Olen
kokeillut erilaisia valmiita BBQ-kastikkeita ja myös eri kokkien reseptien
mukaan valmistettuja. En ole löytänyt mieleistäni ja niinpä olen pitkän aikaa
tietoisesti vältellyt kaikkia BBQ-kastikkeilla maustettuja ruokia niin omassa
keittiössä kuin ravintoloissakin. Kaikissa kastikkeissa kun on ollut liikaa
etikkaisuutta tai liian tunkkainen maku tai….
On vaan tuntunut, että ne pilaavat muuten hyvän ruoan. Selaillessani
vanhoja ruokalehtiä löysin yllättäen muutaman vuoden takaisesta Delicious
–lehdestä reseptin, joka vaikutti pitkästä aikaa kokeilemisen arvoiselta ja on
kaiken kukkuraksi helppotekoinenkin. Kyllä kannatti kokeilla!!
Tästä
kastikkeesta tuli kertaheitolla meille uusi suosikkikastike ja hyvällä
ruokahalulla napostelimme sillä glaseerattuja ribsejä.
BBQ-glaseeratut
ribsit
4 riviä
possun kylkiluita eli ribsejä
Rub
2 rkl ruokosokeria
1 rkl Colmannin
sinappijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
hienoa merisuolaa
hienoa merisuolaa
Lämmitä uuni 170 °C:een.
Sekoita rubin aineet ja hiero ne kylkiriveille. Laita
uunipannun pohjalle leivinpaperi, sitten ritilä ja possut ritilälle. Peitä
pannu foliolla ja laita uuniin 2,5 tunnin ajaksi. Tässä vaiheessa voit
jäähdyttää lihat ja laittaa jääkaappiin myöhemmin käytettäväksi tai viedä ne
pihalle grillin luokse ja viimeistellä aterian.
Sillä aikaa, kun lihat kypsyvät uunissa, on aika
valmistaa niille barbequekastike.
Best ever BBQ-kastike
1 dl ketsuppia
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl hienoa
merisuolaa
1 rkl muscovadosiirappia
3 rkl Heinzin
Yellow mustard sweet -sinappia
6 rkl fariinisokeria
3 rkl omenaviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl Jim
Beam bourbonviskiä
1 rkl Worchestershire
kastiketta
Mittaa kaikki aineet kasariin, kuumenna kiehuvaksi ja
keitä alkoholi pois seoksesta. Jäähdytä ja mainio savuisen makuinen kastike on
valmis.
Sivele kastiketta ribsien kummallekin puolelle ja anna
niiden kuumeta ja samalla saada grillin ominaismaku niihin. Koska kastikkeessa
on sokeria, kannattaa varoa, ettei ribsien pinta pääse palamaan.
Kasvis-halloumiletut
300 g bataatti
> 250 g raastetta
300 g kesäkurpitsa
> 250 g raastetta
200 g paketti
halloumia
1 dl hienonnettua
tuoretta lehtipersiljaa
1 keltasipuli
2 munaa
1 dl vehnäjauhoa
3/4 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl mustapippuria
myllystä
hiukan chilihiutaleita
myllystä
paistamiseen voita
Kuori bataatti ja huuhtele kesäkurpitsa. Raasta
kasvikset karkeasti niin, että saat kummastakin noin 250 g raastetta. Laita isoon
siivilään harsokangas (uusi puhdas chifonet –liina sopii tähän tarkoitukseen),
kaada siihen raasteet ja purista mahdollisimman paljon nestettä pois. Kaada
neste pois ja laita raaste isoon kulhoon. Raasta halloumi. Kuori sipuli ja
leikkaa se mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään raasteet,
halloumi, persilja sekä sipuli.
Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, vehnäjauho sekä
mausteet. Lisää seos raasteiden joukkoon ja sekoita hyvin. Anna seoksen maustua
tunnin verran ja tarkista sitten, tarvitseeko se jotain lisää. Jos ei, niin letut
voi paistaa.
Kun letut on paistettu, siirrä ne uunipellille
leivinpaperille ja laita vielä vähäksi aikaa 200-asteiseen uuniin, jolloin ne
lämpenevät vielä tasaisesti ja samanaikaisesti.
Valkoinen kastike on kreikkalaista jogurttia, joka on
notkistettu tilkalla ruokakermaa ja maustettu osittain samoilla mausteilla,
joita käytettiin ribseihin ja kasvislettuihin.
Jos
jotain sattuisi jäämään, ne kannattaa seuraavana aamuna lämmittää nopeasti
mikrossa, kääriä tortillan sisään ja nauttia aamiaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti