Déjà
vu! Aivan kuin tällainen samanlainen sää olisi ollut Taste of Helsinki
–tapahtumassa ennenkin – viime vuonna. Vielä päivällä M yritti selittää
olevansa tehty sokerista ja sulavansa sateessa, mutta onneksi rankkasade vähän
hellitti iltaviiteen mennessä ja päästiin nauttimaan mahtavan hyvistä ruoista ja juomista Kansalaistorille
nousseeseen Taste of Helsinkiin.
Liput olivat torstai-illaksi, joten torstai-iltana sinne oli mentävä tai
sisäänpääsymaksu menisi hukkaan. Jotain hyvää kuitenkin sateestakin: missään ei
ollut ruuhkaa ja pisin jonotusaika taisi olla pari minuuttia.
Ihan
kaikkia ruokia ja juomia emme ehtineet maistella, mutta kun puolitimme minikokoiset
annokset, saimme tarjonnasta aika hyvän käsityksen. Hemmottelimme makuaistiamme
noin tusinalla, toinen toistaan herkullisemmalla annoksella. Maistelumenun
hinta-laatusuhde oli kaikkialla kohdallaan ja löysimme viineistäkin yllättävän
suosikin, josta päätimme tulevan epätrendikkään keittiön vuoden 2014
virallisen kesäviinin.
DEMON
hummerimakkara oli suorastaan kermaisen pehmeä elämys, jonka reseptissä oli juuri sopivassa suhteessa haukea ja hummeria sekä rasvaa tasapainottamaan muuten kuivahkoja raaka-aineita. Hillityt mausteet korostivat hyvin hummerin makua. Tällaisessa massatapahtumassa ei kauheasti kannata alkaa nipottaa siitä että risotto ei ollut ihan täydellisen al dente, sillä sahramirisotto suli suussa ja rakuunadressing oli kertakaikkiaan
piste i:n päälle.
JUUREN prässätty graaviahven tarvitsi seurakseen samaan haarukalliseen kaikki muutkin lautasella olleet maut nostaakseen annoksen huikeasti tavallisen yläpuolelle. Hienosti harkittu makuyhdistelmä sai vakavasti miettimään, pitäisikö ottaa toinen samanlainen annos.
BERTHAN oivallisesti maustettu turskapallero papusalaatin ja kampasimpukkakreemin kanssa vei ajatukset Iberian niemimaalle herkuttelemaan bacalaolla. Kuivatut mustat oliivit antoivat annokselle juuri sopivaa lisäpotkua.
KAARTIN HODARI & HUMMERIN Oskarin hodari oli aivan loistava versio vanhasta tutusta oskarinleikkeestä. Makkaran virkaa toimitti pitkään haudutettu vasikka ja pätkä valkoista parsaa. Oskariin kuuluvaa katkarapuakaan ei oltu unohdettu ja kunnon snägärin tapaan hodari oli viimeistelty paahdetulla sipulilla. Jos haluaisi keksiä jotain parannettavaa, parsan olisi voinut pätkäistä muutamaan vähän lyhyempään osaan syömisen helpottamiseksi.
DEMON haudutettu vasikanrinta grillatun varhaiskaalin ja fermentoidun soijapapukastikkeen kanssa oli miellyttävän tasapainoinen annos, joka jakoi vähän mielipiteet sen suhteen olisiko mausteita saanut olla ihan hiukkasen enemmän, vai oliko niitä sopivasti jotta vasikan oma mieto maku korostui.
JUUREN luomukyyttö nose-to-tail vei kielen mukanaan. Monipuoliseen annokseen oli aseteltu parilla eri tavalla valmistetun lihan, speltin ja kasvisten lisäksi myös verinäkkileipää. Todella nose-to-tail.
FARANGIN karkkipossu oli saanut uuden twistin kookoksesta. Jo ennestään tuttujen makujen tasapaino oli erinomainen ja tämä oli samalla päivän suurin annos, paljon vastinetta kuudelle eurolle.
BERTHAN
piiiiitkään haudutettu possunposki suli suussa ja paahteinen selleripyree sopi
siihen kuin poski possuun. Aivan ihana annos!
SMAKBYN
ahvenanmaalaisesta lampaasta valmistetun annoksen kruunu oli lammasmakkara,
joka puolen sentin paksuinen siivu tuntui vain vähän turhan ohuelta. Sitä makkaraa olisi mielellään
syönyt enemmänkin.
SAMI
TALLBERGIN jälkiruoka oli koristeellinen, mutta melkoisen iso annos vahvan
makuista väinönputkivanukasta. Eräs päivän erikoisimpia raaka-aineita.
JUUREN
kuttujugurttijäädyke oli höystetty lakritsikastikkeella, vadelmilla sekä vadelmassa
marinoidulla fenkolilla ja päälle oli ripoteltu marenkirouhetta. Annoksessa
yhdistyi upeasti kylmä ja lämmin, pehmeä ja rouhea sekä makea, hapan ja
suolainen.
ASKIN
jälkiruoassa oli suolaheinän ja valkosuklaavaahdon lisäksi sitruunamarenkia
sekä paahdettua tattaria. Makujen ja tekstuurien yhdistelmä oli niin loistava,
että tästä varastetaan idea johonkin omaan kokkaukseen.
Vaikka
meillä rakastetaan rutikuivaa samppanjaa ja kartetaan makeampia viinejä, yllättäen
italialainen punainen, makea ja kuohuva Araldica Brachetto d’Acqui osui ja
upposi. Fondberg Oy:n maahantuoma ja Alkonkin
valikoimista löytyvä viini (544947 11,98 €/0,75 l) valloitti raikkaudellaan.
Mausta voi erottaa niin vadelmaa kuin ruusuakin, vähän hedelmäkarkkia ja jopa aavistuksen
yrttisyyttä. Brachetto d’Acqui lienee parhaimmillaan hyvin viilennettynä tervetuliaismaljana
ja makeiden jälkiruokien seurana, mutta aiomme kesän mittaan kokeilla olisiko
siitä myös jonkin suolaisen ruoan kumppaniksi.
Näytteilleasettajien paviljonki pitää sisällään kymmenkunta yritystä. Ceesta
shop palvelee näiden festareiden ulkopuolella sekä verkkokauppana että ihan livenä Töölöntorinkadulta.
Alambique
on erikoistunut espanjalaisiin tuotteisiin.
Niin,
ja sinne Electroluxin Chefs’ Secrets teltalle voi mennä kokkaamaan ja oppimaan
uusia ruoanlaittotekniikoita. Jos haluaa jättää kokkaamisen muiden huoleksi, alueen
toisessa päässä Taste Theatressa ei tarvitse itse osallistua, ainoastaan katsella
ja kuunnella kun ammattilaiset näyttävät taitonsa.
Taste
of Helsinki on katettu Kansalaistorin puistoon 12.-15. kesäkuuta. Kannattaa tulla kauempaakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti