Joskus
70-80-lukujen taitteessa kokeilin herkkusienten viljelyä kotitarpeiksi. Silloin
herkkusienten tarjonta kaupoissa oli
melko huonoa eikä tuoreita herkkusieniä saanut juuri mistään. Tilasin
puutarhalehden kautta Hollannista pakkauksen, johon kuului styroxlaatikko, sienirihmasto
ja käyttöohje. Laiton laatikon pohjalle multaa, levitin sienirihmaston ohjeen
mukaan ja vielä ohuen kerroksen multaa rihmaston päälle. Kasvatuslaatikko
asusteli jääkaapissa, sillä se oli talon ainoa paikka missä oli riittävän
viileää. Kaksi tai kolme kertaa päivässä kostuttelin suihkepullolla haalealla vedellä varovasti rihmastoa ja ennen pitkää pienet sievät herkkusienet nostivat päätään
mullan keskeltä. Ehdin kerätä satoa muutamien viikkojen ajan, kun eräänä aamuna
kaikessa kiireessä ennen töihin lähtöä vahingossa pyyhkäisin sienilaatikon
pöydän kulmalta pitkin lattiaa. Siinä se sitten meni, minun loistavasti alkanut urani herkkusienten
kasvattajana. Toisaalta sato oli ollut niin runsas, että kyllä joutikin syömään välillä jo jotain muutakin kuin herkkusieniruokia.
Viikon kasvis 23 / 52 herkkusieni
Herkkusieni ei tarkalleen ottaen ole kasvis, kuten ei muutkaan sienet, mutta väliäkö tuolla. Ei se ole lihaakaan, eikä kalaa eikä meijerituote, joten luokitellaan se, jos ei ihan kasvikseksi, niin ainakin kasvisten kaveriksi.
Herkkusienet, valkoiset ja ruskeat, ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Ei pesua, ei kuorimista, korkeintaan kevyt harjaus jos sienten pinnalla on multaa. Ruskeassa herkkusienessä on hiukan enemmän makua kuin valkoisessa. Keitä, paista, grillaa, ihan miten vaan. Herkkusieniä voi syödä vaikka kypsentämättöminä. Portobello on jättikokoinen ruskea herkkusieni.
Grillatut herkkusienet kuuluvat oleellisesti kesän grillimenuun. Pehmeällä juustolla täytetyt ja pekonisuikaleeseen käärityt herkkusienet ovat ihan loistava lisäke monenlaisiin grilliruokiin.
Viikon kasvis 23 / 52 herkkusieni
Herkkusieni ei tarkalleen ottaen ole kasvis, kuten ei muutkaan sienet, mutta väliäkö tuolla. Ei se ole lihaakaan, eikä kalaa eikä meijerituote, joten luokitellaan se, jos ei ihan kasvikseksi, niin ainakin kasvisten kaveriksi.
Herkkusienet, valkoiset ja ruskeat, ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Ei pesua, ei kuorimista, korkeintaan kevyt harjaus jos sienten pinnalla on multaa. Ruskeassa herkkusienessä on hiukan enemmän makua kuin valkoisessa. Keitä, paista, grillaa, ihan miten vaan. Herkkusieniä voi syödä vaikka kypsentämättöminä. Portobello on jättikokoinen ruskea herkkusieni.
Grillatut herkkusienet kuuluvat oleellisesti kesän grillimenuun. Pehmeällä juustolla täytetyt ja pekonisuikaleeseen käärityt herkkusienet ovat ihan loistava lisäke monenlaisiin grilliruokiin.
Sitä paitsi, kun ehdotin päivälliseksi metsästäjänleipää, M ilmoitti ykskantaan ettei sitten halua leipänsä päälle mitään porsaanleikettä, vaan ihan oikean, ohueksi nuijitun naudanlihapihvin. Saamansa pitää ja kutsutaan tätä ruokaa sitten vaikka nimellä ”vähän paranneltu metsästäjänleipä”.
*******
Grillatut herkkusienet
Herkkusieniä
maustettua
tuorejuustoa tai sinihomejuustoa tai sulatejuustoa tai vuohenjuustoa
pekonisuikaleita
cocktailtikkuja
Kierrä
herkkusienistä kannat irti ja hienonna ne ihan pieniksi paloiksi. Notkista
juusto ja sekoita sienten kantojen kanssa tasaiseksi massaksi. Laita sienten
lakkeihin nokare täytettä ja kääri pekoni ympärille niin että täyte peittyy.
Kiinnitä pekoni cocktailtiku(i)lla. Kypsennä grillissä niin että sienten
ympärillä olevasta pekonista on tullut kauniin väristä ja rapeaa.
*******
Vähän paranneltu metsästäjänleipä
(neljälle)
herkkusienikastike
1
keltasipuli
200
g herkkusieniä
2
rkl voita
2
rkl kuivaa vermuttia
1
rkl soijakastiketta
5
oksaa tuoretta timjamia
1,5
rkl vehnäjauhoa
1/4
kasvisliemikuutio
1
dl vettä
1
dl kuohukermaa
leipä
ranskanleipä
tai muu vaalea leipä
2
munaa
1
dl maitoa
voita
paistamiseen
hiukan
suolaa
pihvi
4
kpl noin 100 g naudanlihapihvejä, nuijittu ihan litteiksi
("virallisessa" reseptissä käytetään leivitettyä porsaan ulkofileepihviä)
("virallisessa" reseptissä käytetään leivitettyä porsaan ulkofileepihviä)
voita
paistamiseen
suolaa,
mustapippuria
Kuori
keltasipuli ja leikkaa pieniksi kuutioksi. Leikkaa herkkusienet pienemmiksi
paloiksi. Sulata kasarissa voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää vermutti,
soijakastike sekä timjaminoksista riivityt lehdet ja anna seoksen kiehua
matalalla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää vehnäjauho, sekoita hyvin ja anna
jauhojen kypsyä muutaman minuutin ajan. Murenna kastikkeen joukkoon
kasvisliemikuutio ja lisää vesi. Sekoittele koko ajan kunnes kastike sakeutuu.
Lisää kerma, sekoita ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen vielä muutamia
minuutteja kunnes se tuntuu sopivan sakealta. Tarkista lopuksi mausteiden määrä
ja lisää suolaa jos on tarpeen.
Leikkaa
leivästä kuoret pois ja leikkaa vaaleasta sisuksesta neljä isoa, samankokoista
leipäpalaa. Sekoita keskenään 2 kananmunaa sekä maito ja kasta leipäpalat
seoksessa. Paista leivät voissa kullanruskeiksi molemmin puolin.
Paista
pihvit haluamaasi kypsyyteen ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Kokoa
leivät lautasille: pohjalle vähän jotain vihreää salaattia, sitten leipä sekä
pihvi ja päällimmäiseksi iso kauhallinen sienikastiketta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti