tiistai 18. heinäkuuta 2017

Merenelävärisotto
Jos Ahti ei suo antejaan, niin kaupan pakasteallas on takuuvarma paikka löytää ainekset merelliseen ruokaan, vaikka risottoon.


Merenelävärisotto

1                    kuivattu chilipalko
2                    valkosipulinkynttä kuorittuna ja kevyesti murskattuna
                      oliiviöljyä
300 g             äyriäissekoitusta (pakaste)
200 g             kuorittuja jättiravun pyrstöjä (pakaste)
n. 2,5 dl         risottoriisiä (Carnaroli)
2                    pientä uuden sadon sipulia paloiteltuna (ei vihreää vartta)
1                    hyppysellinen fenkolin siemeniä
1 dl                kuivaa valkoviiniä (Alsacen Riesling sopii tähän makumaailmaan)
1 pss              sahramia
1 l                  kalalientä (tässä 1 kalaliemikuutio + 1 kasvisliemikuutio + 1 rkl kalakastiketta)
                      mustapippuria myllystä
1 ruukku       lehtipersiljan lehtiä hienonnettuna

Sulata merenelävät ajoissa huoneenlämmössä ja kuivaa ne hyvin. Keitä kalaliemi. Hienonna sipuli. Kuori ja kevyesti murskaa valkosipulinkynnet. Lorauta riittävän tilavalle paistinpannulle öljyä ja lisää chilipalko ja valkosipulit. Sekoittele niitä, mutta älä anna palaa. Kun ne ovat antaneet makua öljyyn nosta ne pois. Kaada pannulle merenelävät ja kuumenna niitä, mutta muista, että pakastetut merenelävät ovat jo esikeitettyjä, joten niitä ei pidä kypsentää liikaa. Nosta ne pois öljystä pannulta kulhoon ja peitä kulho foliolla, mutta säästä pannulla kaikki öljy.

Sekoittele riisit öljyssä pannulla yhdessä sipulin kanssa. Niitä ei paisteta, vaan ne ikään kuin kiillotetaan öljyssä. Ripauta myös fenkolinsiemenet pannulle. Nosta hieman lämpöä ja kaada sekaan valkoviini ja anna sen kiehua miltei kokonaan. Sekoita sahrami kauhalliseen kalalientä ja kaada liemi pannulle. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoittele riisejä aina välillä. Noin 20 minuutin kuluttua tarkista kypsyys maistamalla – ei liikaa purutuntumaa eikä löysää vaan siltä väliltä. Jos liemi käy vähiin voit jatkaa sitä kuumalla vedellä. Kun riisi on kypsää, niin risoton tulee olla puuromaisen valuvaa – ei löysää lientä eikä tönkköä tavaraa. Sekoita sitten mereneläväsekoitus risoton joukkoon. Koska kyseessä on mereneläväruoka, niin siihen ei italialaiseen tapaan tule lisätä parmesaania. Voit rouhaista vähän mustapippuria joukkoon ja lisätä lehtipersiljan lopuksi.


Ei kommentteja: