sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Gazpacho, nestemäistä salaattiaKasvaako puutarhassasi tomaatti, kurkku, valkosipuli ja paprika? Siinä tapauksessa sinulla on gazpachopuutarha. Gazpachon voi pyöräyttää blenderissä marketin kasviksista ympäri vuoden. Parhaimmillaan tämä on kuitenkin kesällä, kun pitkän, valoisan päivän hellimät kotimaiset tomaatit ovat kypsyneet mehukkaiksi ja punaposkisiksi.

Gazpachosta tulee mieleen kylmä tomaattikeitto, mutta sitä se ei ole, ei myöskään tomaattismoothie. Gazpacho on tunnettu ruokalajina Espanjassa kauemmin kuin tomaatti, jota alettiin viljellä vasta 1500-luvulla. Alkujaan gazpacho oli andalusialaisten maatyöläisten ruokaa ja se tehtiin murskaamalla leivästä ja oliiviöljystä sekä niistä sesongin kasviksista jotka kulloinkin sattuivat olemaan kypsiä. Nykyisin leipä ei aina kuulu reseptiin muutoin kuin soppakulhon vieressä.

Monet espanjalaiset ovat hyvin tarkkoja siitä mitä gazpachoon kuuluu laittaa. Gazpacho valmistetaan aina tuoreista, kypsentämättömistä aineksista eikä reseptiin kuulu ketsuppi tai tomaattimehu (vain tuoreet tomaatit), lihaliemi, chilisalsa tai minkäänlainen pippuri. Sherryviinietikka on "ainoa oikea" viinietikka tähän keittoon. Punaisista tomaateista ja paprikasta valmistettuna gazpacho on vielä punaista, mutta kun joukkoon lisätään leipää sekä oliiviöljyä, väri muuttuu kauniin oranssiksi. Lasillisesta gazpachoa saa kuin huomaamatta ison osan siitä kasvismäärästä, joka pitäisi syödä päivän mittaan. Siitä huolimatta että kyseessä on kylmä keitto/kasvissose, tätä ei tule nauttia ihan jääkaappikylmänä. Tomaatin aromit tulevat parhaiten esiin hiukan lämpimämpänä. Jos gazpachoa jostain syystä sattuisi jäämään, lopun voi vaikka seuraavana päivänä lisätä pastakastikkeen joukkoon.


Gazpacho
(kahdelle)

500 g tomaatteja
puolikas punainen paprika
puolikas kurkku
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sherryviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
(3 viipaletta paahtoleipää tai jotain muuta vaaleaa leipää)
1 dl kylmää vettä
tilkka sitruunamehua
ripaus suolaa
(pinnalle tuoreyrteillä maustettua crème fraichea)

Kalttaa tomaatit: Leikkaa tomaatteihin ristiviilto, upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja sen jälkeen jääveteen.
Kuori tomaatit, halkaise ne ja poista kova kanta sekä siemenet. Kuori kurkku, halkaise se ja kaavi siemenet pois. Tyhjennä paprikan sisältä siemenet ja valkoinen osa. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pieniksi. Laita esikäsitellyt kasvikset, viinietikka sekä oliiviöljy blenderin kannuun ja pyöräytä seos tasaiseksi soseeksi. (Leikkaa leipäviipaleista kuori pois, revi leivät pienemmiksi paloiksi, lisää nekin blenderiin ja soseuta.) Lisää kylmää vettä sen verran että saat gazpachosta juotavan keiton ja mausta suolalla sekä sitruunamehulla. Keiton pinnalle voi laittaa lusikallisen tuoreyrteillä maustettua crème fraichea.
Ei kommentteja: