiskelijat alkoivat viettää hot dog –päivää jo vuonna 1971. Tämän tapahtuman ajankohta on huhtikuun kolmantena lauantaina, joskin se usein venyy hot dog -viikoksi. Philadelphiassa, Pennsylvaniassa on pantu paremmaksi ja siellä heinäkuu on kokonainen hot dog –kuukausi. Yhdysvalloissa tapahtumia sponsoroi National Hot Dog and Sausage Council ja vuoden päätapahtuma on tänä vuonna heinäkuun 19. päivänä North American Meat Instituten isännöimä hot dog –lounas Capitol Hillillä, jossa kokoontuvat yhteen baseball-pelaajat, lainsäätäjät ja lehdistö. Ei ole olemassa baseballia ilman hotdogia ja näyttää se senaattoreillekin maistuvan.

Hot dogin makkara, sämpylä ja mausteet voivat vaihdella, mutta National Hot Dog and Sausage Councilin mukaan hot dog ei ole hot dog, jos se ei sisällä lihasta valmistettua makkaraa. Kana ja muut linnut lasketaan lihaksi, mutta ei soijaa eikä muitakaan kasvisvalmisteita - tuskin myöskään kalaa. Hot dog, chilidog, corn dog, makkaran tulee aina sisältää lihaa. Kasviksilla, katkaravuilla tai pulled porkilla täytetty sämpylä ei ole hot dog, vaan pelkkä täytetty sämpylä.

Siispä mekin valmistimme hot dogeja. Ostimme kolmea erilaista makkaraa (frankfurter, pitkä bratwursti ja merguez) ja valmiita hot dog –sämpylöitä (hävettää tunnustaa, mutta kun ei ollut aikaa leipoa). Mausteita löytyi omasta takaa, sinappia, ketsuppia, majoneesia, paahdettua sipulia, raakaa sipulia ja kurkkusalaattia.


Julkaisemistamme hot dog resepteistä poimimme mukaan jokusen oikean hot dogin ja muutaman epäortohotdoksisen täytetyn leivän.

Ei kommentteja: