perjantai 28. heinäkuuta 2017

Hummusta, leipää ja kesäsalaattia



Lähi-Idän keittiöstä tuttu hummus tarkoittaa suomeksi kikherneitä. Soseutettuna tahinin (eli seesaminsiementahnan), sitruunamehun ja valkosipulin kanssa siitä tulee maukas levite, jota käytetään yleensä pita-leivän päällä. Kotitekoisen hummuksen valmistus sujuu hyvin ja nopeasti ihan kotikeittiössä. Jos haluaa tehdä siitä ihan ”viimeisen päälle” sileää, kikherneet kannattaa kuoria. Se ei ole temppu eikä mikään, vaikka viekin ihan vähän enemmän aikaa. Kikherne kerrallaan ne otetaan etusormen ja peukalon väliin ja puristetaan. Plops – sitkeä kuori on irti ja herne soseutettavissa – plops, plops, plops,… No meni siihen runsas vartti kun plopsauttelin kaikki kikherneet kuorettomiksi.

Hummuksen kanssa valmistin perinteistä kesäsalaattia tomaateista, kurkusta ja punasipulista. Pilkoin joukkoon myös ihanan tummanpuhuvia viinirypäleitä, jotka makeudellaan komppasivat kivasti aterian muita elementtejä. Leivät leikkasin kolmioiksi ja paahdoin kevyesti uunipellillä.



Silkinsileä hummus

350 g  kikherneitä suolaliemessä
100 g  tahinia
0,5 dl  sitruunamehua
2  valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

pinnalle
oliiviöljyä
sumakkijauhetta
tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa

Valuta kikherneet ja säästä liemi. Huuhtele kikherneet huolella, kuori ne ja laita kikherneet, tahini, sitruunamehu, valkosipulinkynnet sekä suola yleiskoneen kutteriin. Käynnistä kone ja pyöritä aineksia niin kauan että ne soseutuvat. Lisää kikhernepurkin suolalientä pikkutilkka kerrallaan sen verran, että tahnan koostumus alkaa muistuttaa paksua, mutta notkeaa perunasosetta.

Siirrä hummus matalaan astiaan ja viimeistele tilkalla oliiviöljyä sekä sumakilla ja lehtipersiljalla.



Kesäsalaatti

1 tavallinen kurkku tai 2-3 avomaankurkkua
400 g  kirsikkatomaatteja tai muita minitomaatteja
1  punasipuli
2  kevätsipulia varsineen
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa

salaatinkastike
2 rkl  sitruunamehua
4 rkl  oliiviöljyä
2 tl  sokeria
0,5 tl  suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne neljään osaan. Pese kurkut ja leikkaa ne noin sentin kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuelti. Sekoita ainekset keskenään.

Ravista salaatinkastikkeen ainekset hyvin sekaisin ja tarjoile kesäsalaatin ja leivän kanssa.



Ei kommentteja: