maanantai 9. kesäkuuta 2014

Yrttikuorrutettu karitsankare ja rosmariiniperunatPäivän raaka-aine oli ahvenanmaalaista karitsankaretta. Ahvenanmaasta ja karitsasta tulee aina mieleen veneellä siellä päin vietetyt kesälomat. Sopivaan saareen rantautuneina herää aamulla melkoiseen määkinään. Muuten asumattomissa saarissa laiduntavat saaristolampaat, jotka kulkevat ylös ja alas kallioista saarta ja saavat ravintonsa saaren kasvustosta. Kökarin Karlbyn vierasvenesatamaa vastapäisen rannan jyrkillä kallioilla liikkui kerran siellä ollessamme lampaita ja piti ihailla sitä, että vaikka ne eivät mitään vuorivuohia olekaan, niin melkoisia kiipeilijöitä kumminkin. Ahvenanmaalaista karitsaa myy Helsingissä ainakin Reinin liha Hakaniemen hallissa.Yrttikuorrutettu karitsankare ja rosmariiniperunat

2                    karitsan karetta
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
Kuorrutukseen
100 g             rucolaa
50 g               pecorinojuustoa
                      mustapippuria myllystä
ripaus            suolaa
1                    valkosipulin kynsi
kourallinen pankoa
hasselpähkinäöljyä

Rosmariiniperunat
                      perunoita
                      sipuli
                      rosmariinia
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä
                      kotimaista kevätsipulia tai kesäsipulia

Ota lihat ajoissa huoneenlämpöön. Poista kalvot ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja anna maustua tunnin verran.

Pilko rucola karkeasti, viipaloi valkosipuli ja raasta pecorino. Laita kutteriin, lisää suola, valkopippuri ja panko (tai vähän kuivahtanutta vaaleaa leipää paloina) ja loraus oliiviöljyä. Aja seos koneella ja lisää öljyä niin, että saat sopivan kiinteän massan, ei niin, että se lainehtii öljyssä. Sen tulee pysyä kareen päällä. Tarkista maku.


Ruskista kareille hyvä pinta paistinpannulla ja laita ne uunivuoassa 200-asteiseen uuniin 12 minuutiksi lihapuoli ylöspäin. Ota vuoka uunista ja nosta kareet laudalle jäähtymään. Levitä kuorrute vähän jäähtyneiden kareiden lihapuolelle tasaiseksi kerrokseksi ja laita uudelleen  uuniin grillivastuksen alle 5-7 minuutiksi . Kun pinta on sopivan värinen, ota ulos uunista ja anna vetäytyä laudalla 10 minuuttia. Peitä foliolla varovasti niin, että folio ei sotke kaunista pintaa.

Samassa 200 asteen uuninlämmössä kypsyvät rosmariiniperunat. Paloittele perunat ja sipuli lohkoiksi. Ripottele niille suola ja jauha vähän mustapippuria. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sekoita käsin niin, että kaikki perunat öljyyntyvät . Paistoaika itselläni oli 1 tunti. Laitoin ensin perunat uuniin, sitten lisäsin kareet myöhemmin. Kun perunat olivat kypsiä, otin ne ulos ja laitoin grillivastuksen päälle.

Salaatiksi tähän annokseen sopii punajuuri, pinjansiemen, vuohenjuusto, rucola ja hunaja.


Ei kommentteja: