Ostin
palasen naudan ulkofileetä, koska sisäfileetä ei ollut tarjolla. Mieleni teki
Coeur de filét Provencalia, mutta koska
aineksia ei ollut tarjolla, piti kehittää se kuuluisa Plan B ( ei se
monopolikaupassa myynnissä oleva punaviini, huom.). Kaiken kukkuraksi kauppias
oli onnistunut piilottamaan fileen ulkopinnan kalvon niin hyvin, että vaikka
liha oli tiskissä, ei valmiiksi pakkauksessa, havaitsin sen vasta, kun otin
lihan jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen kuin aloitin ruoan valmistamisen.
Mureuskaan ei ollut toivotunlaista. Hetken pohdintaa ja pähkäilyä, jonka
tuloksena päädyin tekemään palasta naudanfileekäärön.
Poistin
kalvon ja avasin fileen halkaisemalla sen puoliksi puolikkaita irti
leikkaamatta. Laitoin tuorekelmua lihan päälle ja nuijin palaa ohuemmaksi
tyhjällä skumppapullolla. Myllystä
pippuria lihalevyn pinalle, ja sitten pekonit. Pätkin kevätsipulit lihalevyn
leveyden mukaisiksi ja asettelin ne levylle. Kaapissa oli kuivumassa Manchego
–juustoa, jonka best before meni ajat sitten. Juusto kuitenkin näytti
normaalilta ja tuoksu oli ok ja makukin kelvollinen, joten leikkasin siitä
puikkoja, jotka laitoin myös poikittain lihalevylle. Sitten liha käärölle ja
sidoin käärön paketiksi. Cocktailtikut käyvät toki myös sulkemiseen. Ruskistus
paistinpannulla joka puolelta, ja
sopivan kokoiseen uunivuokaan. Itselläni oli liian isoja vuokia, joten
laitoin lihan uunin kestävään Pyrexkulhoon. Paistinpannulle vettä ja
liemikuutio ja sieltä haudutusliemi lihakäärölle. Uuniin, lämpö vajaa 200
astetta, ja puoli tuntia. Ulos uunista ja leikkuulaudalle vetäytymään
hetkiseksi ennen viipalointia.
Haudutusliemestä
laitoin osan paistinpannulle, lisäsin ½ dl portviiniä, ja keitin liemen kokoon.
Sen voi myös haluttaessa suurustaa maizenalla.
Sillä
aikaa kuorin perunat ja keitin ne suolalla maustetussa vedessä. Tölkkiherneet
kasariin ja muutaman minuutin keitto niille. Herneistä vesi pois,
valkosipulivoita ( valkosipulia ja voita erikseen käy hyvin) päälle ja kansi kiinni. Perunoista kaadoin
veden pois, survoin ne haarukalla ja lisäsin muusiin voin ja pilkotun
kevätsipulin. Pleittaus, eli lautaselle laitto, ja illallinen yhdelle oli
valmis.
Naudanfileekäärö
400
g naudan ulkofileetä
6
viipaletta pekonia
3
kevätsipulia
Manchego -juustoa
pippuria myllystä
sidontanarua tai
cocktailtikkuja
suolaa paiston jälkeen
pinnalle
öljyä paistamiseen
0,5
l lihalientä
0,5 dl portviiniä
Perunasurvos
2
isohkoa perunaa
keitettynä
voita
1
kevätsipuli pienittynä
Lisäkeherneet
1
tölkki pieniä herneitä
voita
1
kynsi valkosipulia pieneksi
silputtuna tai puristettuna
suolaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti