perjantai 13. kesäkuuta 2014

Taste of Helsinki 2014 hemmottelee makuaistia


Déjà vu! Aivan kuin tällainen samanlainen sää olisi ollut Taste of Helsinki –tapahtumassa ennenkin – viime vuonna. Vielä päivällä M yritti selittää olevansa tehty sokerista ja sulavansa sateessa, mutta onneksi rankkasade vähän hellitti iltaviiteen mennessä ja päästiin nauttimaan mahtavan hyvistä ruoista ja juomista Kansalaistorille nousseeseen Taste of Helsinkiin. Liput olivat torstai-illaksi, joten torstai-iltana sinne oli mentävä tai sisäänpääsymaksu menisi hukkaan. Jotain hyvää kuitenkin sateestakin: missään ei ollut ruuhkaa ja pisin jonotusaika taisi olla pari minuuttia.

Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu 11 suomalaista huippuravintolaa ja viinipaviljongin 7 maahantuojaa sekä Laitilan virvoitusjuomatehdas. Lisäksi mukana on kymmenkunta muuta yritystä, jotka valmistavat tai maahantuovat ruokaa tai ruoanlaittovälineistöä. Festivaalin virallinen valuutta on markka, jonka arvo on yksi euro. Kaikki ostokset, niin ruoat, juomat kuin ostokset näytteilleasettajienkin kojuista, maksetaan näillä markoilla. Ruoka-annokset maksavat viisi tai kuusi euroa, viinilasillinen suunnilleen saman verran ja Taittinger barin samppanjatasting sitten hiukan enemmän. Jos markat loppuvat kesken kaiken, ei hätää, sillä pääsisäänkäynnin lähellä on Amex -markkapankki ja festarien virallisia rahanvaihtajia liikkuu alueella ihan kiitettävästi. Ruoan ja juoman maistelun lisäksi yleisöllä on mahdollisuus osallistua ruoanlaittoon tapahtuman sponsorin, Electroluxin Chefs’ Secrets –teltalla. Kokkikoulussa sekä lounasaikaan että illalla on tunnin välein mahdollisuus päästä kokkaamaan yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa.Ihan kaikkia ruokia ja juomia emme ehtineet maistella, mutta kun puolitimme minikokoiset annokset, saimme tarjonnasta aika hyvän käsityksen. Hemmottelimme makuaistiamme noin tusinalla, toinen toistaan herkullisemmalla annoksella. Maistelumenun hinta-laatusuhde oli kaikkialla kohdallaan ja löysimme viineistäkin yllättävän suosikin, josta päätimme tulevan epätrendikkään keittiön vuoden 2014 virallisen kesäviinin. 
 


DEMON hummerimakkara oli suorastaan kermaisen pehmeä elämys, jonka reseptissä oli juuri sopivassa suhteessa haukea ja hummeria sekä rasvaa tasapainottamaan muuten kuivahkoja raaka-aineita. Hillityt mausteet korostivat hyvin hummerin makua. Tällaisessa massatapahtumassa ei kauheasti kannata alkaa nipottaa siitä että risotto ei ollut ihan täydellisen al dente, sillä sahramirisotto suli suussa ja rakuunadressing oli kertakaikkiaan piste i:n päälle.


JUUREN prässätty graaviahven tarvitsi seurakseen samaan haarukalliseen kaikki muutkin lautasella olleet maut nostaakseen annoksen huikeasti tavallisen yläpuolelle. Hienosti harkittu makuyhdistelmä sai vakavasti miettimään, pitäisikö ottaa toinen samanlainen annos.


BERTHAN oivallisesti maustettu turskapallero papusalaatin ja kampasimpukkakreemin kanssa vei ajatukset Iberian niemimaalle herkuttelemaan bacalaolla. Kuivatut mustat oliivit antoivat annokselle juuri sopivaa lisäpotkua.


