Päivän
raaka-aine oli ahvenanmaalaista karitsankaretta. Ahvenanmaasta ja karitsasta
tulee aina mieleen veneellä siellä päin vietetyt kesälomat. Sopivaan saareen
rantautuneina herää aamulla melkoiseen määkinään. Muuten asumattomissa saarissa
laiduntavat saaristolampaat, jotka kulkevat ylös ja alas kallioista saarta ja
saavat ravintonsa saaren kasvustosta. Kökarin Karlbyn vierasvenesatamaa
vastapäisen rannan jyrkillä kallioilla liikkui kerran siellä ollessamme
lampaita ja piti ihailla sitä, että vaikka ne eivät mitään vuorivuohia olekaan,
niin melkoisia kiipeilijöitä kumminkin. Ahvenanmaalaista karitsaa myy
Helsingissä ainakin Reinin liha Hakaniemen hallissa.
Yrttikuorrutettu karitsankare ja
rosmariiniperunat
2 karitsan karetta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Kuorrutukseen
100
g rucolaa
50
g pecorinojuustoa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1 valkosipulin kynsi
kourallinen
pankoa
hasselpähkinäöljyä
Rosmariiniperunat
perunoita
sipuli
rosmariinia
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
kotimaista kevätsipulia
tai kesäsipulia
Ota
lihat ajoissa huoneenlämpöön. Poista kalvot ja mausta kevyesti suolalla ja
mustapippurilla ja anna maustua tunnin verran.
Pilko
rucola karkeasti, viipaloi valkosipuli ja raasta pecorino. Laita kutteriin,
lisää suola, valkopippuri ja panko (tai vähän kuivahtanutta vaaleaa leipää
paloina) ja loraus oliiviöljyä. Aja seos koneella ja lisää öljyä niin, että
saat sopivan kiinteän massan, ei niin, että se lainehtii öljyssä. Sen tulee
pysyä kareen päällä. Tarkista maku.
Ruskista
kareille hyvä pinta paistinpannulla ja laita ne uunivuoassa 200-asteiseen
uuniin 12 minuutiksi lihapuoli ylöspäin. Ota vuoka uunista ja nosta kareet
laudalle jäähtymään. Levitä kuorrute vähän jäähtyneiden kareiden lihapuolelle
tasaiseksi kerrokseksi ja laita uudelleen
uuniin grillivastuksen alle 5-7 minuutiksi . Kun pinta on sopivan
värinen, ota ulos uunista ja anna vetäytyä laudalla 10 minuuttia. Peitä
foliolla varovasti niin, että folio ei sotke kaunista pintaa.
Samassa
200 asteen uuninlämmössä kypsyvät rosmariiniperunat. Paloittele perunat ja
sipuli lohkoiksi. Ripottele niille suola ja jauha vähän mustapippuria. Pirskota
päälle oliiviöljyä ja sekoita käsin niin, että kaikki perunat öljyyntyvät .
Paistoaika itselläni oli 1 tunti. Laitoin ensin perunat uuniin, sitten lisäsin
kareet myöhemmin. Kun perunat olivat kypsiä, otin ne ulos ja laitoin
grillivastuksen päälle.
Salaatiksi tähän annokseen sopii punajuuri, pinjansiemen, vuohenjuusto, rucola ja hunaja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti