sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Suussa sulavia kaninkoipiconfitejaHietalahden kauppahallin Love to Meat pelasti minut suurelta ongelmalta. Writer´s block eli tyhjän paperin aiheuttama paniikkihäiriö oli iskemässä allekirjoittaneeseenkin, tosin reseptipuolelle.  Joulu tuli ennen kuin olin siihen asennoitunut ja nyt se on jo ohi. Mitä ruokaa välipäivinä? Mitä on välipäivät? Koska ne ovat? Apuuva!! Menin ruokaostoksille ohjeenani: ”Keksi jotain”. Lihaa, kalaa, vihanneksia, mitä?? Sitten bongasin mainitun liikkeen myymälässä kanin koipia. YES! Ongelma ratkaistu. Koivet pakettiin ja kotiin. Kyllä niistä jotain syntyisi.

Kanin koipireisille soveltuisi varmasti kypsennysmenetelmäksi sous vide. Epätrendikkäässä keittiössä ei ainakaan vielä ole siihen tarvittavia vehkeitä. Silloin vähintään yhtä hyvä menetelmä on niiden confitoiminen. Se tarkoittaa niiden kypsentämistä hitaasti uunissa miedossa lämmössä rasvassa haudutettuna. Rasvana käytetään perinteisesti ranskalaisessa keittiössä ankanrasvaa, mutta suomalaisessa kotikeittiössä se voidaan usein korvata rypsiöljyllä. Ei neitsytsellaisella, vaan ihan kotikaupan tavallisella rypsiöljyllä, jota voi käyttää uppopaistoonkin.

Kaninkoipiconfit

3                    kaninkoipea
1 l                  rypsiöljyä
                      merisuolaa
3                    laakerinlehteä
1                    sipuli lohkottuna
2 – 3              valkosipulinkynttä
4                    tähtianista
muutama       kokonainen mustapippuri
muutama       katajanmarja
n.1 tl              keltaisia sinapinsiemeniä
1                    rosmariinin oksa lehdet irti riivittynä

Laitoin uunivuokaan kaninkoivet. Maustoin ne ensin suolalla molemmin puolin. Sitten heittelin sekaan laakerinlehdet, tähtianikset, valkosipulin kynnet, lohkotun sipulin, rosmariinin oksan riivittynä, mustapippurit, katajanmarjat ja sinapinsiemenet. Päälle sen verran noin 100-asteiseksi kattilassa kuumennettua öljyä siten, että kaninpalat peittyivät,  ja vuoka valmiiksi 145 asteeseen kuumennettuun uuniin. Tunnin kuluttua laskin lämmön 125 asteeseen.


Kahden tunnin kuluttua käänsin kanin koivet ja kahden ja puolen tunnin kuluttua sammutin uunin. Kun kolme tuntia oli kulunut, olivat koivet pleittaamista vaille valmiit. Tuplaespresso keitti meille lisäkkeeksi riisiä ja teki yksinkertaisen salaatin romainesta, punasalaatista, kevätsipulista ja retiiseistä. Hieman tryffeliöljyä päälle ja siinä salaatti.
Valutin koivet ylimääräisestä öljystä siivilässä. Lautaselle riisiä, salaattia ja kaninkoipi. Voilá! Confit de lapin avec du riz et salade verte. Bon apetit!


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oi, kuulostaa herkulta! Minä olen tehnyt vain ankkaan ja broilerin koipireisiä confit-menetelmällä. Et ilmeisesti käyttänyt enää esim. grillivastuksen alla, rapeuttamassa pintaa? Olisikin kiva, jos se on tarpeetonta.

M kirjoitti...

Olisihan ne voinut käyttää uunissa grillivastuksen alla. Se olisi antanut niille ammattimaisemman ulkonäön. Tarkoituksella jätin sen tekemättä, koska halusin niiden olevan suussa sulavan pehmeitä.Maku niissä oli kuitenkin kohdallaan kiitos reilusti maustetun öljyn :-)