maanantai 2. kesäkuuta 2014

Beef ribs, pihvinaudan kylkiluutLihatiskiltä minulle huuteli pihvinaudan kylkirivi eli ribsit. Olivat lihaisia ja hyvän näköisiä joten vastasin huutoon ja otin yhden kärryyni. Mieli teki kahta, mutta se yksikin oli todella lihaisa ja painoi 1300 g, joten ajattelin sen ehkä sittenkin riittävän kahdelle. 

Ei koskaan, siis ei koskaan pitäisi mennä nälkäisenä ruokakauppaan. Se näkyy heräteostoina ja kassakuitissa. Tämä ei onneksi merkinnyt lisää ruokaa jo olemassa olevan lisäksi, vaan ratkaisi jälleen yhden ruokapäivän perusongelman: ”Mitä sitä huomenna sitten laittaisi?”. Koskapa kesään tuli pieni tauko, lämpötilat yhtäkkiä romahtivat ja taivaalta vihmoi vähän sadettakin, kypsennystavaksi valikoitui uuni. Jos (kun?) lämpimät ilmat palaavat, tulen tekemään tästä grillatun version. Nyt en marinoinut lihaa, vaan hieroin siihen kuivamaustesekoitusta. Sen voi toki maustaa jonkinlaisella barbecue-, karamelli-, cola- tai muulla kastikkeella joko ennen tai jälkeen paiston tai paiston aikana. Päätin tehdä kastikkeettoman version. Grillissä sitten eri meininki.

Usein kuulee valitettavan, että kylkiluissa on nykyään kovin vähän lihaa, mutta näistä ei todellakaan voi valittaa.

Beef ribs

1                    pihvinaudan kylkiluurivi
Maustesekoitus
2 tl                 sinappijauhetta
2 tl                 ruokokidesokeria
1 tl                 sipulijauhetta
1 tl                 valkosipulijauhetta
1 tl                 jauhettua korianteria
1 tl                 (itse) kuivattua timjamia
1 tl                 rouhittua mustapippuria
1 tl                 chilijauhetta
1 tl                 paprikajauhetta
1/2 tl              juustokuminaa
3 tl                 hienoa merisuolaa


Poista kylkirivistä ylimääräinen rasva. Poistin myös luupuolella olevan kalvon lihan kohdalta. Kalvo on kovin sitkeä eikä ole hyvän tuntuinen syödessä. Leikkasin rivin 1- ja 2 luun palasiin. Sen voi paistaa pitkänä pötkönä, kahtena palana tai ihan miltä tuntuu. Jos lihakerros on kovin eri paksuinen eri osassa kylkiriviä, niin kypsennysaikaa voi pienemmissä paloissa helpommin säädellä ottamalla ohuemmat ennen pois pannulta.

Sekoita mausteet keskenään ja levitä seosta lihalle molemmille puolille ja hiero se kiinni lihaan. Anna maustua tunnin verran huoneenlämmössä. Samalla liha lämpiää paistokelpoiseksi. Maustesekoitusta voit säädellä mieleiseksesi jättämällä jotain pois, lisäämällä toisia aineksia tai muuttamalla sekoitussuhdetta. Tällainen maustesekoitus sopii monen moiseen grillaamiseen ja maustamiseen.

Kuumenna uuni 140 asteeseen. Laita lihapalat uunipannuun lihapuoli ylöspäin. Jos pannussa on ritilä, laita ne sille ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä uunissa n. 1 ½  ( - 2) tuntia. Jos käytössäsi on lihalämpömittari, niin 55 astetta on hyvä lämpötila. Pidempi kypsennysaika matalammassa lämmössä antaa takuuvarmasti tulokseksi vielä pehmeämmän ja luista helpommin irtoavan herkun. Kokeile vaikka 100 astetta ja 6 tuntia. Jos se ei riitä, jatka kypsentämistä lisää. Edullista ja herkullista pihvihärkää.


 Ei kommentteja: