sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Best ever BBQ-kastike ja sillä glaseeratut ribsit



Olen kokeillut erilaisia valmiita BBQ-kastikkeita ja myös eri kokkien reseptien mukaan valmistettuja. En ole löytänyt mieleistäni ja niinpä olen pitkän aikaa tietoisesti vältellyt kaikkia BBQ-kastikkeilla maustettuja ruokia niin omassa keittiössä kuin ravintoloissakin. Kaikissa kastikkeissa kun on ollut liikaa etikkaisuutta tai liian tunkkainen maku tai….  On vaan tuntunut, että ne pilaavat muuten hyvän ruoan. Selaillessani vanhoja ruokalehtiä löysin yllättäen muutaman vuoden takaisesta Delicious –lehdestä reseptin, joka vaikutti pitkästä aikaa kokeilemisen arvoiselta ja on kaiken kukkuraksi helppotekoinenkin. Kyllä kannatti kokeilla!!

Tästä kastikkeesta tuli kertaheitolla meille uusi suosikkikastike ja hyvällä ruokahalulla napostelimme sillä glaseerattuja ribsejä.



BBQ-glaseeratut ribsit

4                    riviä possun kylkiluita eli ribsejä
Rub
2 rkl              ruokosokeria
1 rkl              Colmannin sinappijauhetta
0,5 tl             valkosipulijauhetta
1 rkl              savupaprikajauhetta
                      hienoa merisuolaa

Lämmitä uuni 170 °C:een.
Sekoita rubin aineet ja hiero ne kylkiriveille. Laita uunipannun pohjalle leivinpaperi, sitten ritilä ja possut ritilälle. Peitä pannu foliolla ja laita uuniin 2,5 tunnin ajaksi. Tässä vaiheessa voit jäähdyttää lihat ja laittaa jääkaappiin myöhemmin käytettäväksi tai viedä ne pihalle grillin luokse ja viimeistellä aterian.

Sillä aikaa, kun lihat kypsyvät uunissa, on aika valmistaa niille barbequekastike.



Best ever BBQ-kastike

1 dl               ketsuppia
1 tl                valkosipulijauhetta
1 tl                hienoa merisuolaa
1 rkl              muscovadosiirappia
3 rkl              Heinzin Yellow mustard sweet -sinappia
6 rkl              fariinisokeria
3 rkl              omenaviinietikkaa
1 tl                savupaprikajauhetta
2 rkl              Jim Beam bourbonviskiä
1 rkl              Worchestershire kastiketta

Mittaa kaikki aineet kasariin, kuumenna kiehuvaksi ja keitä alkoholi pois seoksesta. Jäähdytä ja mainio savuisen makuinen kastike on valmis.

Sivele kastiketta ribsien kummallekin puolelle ja anna niiden kuumeta ja samalla saada grillin ominaismaku niihin. Koska kastikkeessa on sokeria, kannattaa varoa, ettei ribsien pinta pääse palamaan.



Kasvis-halloumiletut

300 g             bataatti > 250 g raastetta
300 g             kesäkurpitsa > 250 g raastetta
200 g             paketti halloumia
1 dl                hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1                    keltasipuli
2                    munaa
1 dl                vehnäjauhoa
3/4 tl             suolaa
1 rkl              vaahterasiirappia
1 rkl              sitruunamehua
1                    valkosipulinkynsi
1/2 tl             mustapippuria myllystä
hiukan           chilihiutaleita myllystä
paistamiseen voita

Kuori bataatti ja huuhtele kesäkurpitsa. Raasta kasvikset karkeasti niin, että saat kummastakin noin 250 g raastetta. Laita isoon siivilään harsokangas (uusi puhdas chifonet –liina sopii tähän tarkoitukseen), kaada siihen raasteet ja purista mahdollisimman paljon nestettä pois. Kaada neste pois ja laita raaste isoon kulhoon. Raasta halloumi. Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään raasteet, halloumi, persilja sekä sipuli.

Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, vehnäjauho sekä mausteet. Lisää seos raasteiden joukkoon ja sekoita hyvin. Anna seoksen maustua tunnin verran ja tarkista sitten, tarvitseeko se jotain lisää. Jos ei, niin letut voi paistaa.

Kun letut on paistettu, siirrä ne uunipellille leivinpaperille ja laita vielä vähäksi aikaa 200-asteiseen uuniin, jolloin ne lämpenevät vielä tasaisesti ja samanaikaisesti.

Valkoinen kastike on kreikkalaista jogurttia, joka on notkistettu tilkalla ruokakermaa ja maustettu osittain samoilla mausteilla, joita käytettiin ribseihin ja kasvislettuihin.



Jos jotain sattuisi jäämään, ne kannattaa seuraavana aamuna lämmittää nopeasti mikrossa, kääriä tortillan sisään ja nauttia aamiaiseksi.


Ei kommentteja: