Grissinit
ovat niitä leipätikkuja, joita italialainen ravintoloitsija kantaa pöytään
odotellessasi ruokaa. Joskus ne ovat kokin itsensä leipomia, joskus
yksittäispakattuja tehdastuotteita. Grissineistä on olemassa erilaisia
alueellisia variaatioita ja yrttimausteita voi lisätä niin taikinaan kuin
grissinien päällekin. Taikinaan voi myös olla leivottu jotain paikallista juustoa,
gorgonzolaa tai vuohenjuustoa. Grissinin halkaisija vaihtelee
lyijykynänpaksuisesta peukalonpaksuuteen eikä leipätikun pituuskaan liene standardoitu.
Yleensä kuitenkin mitä pidempi, sen parempi. Tätä perusohjetta voi muunnella erilaisin
maustein ihan mielensä mukaan.
Grissinit
(noin
20 leipätikkua, 2 pellillistä)
1,5
dl lämmintä vettä
2
tl (1/2 pss 5,5 g) kuivahiivaa
4
dl vehnäjauhoa
1
tl hienoa merisuolaa
0,5
dl hienoa parmesaaniraastetta
2
rkl laardia (oliiviöljykin käy)
(kuivayrttejä)
päälle
oliiviöljyä
1
tl karkeaa merisuolaa
1
tl kuivayrttejä maun mukaan (tai valkosipulijauhetta tai seesaminsiemeniä tms)
Ripottele
kuivahiiva hiukan yli kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan heräillä noin 5-10
minuutin ajan. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä parmesaaniraaste ja
kaada seos taikinakulhon pohjalle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada siihen
vesi-hiivaseos ja sekoita hyvin. Lisää laardi/oliiviöljy (sekä kuivayrtit) ja alusta taikina
hyvin, koneella noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Jätä taikina
kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.
Kauli
taikina suorakaiteen muotoiseksi, tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä kapeita,
keskenään samankokoisia suikaleita. Muotoile suikaleet pitkiksi pötkylöiksi ja
asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Älä välitä jos ne eivät ole ihan
tasapituisia ja –levyisiä, tämähän on käsityötä eikä mikään leipätehdas. Anna
grissinien kohota pellillä vielä noin 15 minuuttia. Sivele pötkylöden päälle
hiukan oliiviöljyä. Hierrä merisuola sekä mausteet morttelissa tasaiseksi
jauheeksi ja ripottele oliiviöljyn päälle. Paista 200 asteessa (180 astetta
kiertoilma) noin 15 - 20 minuuttia kunnes leipätikut ovat rapeita ja kauniin
värisiä. Jäähdytä grissinit ritilällä. Nämä ovat parhaimmillaan vasta leivottuina
ja hiukan jäähtyneinä, mutta kestävät myös useamman päivän säilytyksen.
2 kommenttia:
Tulipa hyviä! Kiitos reseptistä!
Kiitos kiittämisestä :) Aina nämä kaupan grissinit voittaa 6-0
Lähetä kommentti