Kun
ei oikein olisi aikaa/viitseliäisyyttä käydä kaupassa ja tekisi mieli jotakin
helppoa, vaikkapa pastaa, pitää sukeltaa ruokakomeroon ja jääkaappiin ja katsoa
mitä sieltä saisi aikaan. Jotakin kuivapastaa löytyy yleensä,
tomaattisäilykettä myös ja jääkaapissa on yleensä anjovista tai sardellia.
Siinähän melkein onkin jo ainekset klassikkopastaan ”ilotytön tapaan”. Nimen
sanotan johtuvan italiankielisestä sanasta puttanata, joka tarkoittaa jotakin
arvotonta. Sen kantasana on huoraa tarkoittava puttana. Wikipedian mukaan nimi
viittaisi kuitenkin tässä käytettyihin ”mitä
nyt kaapissa sattuu olemaan”, yksinkertaisiin raaka-aineisiin eikä rakkauden
ammattilaisiin.
Pasta alla puttanesca
200
g spagettia tai pennepastaa
1
prk tomaattisäilykettä
2 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
½ keltasipulia hienonnettuna
muutama sardellifilee (tai anjovisfilee)
hienonnettuna
muutama
tumma oliivi kivet poistettuna
1
rkl kaprista
1 kevätsipuli viipaloituna
1 kuivattu chilipalko
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
parmesaaniraastetta tai
–lastuja
lehtipersiljaa tai
basilikaa koristeeksi
Laita
paistinpannulle loraus oliiviöljyä ja chilipalko ja kuullota siinä sipuli,
valkosipuli ja sardelli. Aito sardelli antaa parhaan maun, mutta
anjovisfileistäkin syntyi ihan kelvollista syötävää, kun lisäsin hiukkasen
thai-kalakastiketta. Lisää tomaatti ja anna kiehua kastikemaiseksi. Meillä
sattui olemaan San Marzanon kuorittuja tomaatteja, ja niistä tulee hyvä
kastike. Sitten joukkoon lisätään oliivit, joista kivet on poistettu, ja
kapris. Mausta mustapippurilla. Keittele edelleen ja lopuksi poista chilipalko.
Lisäsin tässä vaiheessa joukkoon viipaloidun kevätsipulin, kun sellainenkin
löytyi kaapista. Tarkista mahdollinen suolan tarve.
Keitä
käyttämäsi pasta ohjeen mukaan. Minä käytin penneä, mutta spagetti lienee
suosituin. Kuitenkin pennepastan sisälle
ja erityisesti sen karkeaan pintaan tarttuu hyvin vähän ohuempikin kastike. Sekoita
pasta kastikkeen joukkoon ja nostele lautasille. Pinnalle parmesaanijuustoa,
hiukan hyvää oliiviöljyä ja koristeeksi basilikan lehtiä tai lehtipersiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti