T-bone
grelhado on grillatun T-luupihvin nimi portugaliksi ja sitä kieltähän puhutaan
Brasiliassa. Pihvihärän noin puolikiloinen pihvi grillattuna tappaa
suuremmankin nälän ja jalkapallokatsomossa nälkä kuitenkin jossain vaiheessa
iskee. Pelien välissä löytyy varmasti aikaa grillata kunnon ateria grillissä.
T-bone steak
1
(500-600 g) T-luupihvi/ 2 syöjää
suolaa
mustapippuria myllystä
Ota
liha huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen grillausta. Leikkaa viillot pihviä
ympäröivään rasvaan jotta pihvi ei käpristy grillissä. Mausta pihvi suolalla ja
mustapippurilla juuri ennen paistoa ja laita se kuumaan grilliin. Paista 2 – 4
minuuttia ja käännä ja paista saman verran toiseltakin puolelta. Paistoaika
riippuu grillistä ja pihvin paksuudesta. Ota liha grillistä, peitä alumiinifoliolla
ja anna vetäytyä paistoajan verran. Jättikokoisesta T-luupihvistä saa ruokailijaystävällisemmän, jos sen kypsänä leikkaa vähän pienemmiksi, paremmin lautaselle sopiviksi paloiksi.
Nauti
T-luupihvin kanssa chimichurrikastiketta, grillattuja esikeitettyjä
bataattilohkoja ja maissintähkiä, poblano -chiliä ja uuden sadon sipulia.
Chimichurri
on Argentiinassa suosittu, mutta paljon käytetty muuallakin Etelä-Amerikassa. Se sopii erinomaisesti mausteksi grillatulle naudanlihalle. Chimichurrin aineksia voi
muutella oman maun mukaisesti jotain lisäten, jotain pois jättäen, kuten eri
resepteissä lukee. Olennaista on valkosipuli, viinietikka, öljy ja chili.
Oregano voi olla kuivattua tai tuoretta ja persiljaa/korianteria voi käyttää
jompaakumpaa tai molempia, kuten tässä. Brasilian MM-kisojen teeman hengessä
siis:
Chimichurri
1,5
dl oliiviöljyä
1
d sherryviinietikkaa
1
rkl sitruunan mehua
1
ruukku tuoretta korianteria
1
ruukku tuoretta oreganoa
2
dl silputtua silolehtistä
persiljaa
2/3 chilipalko
2-3 valkosipulinkynttä
½ salottisipuli
1
tl suolaa
1/2
tl sokeria
¼
tl mustapippuria myllystä
Silppua
tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Halkaise
chili ja poista siemenet ja hienonna. Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista,
vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse mieto chili kaupasta.
Mittaa
nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit
ja sipulit ja sekoita. Jos olet ahkera veitsenkäyttäjä ja silppuat yrtit
hienoksi, niin se riittää. Jos olet laiskempi, kuten allekirjoittanut, niin
voit sauvasekoittimella hienontaa lisää. Älä aja liian hienoksi mössöksi, eri
osat saavat näkyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti