Britannian
Masterchef Professionalissa kaksi eri kilpailijaa valmisti toissaviikon välierissä
ranskalaisklassikon nimeltä sole Veronique. Huomasin taas kerran
gastronomisessa tietämyksessäni suuren aukon: sole veroniquen kokoisen. En
ollut koskaan ennen kuullutkaan tällaisesta, joten piti ryhtyä googlaamaan.
Viinirypäleillä höystetty kermainen kastike, kuulemma ranskalainen klassikko, on tainnut harvinaisuutena kadota historian hämärään koskapa siitä oli todella vaikea löytää tietoa. Suomeksi tällaisesta ruokalajista en löytänyt mistään sanaakaan. Rahola ei tunne koko asiaa eikä Joutjärvi-Nuutila ruokasanastossakaan mainita sauce/sole/mitään veroniqueta. Ruokalajin historia ei selvinnyt millään kielellä, mutta sen verran ulkomaankielisiä reseptejä löytyi netistä, että yleensä sauce Veronique tarjoillaan rullalle käärittyjen kampelafileiden (sole) kanssa. Muutama muukin versio löytyi, taimenta veronique, kanaa tai kalkkunafileetä veronique ja jopa possunfileetä veronique. Kalakauppiaalla ei sattunut olemaan kampelaa, joten minä tein tämän kotoisista kuhafileistä.
Viinirypäleillä höystetty kermainen kastike, kuulemma ranskalainen klassikko, on tainnut harvinaisuutena kadota historian hämärään koskapa siitä oli todella vaikea löytää tietoa. Suomeksi tällaisesta ruokalajista en löytänyt mistään sanaakaan. Rahola ei tunne koko asiaa eikä Joutjärvi-Nuutila ruokasanastossakaan mainita sauce/sole/mitään veroniqueta. Ruokalajin historia ei selvinnyt millään kielellä, mutta sen verran ulkomaankielisiä reseptejä löytyi netistä, että yleensä sauce Veronique tarjoillaan rullalle käärittyjen kampelafileiden (sole) kanssa. Muutama muukin versio löytyi, taimenta veronique, kanaa tai kalkkunafileetä veronique ja jopa possunfileetä veronique. Kalakauppiaalla ei sattunut olemaan kampelaa, joten minä tein tämän kotoisista kuhafileistä.
Kuhaa Veronique (alkuper. Sole Veronique)
4
nahatonta kuhafileetä n 600 g
(alkuperäisessä
reseptissä kampelafileitä)
1
rkl voita
suolaa
ja valkopippuria myllystä
2,5
dl kanalientä tai hyvää kalalientä
8
cl kuivaa vermuttia
1,5
dl kuohukermaa
1-2
tl sitruunamehua
30
vihreää viinirypälettä kuorittuna (halkaistuna ja siemenet poistettuna)
1
rkl tuoretta rakuunaa (minä käytin 0,5 rkl kuivattua)
Jos
rypäleissä on kovin paksu kuori, aloita kuorimalla viinirypäleet. Kalttaa
rypäleet kastamalla ne noin puoleksi minuutiksi kiehuvan kuumaan veteen ja heti
sen jälkeen kylmään veteen. Nylje kuori pienellä veitsellä (ja leikkaa rypäleet
puolikkaiksi jos ne ovat kovin suuria).
Aseta
kuhafileet työtasolle ja leikkaa niistä v-leikkauksella ruotorivi pois. Vedä
toinen viilto saman tien vähän pidemmäksi ja tee jokaisesta fileestä kaksi
pitkää, kapeaa suikaletta. Sivele voi kalafileille ohuelti molemmin puolin ja
mausta fileet suolalla sekä valkopippurilla. Kääri fileesuikaleet rullalle
aloittaen kapeasta päästä ja nahkapuoli koko ajan sisäänpäin. Kiinnitä rullat
hammastikulla.
Kuumenna
kanaliemi kiehuvaksi. Laita kalarullat kevyesti voideltuun uunivuokaan
vierekkäin, kaada kuuma kanaliemi päälle ja taittele lopuksi vielä
alumiinifolio kanneksi. Kypsennä kuharullia uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia
(riippuu kuhafileen koosta). Nosta kalarullat reikälusikalla toiseen, kuumennettuun
vuokaan, peitä ja pidä lämpiminä.
Valmista
kastike. Kaada kanaliemi kattilaan, lisää vermutti ja keitä hiukan kokoon.
Lisää kerma ja sitruunamehu ja keitä kunnes kastike hiukan paksuuntuu. Lisää
rypäleet sekä rakuuna, mausta tarvittaessa vielä suolalla sekä pippurilla ja
kiehauta vielä kerran.
Ota
kalarullista tikut pois, laita kalat lautasille ja kaada kastike päälle.
Lisäksi voi tarjoilla nopeasti ryöpättyä pinaattia tai savoijinkaalia,
juuresfondanteja, al dente keitettyjä juureksia, parsaa tms. Tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti