Internetin
ihmeellisessä maailmassa törmäsin taas kerran pitsimäiseen, malesialaiseen roti
jala –ohukaiseen, jollaisia yritin paistaa joitain vuosia sitten. Silloin
kokeilu kuitenkin epäonnistui puutteellisten työvälineiden takia, enkä
vieläkään ole saanut toimeksi tilata roti jala –suppiloa jostain ulkomaisesta
verkkokaupasta. Mutta nytpä askartelin itselleni korvaavan työkalun, jolla
taikinan valuttaminen sujui – jos ei ihan yhtä hyvin kuin youtuben
opetusvideoilla, mutta ihan melkein kelvollisesti.
Roti
jala on kurkumalla maustettu, pitsimäinen ohukainen, joka nautitaan jonkin
curryn, yleensä kuulemma kanacurryn, kanssa.
Ohukainen
pitäisi valuttaa paistinpannulle suppilolla, jossa on viisi hyvin
pienireikäistä suutinta. Siihen on siis ihan oma työkalunsa, joka piti näin
korvata kotitekoisella virityksellä. Jos suuttimen reikä on liian suuri,
taikina valuu nopeasti epämääräiseksi kasaksi eikä lopputulos ole oikean
näköinen. Niin minulle kävi viimeksi, pitsin sijasta lettu näytti narukasalta. Taikinan tasapainottaminen vaikuttaa myös hiukan haasteelliselta. Jos
taikina on hiukankin liian paksua, se ei tule suuttimesta ulos ja jos taas
liian ohutta, se leviää vetiseksi massaksi. Kaikissa pursotinpulloon sopivissa
korkeissa oli ihan liian suuret reiät, joten tällä kertaa ratkaisin ongelman
pistelemällä tavalliseen muovikorkkiin kolme mahdollisimman pientä reikää. Ehkä
vielä jonain päivänä minulla on myös ihan aito ja oikea työkalu näihin
ohukaisiin? Taikina paistetaan vain toiselta puolelta, minkä jälkeen ohukainen
taitellaan/rullataan pienemmäksi ja nautitaan kanacurryyn dippaamalla.
Roti
jala eli malesialainen pitsiohukainen
300 g vehnäjauhoa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa
4 dl kookosmaitoa
3 dl vettä
2 munaa
(ruokaöljyä paistinpannun voitelemiseen)
Laita kaikki ainekset kulhoon tai blenderin kannuun ja
vatkaa tai pyöräytä koneellisesti mahdollisimman tasaiseksi taikinaksi.
Siivilöi taikina pienireikäisen siivilän läpi ja kaada pursotinkorkilla
varustettuun muovipulloon.
Paistaminen vaatii hiukan harjoittelua, jotta osaa
arvioida taikinan oikeanlaisen koostumuksen, ei liian löysää eikä liian
paksua...
Kuumenna paistinpannu, voitele se kevyesti ja pursota
pyörivin liikkein muovipullosta taikinaa pannulle siten, että kuvio jää ilmavan
reiälliseksi. Kun ohukainen on paistunut valmiiksi, käännä kaksi vastakkaista
reunaa hiukan sisäänpäin, jolloin pitsiletusta tulee suorakaiteen muotoinen.
Sen jälkeen kääri lettu rullalle. Letun voi myös taitella kolmioksi. Taikinasta
tulee noin 15 pitsiohukaista, mikäli kaikki onnistuvat ensimmäisellä
yrittämällä eikä tule harjoittelukappaleita.
Malesialainen
kanacurry
500 g broilerin luuttomia reisipaisteja
muutama kohtalaisen kokoinen kiinteä peruna
1 iso keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
0,5 dl vettä
0,5 dl ruokaöljyä
1 sitruunaruoho
5-6 (kuivattua) currynlehteä
2 rkl curryjauhetta + 0,5 dl vettä
vettä tai kanalientä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
Leikkaa broilerin reisipaistit muutaman sentin
kuutioiksi. Leikkaa perunat sunnilleen saman kokoisiksi kuin lihatkin.
Kuori ja leikkaa sipuli, valkosipulinkynnet sekä
inkivääri pieniksi paloiksi ja laita ne kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää puoli
desiä vettä ja soseuta sauvasekoittimella. Laita seos kattilaan, kuumenna
kiehuvaksi ja anna hiukan sakeutua. Lisää öljy, currynlehdet sekä kolmeksi palaksi leikattu ja hiukan
murskattu sitruunaruoho ja paahda koko ajan sekoitellen. Lisää veteen
sekoitettu curryjauhe ja keitä seosta kunnes öljy alkaa nousta pinnalle. Lisää
kattilaan kana-ja perunapalat, sekoita hyvin mausteiden kanssa yhteen ja lisää
vettä sen verran että kaikki ainekset peittyvät. Anna curryn porista miedolla
lämmöllä kunnes kanat ja perunat ovat kypsiä. Lisää suolaa oman maun mukaan.
Kaada kattilaan lopuksi kookosmaito, sekoita hyvin ja keittele vielä 10-15
minuuttia. Tarjoile roti jalan (tai
basmatiriisin) kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti