Hietalahden
kauppahallin Love to Meat pelasti minut suurelta ongelmalta. Writer´s block eli
tyhjän paperin aiheuttama paniikkihäiriö oli iskemässä allekirjoittaneeseenkin,
tosin reseptipuolelle. Joulu tuli ennen
kuin olin siihen asennoitunut ja nyt se on jo ohi. Mitä ruokaa välipäivinä?
Mitä on välipäivät? Koska ne ovat? Apuuva!! Menin ruokaostoksille ohjeenani:
”Keksi jotain”. Lihaa, kalaa, vihanneksia, mitä?? Sitten bongasin mainitun
liikkeen myymälässä kanin koipia. YES! Ongelma ratkaistu. Koivet pakettiin ja
kotiin. Kyllä niistä jotain syntyisi.
Kanin
koipireisille soveltuisi varmasti kypsennysmenetelmäksi sous vide.
Epätrendikkäässä keittiössä ei ainakaan vielä ole siihen tarvittavia vehkeitä.
Silloin vähintään yhtä hyvä menetelmä on niiden confitoiminen. Se tarkoittaa
niiden kypsentämistä hitaasti uunissa miedossa lämmössä rasvassa haudutettuna.
Rasvana käytetään perinteisesti ranskalaisessa keittiössä ankanrasvaa, mutta
suomalaisessa kotikeittiössä se voidaan usein korvata rypsiöljyllä. Ei
neitsytsellaisella, vaan ihan kotikaupan tavallisella rypsiöljyllä, jota voi
käyttää uppopaistoonkin.
Kaninkoipiconfit
3 kaninkoipea
1
l rypsiöljyä
merisuolaa
3 laakerinlehteä
1
sipuli lohkottuna
2
– 3 valkosipulinkynttä
4
tähtianista
muutama kokonainen mustapippuri
muutama katajanmarja
n.1
tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 rosmariinin oksa lehdet irti
riivittynä
Laitoin
uunivuokaan kaninkoivet. Maustoin ne ensin suolalla molemmin puolin. Sitten
heittelin sekaan laakerinlehdet, tähtianikset, valkosipulin kynnet, lohkotun
sipulin, rosmariinin oksan riivittynä, mustapippurit, katajanmarjat ja
sinapinsiemenet. Päälle sen verran noin 100-asteiseksi kattilassa kuumennettua
öljyä siten, että kaninpalat peittyivät,
ja vuoka valmiiksi 145 asteeseen kuumennettuun uuniin. Tunnin kuluttua
laskin lämmön 125 asteeseen.
Kahden
tunnin kuluttua käänsin kanin koivet ja kahden ja puolen tunnin kuluttua
sammutin uunin. Kun kolme tuntia oli kulunut, olivat koivet pleittaamista
vaille valmiit. Tuplaespresso keitti meille lisäkkeeksi riisiä ja teki
yksinkertaisen salaatin romainesta, punasalaatista, kevätsipulista ja
retiiseistä. Hieman tryffeliöljyä päälle ja siinä salaatti.
Valutin
koivet ylimääräisestä öljystä siivilässä. Lautaselle riisiä, salaattia ja
kaninkoipi. Voilá! Confit de
lapin avec du riz et salade verte. Bon apetit!
2 kommenttia:
Oi, kuulostaa herkulta! Minä olen tehnyt vain ankkaan ja broilerin koipireisiä confit-menetelmällä. Et ilmeisesti käyttänyt enää esim. grillivastuksen alla, rapeuttamassa pintaa? Olisikin kiva, jos se on tarpeetonta.
Olisihan ne voinut käyttää uunissa grillivastuksen alla. Se olisi antanut niille ammattimaisemman ulkonäön. Tarkoituksella jätin sen tekemättä, koska halusin niiden olevan suussa sulavan pehmeitä.Maku niissä oli kuitenkin kohdallaan kiitos reilusti maustetun öljyn :-)
Lähetä kommentti