tiistai 11. heinäkuuta 2017

Roti jala & malesialainen kanacurry



Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin taas kerran pitsimäiseen, malesialaiseen roti jala –ohukaiseen, jollaisia yritin paistaa joitain vuosia sitten. Silloin kokeilu kuitenkin epäonnistui puutteellisten työvälineiden takia, enkä vieläkään ole saanut toimeksi tilata roti jala –suppiloa jostain ulkomaisesta verkkokaupasta. Mutta nytpä askartelin itselleni korvaavan työkalun, jolla taikinan valuttaminen sujui – jos ei ihan yhtä hyvin kuin youtuben opetusvideoilla, mutta ihan melkein kelvollisesti.


Roti jala on kurkumalla maustettu, pitsimäinen ohukainen, joka nautitaan jonkin curryn, yleensä kuulemma kanacurryn, kanssa.


Ohukainen pitäisi valuttaa paistinpannulle suppilolla, jossa on viisi hyvin pienireikäistä suutinta. Siihen on siis ihan oma työkalunsa, joka piti näin korvata kotitekoisella virityksellä. Jos suuttimen reikä on liian suuri, taikina valuu nopeasti epämääräiseksi kasaksi eikä lopputulos ole oikean näköinen. Niin minulle kävi viimeksi, pitsin sijasta lettu näytti narukasalta. Taikinan tasapainottaminen vaikuttaa myös hiukan haasteelliselta. Jos taikina on hiukankin liian paksua, se ei tule suuttimesta ulos ja jos taas liian ohutta, se leviää vetiseksi massaksi. Kaikissa pursotinpulloon sopivissa korkeissa oli ihan liian suuret reiät, joten tällä kertaa ratkaisin ongelman pistelemällä tavalliseen muovikorkkiin kolme mahdollisimman pientä reikää. Ehkä vielä jonain päivänä minulla on myös ihan aito ja oikea työkalu näihin ohukaisiin? Taikina paistetaan vain toiselta puolelta, minkä jälkeen ohukainen taitellaan/rullataan pienemmäksi ja nautitaan kanacurryyn dippaamalla.



Roti jala eli malesialainen pitsiohukainen

300 g vehnäjauhoa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa
4 dl kookosmaitoa
3 dl vettä
2 munaa
(ruokaöljyä paistinpannun voitelemiseen)

Laita kaikki ainekset kulhoon tai blenderin kannuun ja vatkaa tai pyöräytä koneellisesti mahdollisimman tasaiseksi taikinaksi. Siivilöi taikina pienireikäisen siivilän läpi ja kaada pursotinkorkilla varustettuun muovipulloon.


Paistaminen vaatii hiukan harjoittelua, jotta osaa arvioida taikinan oikeanlaisen koostumuksen, ei liian löysää eikä liian paksua...

Kuumenna paistinpannu, voitele se kevyesti ja pursota pyörivin liikkein muovipullosta taikinaa pannulle siten, että kuvio jää ilmavan reiälliseksi. Kun ohukainen on paistunut valmiiksi, käännä kaksi vastakkaista reunaa hiukan sisäänpäin, jolloin pitsiletusta tulee suorakaiteen muotoinen. Sen jälkeen kääri lettu rullalle. Letun voi myös taitella kolmioksi. Taikinasta tulee noin 15 pitsiohukaista, mikäli kaikki onnistuvat ensimmäisellä yrittämällä eikä tule harjoittelukappaleita.



Malesialainen kanacurry

500 g broilerin luuttomia reisipaisteja
muutama kohtalaisen kokoinen kiinteä peruna
1 iso keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
0,5 dl vettä
0,5 dl ruokaöljyä
1 sitruunaruoho
5-6 (kuivattua) currynlehteä
2 rkl curryjauhetta + 0,5 dl vettä
vettä tai kanalientä
2 dl kookosmaitoa
suolaa

Leikkaa broilerin reisipaistit muutaman sentin kuutioiksi. Leikkaa perunat sunnilleen saman kokoisiksi kuin lihatkin.

Kuori ja leikkaa sipuli, valkosipulinkynnet sekä inkivääri pieniksi paloiksi ja laita ne kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää puoli desiä vettä ja soseuta sauvasekoittimella. Laita seos kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna hiukan sakeutua. Lisää öljy, currynlehdet sekä kolmeksi palaksi leikattu ja hiukan murskattu sitruunaruoho ja paahda koko ajan sekoitellen. Lisää veteen sekoitettu curryjauhe ja keitä seosta kunnes öljy alkaa nousta pinnalle. Lisää kattilaan kana-ja perunapalat, sekoita hyvin mausteiden kanssa yhteen ja lisää vettä sen verran että kaikki ainekset peittyvät. Anna curryn porista miedolla lämmöllä kunnes kanat ja perunat ovat kypsiä. Lisää suolaa oman maun mukaan. Kaada kattilaan lopuksi kookosmaito, sekoita hyvin ja keittele vielä 10-15 minuuttia.  Tarjoile roti jalan (tai basmatiriisin) kanssa.


Ei kommentteja: