lauantai 7. kesäkuuta 2014

Mansikka-aika on ihan kohta täällä: hedelmäpizzaa ja mansikka-brie-salaattia


Mansikat ovat parhaimmillaan tuoreina ja niiden syönti pitää aloittaa ajoissa. Jos pakasteessa sattuu olemaan vielä mansikoita, ne pitää tuhota viimeistään nyt, syömällä tai hilloksi. Meillä ei ole enää vuosikausiin pakastettu mansikoita, koskapa niiden maku ja rakenne kärsivät niin pahasti pakastettuna. Päätös tehtiin sen jälkeen kun useampana keväänä pakastimen pohjalla on ollut jäljellä lähes yhtä monta mansikkarasiaa kuin sinne edellisenä kesänä laitettiin. Sen sijaan kesällä syödään kotimaisia makeita mansikoita koko vuoden edestä.Nämä pizzan näköiset marja/hedelmäpiirakat on tehty voitaikinapohjalle ja päällysteenä on mansikkasose”ketsupin” päälle ripoteltuja kohmeisia pakastemarjoja (tuoreetkin käyvät!) sekä vaniljajogurtti”cremefraichen” päälle leikeltyjä hedelmänpaloja. Yhdellä tai kahdella piirakalla ei vielä saa pakastinta tyhjäksi marjoista, mutta se on hyvä alku. Sitä paitsi tällainen ”pizza” on ihan mielettömän helppotekoinen, vaikka askartelisi näitä perheen pienempien kanssa. Lapset saavat ”ihan itse tehdyn” onnistumisen iloa tällaisesta nopeatekoisesta pizzapiirakasta.


Vaniljajogurttia, viikunoita, aprikoosia, persimonia, nektariinia, vuohenjuustoa ja hunajaa sekä sitruunamelissaa.


Mistä tahansa pakastemarjoista tulee hyvä piirakka, sen sijaan ihan kaikkia hedelmiä tähän ei voi käyttää. Sitrushedelmät, melonit ja kiivi eivät sovellu tähän piirakkaan, mutta lähes kaikki muut kiinteät hedelmät kylläkin, omena, päärynä, banaani, ananas, mango, persikka, viikuna, aprikoosi, nektariini, persimoni jne. Lisämakuna (hedelmä)pizzan päälle voi ripotella pikkiriikkisen juustoa, joista parhaiten tähän soveltuvat sini- ja valkohomejuustot sekä vuohenjuusto. Valmiin pizzan päälle ripotellaan lopuksi tomusokeria sekä hienonnettua tuoretta minttua tai sitruunamelissaa.

Mansikat toimivat hyvin myös salaattiaineksina. Tuoreista mansikoista, briestä ja hunajamelonista tulee aivan ihanan raikas, kuitenkin ruokaisa lounassalaatti joka käy hyvin vaikka alkuruoaksi.


Marja/hedelmäpizza
(1 kpl)

2 pientä voitaikinalevyä
mansikkasosetta tai vaniljajogurttia
hedelmiä tai marjoja
(sini- tai valkohomejuustoa tai vuohenjuustoa pieninä nokareina)
(juoksevaa hunajaa)
tomusokeria
minttua ja/tai sitruunamelissaa

Liitä kaksi voitaikinalevyä vierekkäin ja kauli ne isommaksi neliöksi. Leikkaa kulmat pois niin että taikinalevystä tulee pyöreä. Levitä taikinan päälle tasainen, ohut kerros mansikkasosetta tai vaniljajogurttia sekä sen päälle marjoja ja/tai hedelmiä (sekä juustonokareita ja hiukkasen hunajaa). Kypsennä pizza 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Kun pizza on jäähtynyt, lisää tupsaus tomusokeria sekä hienonnettua minttua tai sitruunamelissaa.


Yhdelle uunipellilliselle mahtuu samanaikaisesti kypsymään 2 ”pizzaa”.

Mansikkasosetta, pakasteesta lakkoja, metsävadelmia ja mustaherukoita sekä mintunlehtiä.
 

Mansikka-Brie-salaatti

mansikoita
brie-juustoa
hunajamelonia
erilaisia salaattivihreitä
karkeasti rouhittuja hasselpähkinöitä
tuoretta rosmariinia, minttua ja lehtipersiljaa
balsamicosiirappia

Huuhtele salaatit ja pilko mansikat, hunajameloni sekä brie. Sekoita aineksista salaatti, ripottele päälle pähkinää, hienoksi leikattua yrttisilppua ja viimeksi pieni loraus balsamicosiirappia.Ei kommentteja: