lauantai 28. joulukuuta 2013

Bear Beerguignon eli oluessa haudutettua karhua
Otin pakasteesta sulamaan yhden karhunpaistikimpaleen ja ajattelin kokeilla tehdä siitä oluessa haudutettua karhua vanhalla hirvipatareseptilläni, joka resepti taitaa olla peräisin jostain 80-luvun alkupuolelta. Ruoalle antamani nimi ”Bear Beerguignon” lienee hiukan yliampuva, sillä raaka-ainelista on harvinaisen lyhyt ja valmistus helppoakin helpompaa, mutta maku, se on… on… on se! Tästä tuli tosi mehevää ja maukasta!  Ihan maun perusteella kehtaan tehdä tämän sanaleikin hienon burgundilaisen klassikkopataruoan kanssa. Pataruoan aineksia haudutetaan niin kauan, että liha kuin liha muuttuu mureaksi, jolloin kypsennysaikaa säätelemällä pataan voi käyttää niin paistia kuin sitkeämpiäkin ruhonosia. Karhupata tarjoillaan perunoiden (keitetyt tai muusi), salaatin ja jonkun sopivan hyytelön kanssa. Karhun kanssa sopii loistavasti mm Riipisen kuusenkerkällä ryyditetty variksenmarjahyytelö. Blogin kaikki karhuruoat löytyvät täältä.


Bear Beerguignon

1,2-1,5 kg karhun paistilihaa
3 rkl voita
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
12 katajanmarjaa
2 rosmariininoksaa
5 dl hyvää lihalientä
5 dl tummahkoa olutta
6 isohkoa keltasipulia kuorittuina ja lohkottuina

Poista paistista rasva sekä kalvot ja leikkaa paisti pienemmiksi paloiksi, muutaman sentin kanttiinsa. Ruskista palat paistinpannulla voissa kolmessa erässä ja kaada ruskistetut paistinpalat isoon kattilaan. Rouhi päälle hiukan suolaa sekä mustapippuria ja sekoita. Lisää paistinpannulle katajanmarjat sekä rosmariininoksat ja sekoittele niitä kuumalla pannulla hetken aikaa. Lisää tilkkanen kiehuvaa vettä, sekoita ja ”pese” näin pannulta maut mausteineen kattilaan lihojen päälle. Kaada kattilaan lihaliemi sekä olut ja 6-8 osaan lohkotut sipulit ja kuumenna liemi kiehumispisteeseen. 

Laita kattilaan kansi ja jätä pata poreilemaan miedolle lämmölle. Käy välillä sekoittelemassa. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää hiukan kiehuvaa vettä.

Pata ei tarvitse suurustetta, sillä liemi sakenee ihan itsekseen, kun sipulit ovat kiehuneet muhjuksi. Hyvä paistiliha on valmista ja suorastaan hajoaa käsiin heti kun sipulit ovat valmiita eli noin parin tunnin kuluttua. Sitkeämpi liha vaatii pidemmän kypsymisajan, jopa 5-6 tuntia.


Oluessa haudutettua ja sipulilla saostettua pataruokaa kutsutaan nimellä carbonnade ja se on erityisesti flaaminkielisten alueiden erikoisuus, eräänlainen "belgialainen pata".

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tätä on kokeiltava 😄

Tuplaespresso kirjoitti...

Jo sulla on sopiva karhunpaisti, niin lämpimästi suosittelen. Tämä resepti sopii tosi hyvin myös hirvenpaistille. Edellyttää kuitenkin, että kaikki tykkäävät sipulista. Tässä kun sitä on vähän enemmän kuin monessa muussa ruoassa :)