Eilisestä
naudanlihapalasta jäi vielä yhdeksi ateriaksi. Käytin siihen tarveaineita, mitä
kaapista löytyi. En ollut ateriaa sen kummemmin suunnitellut. Olin leikannut
esille ne parhaat palat, jotka menivät eiliseen oriental wokkiin. Postin
loppupaloista kalvot ja pilkoin lihan pieniin paloihin. Pujotin ne vartaisiin
ja tein niistä siis saslikkeja, joita uppopaistoin 180 asteessa 4 minuuttia.
Itse asiassa paistoin viitisen minuuttia, mutta se oli hieman liikaa.
Käytin saslikkien maustamiseen paiston jälkeen kuivamausteita eli suolaa, pippurimaustesekoitusta, jossa on valkosipulia, piripiriä ja paprikaa. Tein myös yhden vartaan, jossa oli kokonainen sipuli neljään lohkoon pilkottuna. Jätin sipulin juuriosan poistamatta, jolloin se piti paloja yhdessä, ja työnsin vartaan sipulinpalojen lävitse. Paistoin sitä 150 asteessa kolme minuuttia. Nautin vartaat muhennetun perunan kanssa oluen kera.
Käytin saslikkien maustamiseen paiston jälkeen kuivamausteita eli suolaa, pippurimaustesekoitusta, jossa on valkosipulia, piripiriä ja paprikaa. Tein myös yhden vartaan, jossa oli kokonainen sipuli neljään lohkoon pilkottuna. Jätin sipulin juuriosan poistamatta, jolloin se piti paloja yhdessä, ja työnsin vartaan sipulinpalojen lävitse. Paistoin sitä 150 asteessa kolme minuuttia. Nautin vartaat muhennetun perunan kanssa oluen kera.
Naudanlihasaslikit
naudanlihaa
pieniksi paloiksi pilkottuna
sipulia
neljään osaan lohkottuna
saslikvartaita
suolaa
ja mausteita maun mukaan
Saslikkeihin liittyy muisto
kouluajalta. Turussa oli torin laidalla Wiklundin valopihassa pieni grilli
nimeltään Saslik-grilli. Sen pitäjä oli muistaakseni ollut merillä ja perusti
Turkuun palattuaan mainitun grillin. Elettiin 60-luvun loppua, jolloin kokolihaa valmistettiin kotikeittiöissä harvoin muutoin kuin viikonloppuna ja kaupungissa
oli siis grilli, josta sai kokolihavartaita. Ensin naudanlihavartaat uppopaistettiin ja sitten lopuksi laitettiin vielä grilliparilaan. Olivat
jotain muuta kuin torin kioskien nakit eikä Hesburgeristakaan ollut olemassa vielä
ajatuksen tapaistakaan. Saslikherkun hinta oli muistini mukaan 1,80 markkaa, ja
aina kun rahavarat sallivat, kävimme kaverien kanssa koulun jälkeen siellä.
Vastaavaa paikkaa ei ole sen koommin tullut Suomessa vastaan.
Siellä oli hyllyllä pitkä rivi
erilaisia mausteita, ja kun oltiin nuoria ja hulluja, niin tilattiin ”kaikilla
kuivamausteilla”. Sitä varrasta ei paljoa enää mausteiden alta näkynyt, mutta
hyvää oli. Siksi nämäkin vartaat maustettiin kuivamausteilla, mutta paljon
maltillisemmin. Nykyisin vastaavissa ruoissa käytetään muutenkin enemmän erilaisia kastikkeita kuin kuivamausteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti