Vinkiksi juhannusmenua suunnitteleville: raparperigraavattu siika ja raparperivispipuuro
pelastavat juhannuspäivän, jos edellinen ilta on sattunut menemään vähän överiksi (ja
vaikka ei olisikaan). Kun juhlapyhän aamiaispöytään katetaan sopivasti
hiilareita, suolaa ja sokeria, niin siitä se päivä lähtee käyntiin. Alkuun
raparperigraavattua siikaa saaristolaisleivällä, sen jälkeen raparperivispipuuroa,
minttukermavaahtoa sekä valkosuklaarouhetta – ja taas jaksaa jatkaa juhannuksen
viettoa.
Raparperigaavattu siika on upea lisä myös noutopöytään perinteisten kalojen rinnalle.
Raparperigaavattu siika on upea lisä myös noutopöytään perinteisten kalojen rinnalle.
Raparperigraavattu siika(ceviche)
2
siikafileetä
2 raparperinvartta
1
tl suolaa
3
tl sokeria
suolaa
sokeria
valkopippuria myllystä
Kuori
ja viipaloi raparperin varret ja laita kulhoon. Lisää suola ja sokeri, murskaa
viipaleet ja anna mehustua. Välillä
painele lisää raparperiviipaleita jotta kaikki mehu tulee ulos. Laita
siikafileet vuokaan, mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla ja peitä ne
raparperimassalla. Kaada mehu kalan päälle ja laita pariksi tunniksi
jääkaappiin, korkeintaan yön yli ettei kala kypsy liikaa. Pyyhi raparperit
kalan pinnalta, viipaloi kala ja tarjoile saaristolaisleivällä.
*******
Raparperivispipuuro, valkosuklaata ja minttukermavaahtoa
1
l vettä
5
dl noin 0,5 cm paksuisia raparperiviipaleita
2
dl sokeria
2 dl mannasuurimoita
0,5
tl suolaa
jääkaappikylmää
valkosuklaata
2
rkl hienonnettua tuoretta minttua
2
dl kuohukermaa
1
rkl sokeria
Laita
kattilaan vesi, raparperit ja sokeri ja anna kiehua 5-10 minuuttia kunnes raparperit ovat hajonneet. Lisää suola
ja mannasuurimot koko ajan vatkaten ja keitä toiset 5-10 minuuttia kunnes puuro on
valmista. Anna puuron jäähtyä.
Vatkaa
puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja
sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoiksi
muruiksi. Kasaa annokset, koristele vielä kokonaisella mintunlehdellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti