sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Naudanfileekäärö
Ostin palasen naudan ulkofileetä, koska sisäfileetä ei ollut tarjolla. Mieleni teki Coeur de  filét Provencalia, mutta koska aineksia ei ollut tarjolla, piti kehittää se kuuluisa Plan B ( ei se monopolikaupassa myynnissä oleva punaviini, huom.). Kaiken kukkuraksi kauppias oli onnistunut piilottamaan fileen ulkopinnan kalvon niin hyvin, että vaikka liha oli tiskissä, ei valmiiksi pakkauksessa, havaitsin sen vasta, kun otin lihan jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen kuin aloitin ruoan valmistamisen. Mureuskaan ei ollut toivotunlaista. Hetken pohdintaa ja pähkäilyä, jonka tuloksena päädyin tekemään palasta naudanfileekäärön.


Poistin kalvon ja avasin fileen halkaisemalla sen puoliksi puolikkaita irti leikkaamatta. Laitoin tuorekelmua lihan päälle ja nuijin palaa ohuemmaksi tyhjällä skumppapullolla.  Myllystä pippuria lihalevyn pinalle, ja sitten pekonit. Pätkin kevätsipulit lihalevyn leveyden mukaisiksi ja asettelin ne levylle. Kaapissa oli kuivumassa Manchego –juustoa, jonka best before meni ajat sitten. Juusto kuitenkin näytti normaalilta ja tuoksu oli ok ja makukin kelvollinen, joten leikkasin siitä puikkoja, jotka laitoin myös poikittain lihalevylle. Sitten liha käärölle ja sidoin käärön paketiksi. Cocktailtikut käyvät toki myös sulkemiseen. Ruskistus paistinpannulla joka puolelta, ja  sopivan kokoiseen uunivuokaan. Itselläni oli liian isoja vuokia, joten laitoin lihan uunin kestävään Pyrexkulhoon. Paistinpannulle vettä ja liemikuutio ja sieltä haudutusliemi lihakäärölle. Uuniin, lämpö vajaa 200 astetta, ja puoli tuntia. Ulos uunista ja leikkuulaudalle vetäytymään hetkiseksi ennen viipalointia.

Haudutusliemestä laitoin osan paistinpannulle, lisäsin ½ dl portviiniä, ja keitin liemen kokoon. Sen voi myös haluttaessa suurustaa maizenalla.
Sillä aikaa kuorin perunat ja keitin ne suolalla maustetussa vedessä. Tölkkiherneet kasariin ja muutaman minuutin keitto niille. Herneistä vesi pois, valkosipulivoita ( valkosipulia ja voita erikseen käy hyvin)  päälle ja kansi kiinni. Perunoista kaadoin veden pois, survoin ne haarukalla ja lisäsin muusiin voin ja pilkotun kevätsipulin. Pleittaus, eli lautaselle laitto, ja illallinen yhdelle oli valmis.

Naudanfileekäärö

400 g             naudan ulkofileetä
6                    viipaletta pekonia
3                    kevätsipulia
                      Manchego -juustoa
                      pippuria myllystä
                      sidontanarua tai cocktailtikkuja
                      suolaa paiston jälkeen pinnalle
                      öljyä paistamiseen
0,5 l               lihalientä
0,5 dl             portviiniä                               

Perunasurvos
2                    isohkoa perunaa keitettynä
voita
1 kevätsipuli pienittynä

Lisäkeherneet
1 tölkki          pieniä herneitä
                      voita
1 kynsi          valkosipulia pieneksi silputtuna tai puristettuna
                      suolaa


Ei kommentteja: