torstai 12. kesäkuuta 2014

Mustajuurta mullasta ruokapöytään



Mustajuuri on läheistä sukua voikukalle. Nämä juurekset kannattaa keittää pestyinä kuorineen ja sitten vasta kuoria - tai kuoria raakana juoksevan kylmän veden alla, koska muuten juurista erittyvä maitiaisneste tahmaa kädet aivan kuin olisi iskenyt kouransa pihkaan. Mustan kuoren alta paljastuu kaunis valkoinen juures, jonka maku muistuttaa hiukan parsaa. Heti kuorimisen jälkeen raa’at mustajuuret tulee laittaa kylmään veteen, johon on lisätty sitruunamehua. Muussa tapauksessa valkoinen väri muuttuu nopeasti ruskeaksi.

Viikon kasvis   22 / 52   Mustajuuri

Mustajuurta voi käyttää suunnilleen samoin kuin vaikkapa porkkanaa, parsaa tai palsternakkaa.


Mustajuuripyree
(kahdelle)

3 mustajuurta
2 tl sitruunamehua
vettä, suolaa
1 iso (jauhoinen) peruna
1 rkl voisulaa
0,5 dl kermaa
suolaa
valkopippuria

Kaada kattilaan noin 5 dl vettä sekä sitruunamehua ja hiukan suolaa. Kuori mustajuuret juoksevan, kylmän veden alla, leikkaa ne parin sentin palasiksi ja laita heti kylmään sitruunaveteen.  Keitä mustajuuria noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät joukkoon kuoritun ja paloitellun perunan. Keitä niin kauan että perunanpalat ovat täysin kypsät, kaada vesi pois ja soseuta juurekset. Soseesta ei kannata tehdä kovin hienoa vauvanruokaa, vaan rustiikimpi sose maistuu paremmalta (minun mielestäni). Lisää voi sekä kerma ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sopii mm lohen kanssa.



Grillatut mustajuuret
(kahdelle)

3 mustajuurta
vettä
hiukan merisuolaa
sitruunamehua

Kaada kattilaan noin 5 dl vettä sekä sitruunamehua ja hiukan suolaa. Kuori mustajuuret juoksevan, kylmän veden alla, leikkaa ne kahteen osaan ja keitä sitruunavedessä noin 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä mustajuuret nopeasti.

Grillaa esikeitetyt mustajuuret samalla kun grillaat jotain muutakin, lihaa, kalaa tms. Tarjoile voisulan, grillatun pihvitomaatin ja parmesaaniraasteen kanssa. Myös hollandaisekastike sopii erinomaisesti grillatun mustajuuren kanssa.



Mustajuurisosekeitto – melkein kuin vichysoisse
(kahdelle)

1 iso purjo (vain valkoiset osat)
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
5 dl kanalientä
1 tl sitruunamehua
5 mustajuurta
1 iso (jauhoinen) peruna (Rosamunda noin 150 g)
5 oksaa tuoretta timjamia
2 dl maitoa
suolaa, valkopippuria
päälle
oliiviöljyä ja ruohosipulia

Huuhtele purjo ja leikkaa ohuenohuiksi viipaleiksi. Käytä vain purjon valkoinen osa. Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja kuullota purjot siinä. Lisää kanaliemi sekä sitruunamehu ja kuoritut mustajuuret, jotka on leikattu parin sentin pätkiksi. Kypsennä mustajuuria noin 20 minuuttia ennen kuin lisäät kattilaan kuoritun ja paloitellun perunan sekä tuoreet timjamit. Keitä kunnes perunat ovat täysin kypsät, poista timjaminoksat ja soseuta kattilassa sauvasekoittimella.

Lisää maito, sekoita hyvin ja kuumenna keitto vielä kerran kiehumispisteeseen. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja valkopippurilla. Lautasella lisää keittoon oliiviöljyä tipoittain sekä ruohosipulisilppua.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on viha-rakkausuhde mustajuureen. Tykkään mausta kovasti mutta tahman putsaaminen käsistä ja keittiöstä on ihan kamalaa. Joskus olen saanut sotkemattomia yksilöitä, yleensä veden alla kuoriminenkaan ei auta. Pitääkin testata tuota kypsänä kuorimista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Maku on hyvä, mutta se tahma on todella vihoviimeistä! Toinen mustajuuren ikävä ominaisuus on sama kuin maa-artisokalla: joillekin näiden sisältämä inuliini aiheuttaa kovat ilmavaivat.