keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Vol-au-vent, täytetyt lehtitaikinapesät
Vannikkeiksikin näitä vol-au-vent’eja kutsutaan, mutta kun vannike on myös renkaan muotoon tähtityllalla pursotettu murotaikinapikkuleipä, niin minä tykkään käyttää näistä mieluummin nimeä vol-au-vent tai lehtitaikinapesä. Nämä voitaikinaleivonnaiset täytetään yleensä jollain suolaisella muhennoksella (kala, kana, sieni, kinkku,…) ja tarjoillaan kuumina. Mikään ei kuitenkaan estä täyttämästä näitä jollain makealla, vaikka marjarahkalla.

Oikea lehtitaikina kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään… Onneksi kaupan pakastealtaasta löytyy nykyään jo niin hyviä valmiita lehtitaikinoita, että ei ole mitään järkeä lähteä tekemään sellaista itse. Tai, niin noh, mihin kukin haluaa aikansa käyttää. Jos ihan pelkästä periaatteesta haluaa itse tehdä lehtitaikinan, työ pitää aloittaa jo edellisenä päivänä jotta taikina ehtii riittävästi kylmentyä ja asettua. Makuasia, käyttääkö taikinaan voita vai leivontamargariinia, pääasia on että taikina on moneen kertaan kaulittu ja käännetty. Vol-au-ventin valmistus ei onnistu nypitystä voitaikinasta.


Vol-au-vent, savusiikatäytteiset lehtitaikinapesät
(alkuruoka neljälle)

2 pakastettua lehtitaikinalevyä
1 muna

savusiikatäyte
1 pieni sipuli
nokare voita
50 g pieniä porkkanakuutioita
50 g pieniä palsternakkakuutioita
0,5 dl kermaa
1 dl kalalientä
3 rkl pestokastiketta
1 rkl ruohosipulisilppua
1 rkl tillisilppua
50 g perattua savusiikaa
suolaa, mustapippuria

Ota ritilä ulos uunista ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Leikkaa vielä hiukan kohmeiset lehtitaikinalevyt puoliksi ja leikkaa terävällä veitsellä noin sentin päähän reunasta viilto, joka menee taikinalevyn pohjaan asti, mutta ei läpi.


Aseta ritilälle leivinpaperi ja sille lehtitaikinalevyt. Voitele vatkatulla kananmunalla ja paista uunissa 8-10 minuuttia kunnes leivonnaiset ovat kohonneet hyvin ja väri on kauniin ruskea.


Leikkaa juuri uunista otetusta vol-au-vent'ista terävällä veitsellä leivonnaisen keskiosa alkuperäistä viiltoa pitkin ja leikkaa "kansi" irti tai painele se alas, jotta saat aikaan pesän. Tämä täytyy tehdä heti niin kauan kuin sisus on vielä hiukan pehmeää. Jos vol-au-vent ehtii jäähtyä, leikkaaminen on paljon hankalampaa.


Täytettä varten leikkaa porkkanat ja palsternakat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa miedosti suolattua vettä ja kun vesi kiehuu, kaada joukkoon porkkanakuutiot. Lisää minuutin kuluttua palsternakkakuutiot ja anna kaikkien kiehua yhdessä vielä kaksi minuuttia. Valuta juureskuutiot siivilässä. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota sipulit voissa. Lisää esikeitetyt juureskuutiot sekä kerma ja hauduta noin minuutin ajan. Lisää kalaliemi ja hauduta vielä sen verran, että juureskuutiot ovat pehmenneet. Mausta pestokastikkeella, tillillä ja ruohosipulilla. Lisää savusiika, sekoita ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai mustapippuria.

Täytä voitaikinapesät muhennoksella ja kuumenna ne uunissa ennen tarjoilua.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistoja ... tutuistuin tuohon ruokalajiin ensimmäisellä vielrailulla ranskalaisten ystäviemme luona reilu 10 vuotta sitten. Kylään mennessämme he sanoivat, että "oletimme, että syötte kaikkea". Ainakin siinä kyläpaikassa on kaikki tarjottava ollut aina hyvää.

Tuplaespresso kirjoitti...

Minun mielestäni tämä on ihan parasta kermaisen sienimuhennoksen kanssa, vaikka nyt sattuikin tulemaan tällainen kalaversio. Ranskalaiset kyllä osaa tämän ruokalajin :) Kun on hieno nimi ja komea ulkonäkö, kukaan ei uskokaan miten tosi helppo se on tehdä.

Unknown kirjoitti...

Vou,näyttää ja hyvältä! Näitähän on kokeiltava!

Tuplaespresso kirjoitti...

Valmisvoitaikinasta saa tehdyksi kaikenlaista kivaa :)