KAARTIN HODARI & HUMMERIN Oskarin hodari oli aivan loistava versio vanhasta tutusta oskarinleikkeestä. Makkaran virkaa toimitti pitkään haudutettu vasikka ja pätkä valkoista parsaa. Oskariin kuuluvaa katkarapuakaan ei oltu unohdettu ja kunnon snägärin tapaan hodari oli viimeistelty paahdetulla sipulilla. Jos haluaisi keksiä jotain parannettavaa, parsan olisi voinut pätkäistä muutamaan vähän lyhyempään osaan syömisen helpottamiseksi.


DEMON haudutettu vasikanrinta grillatun varhaiskaalin ja fermentoidun soijapapukastikkeen kanssa oli miellyttävän tasapainoinen annos, joka jakoi vähän mielipiteet sen suhteen olisiko mausteita saanut olla ihan hiukkasen enemmän, vai oliko niitä sopivasti jotta vasikan oma mieto maku korostui.


JUUREN luomukyyttö nose-to-tail vei kielen mukanaan. Monipuoliseen annokseen oli aseteltu parilla eri tavalla valmistetun lihan, speltin ja kasvisten lisäksi myös verinäkkileipää. Todella nose-to-tail.


FARANGIN karkkipossu oli saanut uuden twistin kookoksesta. Jo ennestään tuttujen makujen tasapaino oli erinomainen ja tämä oli samalla päivän suurin annos, paljon vastinetta kuudelle eurolle.


BERTHAN piiiiitkään haudutettu possunposki suli suussa ja paahteinen selleripyree sopi siihen kuin poski possuun. Aivan ihana annos!


SMAKBYN ahvenanmaalaisesta lampaasta valmistetun annoksen kruunu oli lammasmakkara, joka puolen sentin paksuinen siivu tuntui vain vähän turhan ohuelta. Sitä makkaraa olisi mielellään syönyt enemmänkin.


SAMI TALLBERGIN jälkiruoka oli koristeellinen, mutta melkoisen iso annos vahvan makuista väinönputkivanukasta. Eräs päivän erikoisimpia raaka-aineita.


JUUREN kuttujugurttijäädyke oli höystetty lakritsikastikkeella, vadelmilla sekä vadelmassa marinoidulla fenkolilla ja päälle oli ripoteltu marenkirouhetta. Annoksessa yhdistyi upeasti kylmä ja lämmin, pehmeä ja rouhea sekä makea, hapan ja suolainen.


ASKIN jälkiruoassa oli suolaheinän ja valkosuklaavaahdon lisäksi sitruunamarenkia sekä paahdettua tattaria. Makujen ja tekstuurien yhdistelmä oli niin loistava, että tästä varastetaan idea johonkin omaan kokkaukseen.


Vaikka meillä rakastetaan rutikuivaa samppanjaa ja kartetaan makeampia viinejä, yllättäen italialainen punainen, makea ja kuohuva Araldica Brachetto d’Acqui osui ja upposi.  Fondberg Oy:n maahantuoma ja Alkonkin valikoimista löytyvä viini (544947 11,98 €/0,75 l) valloitti raikkaudellaan. Mausta voi erottaa niin vadelmaa kuin ruusuakin, vähän hedelmäkarkkia ja jopa aavistuksen yrttisyyttä. Brachetto d’Acqui lienee parhaimmillaan hyvin viilennettynä tervetuliaismaljana ja makeiden jälkiruokien seurana, mutta aiomme kesän mittaan kokeilla olisiko siitä myös jonkin suolaisen ruoan kumppaniksi.


Näytteilleasettajien paviljonki pitää sisällään kymmenkunta yritystä. Ceesta shop palvelee näiden festareiden ulkopuolella sekä verkkokauppana että ihan livenä Töölöntorinkadulta.


Alambique on erikoistunut espanjalaisiin tuotteisiin.


Niin, ja sinne Electroluxin Chefs’ Secrets teltalle voi mennä kokkaamaan ja oppimaan uusia ruoanlaittotekniikoita. Jos haluaa jättää kokkaamisen muiden huoleksi, alueen toisessa päässä Taste Theatressa ei tarvitse itse osallistua, ainoastaan katsella ja kuunnella kun ammattilaiset näyttävät taitonsa.

Taste of Helsinki on katettu Kansalaistorin puistoon 12.-15. kesäkuuta. Kannattaa tulla kauempaakin.


Ei kommentteja: