lauantai 7. joulukuuta 2013

Granaattiomenasta joulujälkiruoka




Lupauduin sukupäivällisen jälkiruokavastaavaksi ja kerrostin juomalaseihin granaattiomenasta, valkosuklaasta, kardemummasta sekä pistaasipähkinöistä jouluisen jälkiruoan, joka oli mahdollista tehdä etukäteen melkein valmiiksi, kuljettaa perille ja viimeistellä juuri ennen syömistä. Tätä jälkiruokaa lusikoitaessa päällimmäinen kerros on makein ja pohjalla kaikkein raikkaimmat maut. 

 


Montakohan granaattiomenaa olen eläessäni murjonut niin, että koko keittiö on ollut täynnä punaisia roiskeita kun olen yrittänyt kaivaa granaattiomenan siemeniä ulos. Ennen kuin… joitain vuosia sitten jossain ulkomaisessa ruokaohjelmassa kokki takoi granaattiomenan puolikasta isolla puulusikalla ja kas, kaikki siemenet putosivat kokin käteen kuin taiottuna. Miksi kukaan ei ollut kertonut minulle aikaisemmin?! Olisin varmasti kuluttanut moninkertaisen määrän granaattiomenoita, jos tässä asiassa ei olisi tarvinnut edetä yrityksen ja erehdyksen ja taas uuden erehdyksen kautta. Toisaalta granaattiomenakin on ollut melkoinen harvinaisuus suomalaisessa ruokakaupassa ennen kuin vasta tämän vuosituhannen puolella.

Granaattiomena halki, puolikas kämmenelle siemenpuoli kämmentä kohden ja klop klop klop klop klop klop...
Kuoren reunoille jää lopulta muutama siemen, jotka on helpot rapsuttaa irti kääntämällä kuori sisäpuoli ulospäin.
Tadaa! Ei mene kuin hetki, kun kaikki punaiset siemenet ja hedelmän mehu ovat siellä missä pitääkin - lasikulhossa. Ilman ainoatakaan roisketta ympäristössä!

Aika onnellinen tilanne tämän sukupäivällisen kanssa, että vain muutamalla on vaikea laktoosi-intoleranssi. Mitään muita allergioita tai ”mäentykkää”-ruokarajoitteita ei tarvinnut ottaa huomioon. Valmistelin jälkiruoan siten, että viimeistelyn yhteydessä jälkiruokiin annostellaan ruokarajoitteiden mukaiset komponentit. Laktoosi-intolerantikot saavat annoksensa päällimmäiseksi kerrokseksi valkosuklaa-kardemummamoussen sijasta laktoositonta kardemummakermavaahtoa.

Jälkkärit lähdössä matkalle.
Alkuun kalapöytä ja saaristolaisleipää, pääruoaksi meheväksi paistettua villisikapossua ja ihanaa kastiketta, bataattilaatikkoa, imellettyä perunalaatikkoa ja muita jouluisia ruokalajeja, sitten juustot ja lopuksi jälkiruoka sekä kahvi. Tästä taas alkaa ylensyömisen harjoittelu.
Pienimmän päivällisvieraan juhlaeleganssia.

Ei enää joulun jälkiruoaksi sitä iänikuista riisipuuroa ja luumukiisseliä, puolukka-piparkakkurahkaa tai karpalojäädykettä. Granaattiomena on hieno jouluinen hedelmä!




Granaattiomenapannacotta, valkosuklaa-kardemummamousse ja pistaasituile
(määrästä tulee 20 annosta!)

Vaikka resepti on pitkä, tämä jälkiruoka ei ole vaikea tehdä. Kaikkine hyytymisaikoineen sen valmistaminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. .


granaattiomenapannacotta
2 granaattiomenaa
6,5 dl (laktoositonta) kuohukermaa
6,5 dl (laktoositonta) maitoa
1,5 dl ruokokidesokeria
5 dl granaattiomenamehua
9 liivatelehteä (=18 g, tarkista paino liivatepaketin kyljestä!)

Halkaise granaattiomenat ja hakkaa niiden siemenet ulos. Jaa siemenet tasan lasien pohjalle.

Laita kattilaan kerma, maito, sokeri ja granaattiomenamehu. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kun kermaseos kiehuu, nosta kattila pois liedeltä, puristele liivatteista pois ylimääräinen vesi ja sulata sekoittaen liivatelehdet yksi kerrallaan kuuman pannacotan joukkoon. Anna pannacottaseoksen jäähtyä 30-60 minuuttia, minkä jälkeen sekoita se hyvin pohjaa myöten ja jaa tasan laseihin granaattiomenansiementen päälle. Siirrä pannacotta varovasti laseissaan jääkaappiin hyytymään usean tunnin ajaksi.


Jos ei jaksa/halua/viitsi askarrella mitään monimutkaisempaa, voi lopettaa tähän, sillä pelkkä granaattiomenapannacotta riittää oikein hyvin jälkiruoaksi. Ja tämän tekeminen on todella helppoa ja nopeaa! Viitseliäämmät jatkakoot reseptin lukemista :) 


valkosuklaa-kardemummamousse
4 dl kuohukermaa
260 g valkosuklaata
3/4 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
4 keltuaista
2 liivatetta
2 rkl kermaa
4 valkuaista
1 rkl sokeria
200 g sokeria
0,5 dl vettä

Kaada kerma isoon kulhoon ja paloittele suklaa sinne joukkoon. Valitse kulhon kokoon sopiva kattila, kaada kattilan pohjalle muutaman sentin paksuudelta vettä ja aseta kulho kattilan päälle. Kulhon pitää sopia kattilan päälle siten, että sen pohja ei kosketa kattilassa olevaa vettä. Tästä tuli siis vesihaudekattila. Laita kattila kulhoineen liedelle lämpiämään ja kun suklaa alkaa sulaa, vähennä lämpö kohtalaisen pienelle. Kun suklaa on sulanut ja seos on melko kuumaa, lisää kardemumma sekä keltuaiset ja vatkaa koko ajan kunnes massa tuntuu alkavan saostua. Ota vesihaudekattila pois liedeltä, jotta keltuaiset eivät kokkeloidu.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen n 5 minuutiksi. Kuumenna 2 rkl kermaa lähes kiehuvaksi, purista liivatteista pois ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kerman joukkoon. Sekoita kerma liivatteineen huolella vesihaudekulhossa olevaan suklaaseokseen, jäähdytä ja laita kulho jääkaappiin asettumaan ainakin 6 tunnin ajaksi.

Tee valkuaisista ja sokerista italialainen marenki. Laita kulhoon valkuaiset ja 1 rkl sokeria ja vatkaa ne melko kovaksi vaahdoksi. Laita kattilaan 200 g sokeria, valuta vesi sokerin päälle ja odota kunnes vesi on kokonaan imeytynyt sokeriin. Kuumenna seosta liedellä sekoittamatta kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Anna seoksen lämmön nousta 124 asteeseen (sokerin ns kiinteä kuula-aste) ja ota kattila pois liedeltä. Kaada sokeriliemi kapeana nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten (sähkövatkain!). Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista: jäähtynyt, kovaa ja kiiltävää. Kääntele marenki valkosuklaaseoksen joukkoon ja laita seos vielä jääkaappiin muutaman tunnin ajaksi.

laktoositon vaihtoehto: Vatkaa tarvittava määrä laktoositonta kuohukermaa, ripaus sokeria ja hiukkasen kardemummaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kardemummakerman joukkoon myös italialaista marenkia (ks edellinen kappale). Jokaista 2 dl kermaa kohden marengiksi yksi valkuainen, 50 g sokeria ja 1 rkl vettä.


pistaasituile
50 g paahdettua, suolattua & hienoksi jauhettua pistaasipähkinää
1 valkuainen (n 35 g)
60 g tomusokeria
40-50 g vehnäjauhoa

Sekoita siivilöity pistaasijauhe, munanvalkuainen ja tomusokeri hyvin keskenään. Lisää vehnäjauhoa sen verran, että saat seoksesta paksun tahnan, jota vielä kuitenkin pystyy pursottamaan.

Pursota tahnasta koristeita leivinpaperille ohuina nauhoina ja paista 200 asteessa noin 5 minuuttia tai kunnes keksit alkavat saada hiukan väriä.

Nämä tuilet näyttivät kuitenkin paistettuina niin ei-jouluisilta, että maalasin ne sekä päältä että alta hopeansävyisellä elintarvikevärillä.


muut koristeet: granaattiomenasiirappi, granaattiomenan siemenet, rouhitut pistaasit ja valkosuklaarouhe
1 granaattiomena
0,5 dl vettä
0,5 dl glukoosisiirappia
50 g paahdettuja, suolattuja pistaasipähkinöitä
50 g valkosuklaata

Halkaise granaattiomena ja poista siemenet. Erottele 0,5 dl siemeniä erikseen viimeistelyä varten ja laita loput kattilaan. Lisää vesi ja glukoosisiirappi ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Siivilöi  neste pieneen kulhoon ja painele lusikan avulla kaikki neste  siivilän läpi. Kaada granaattiomenasiirappi pieneen annostelupulloon.
Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne hiukan pienemmiksi.
Leikkaa terävällä veitsellä valkosuklaa karkeiksi muruiksi.

tarjoilukuntoon valmisteleminen

Ota jääkaapista lasit joihin on granaattiomenansiementen päälle hyydytetty pannacotta. Pursota laseihin pannacotan päälle noin sentin paksuinen kerros valkosuklaa-kardemummamoussea (tai laktoosittomissa annoksissa kardemummakermavaahtoa).

Viimeistele pienellä tilkalla granaattiomenasiirappia, granaattiomenansiemenillä, pistaasirouheella ja valkosuklaamuruilla. Jätä valkosuklaarouhe pois laktoosittomista annoksista. Tökkää viimeksi jokaiseen annokseen koristekeksi ja tarjoile ennen kuin keksi alkaa pehmetä.




8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset käsittelyvinkistä.
Sottaista ja ihanaa. Meillä on ikuisesti pilkut katossa yhden ompun purkamisen jäljiltä ;).

Tuplaespresso kirjoitti...

Sama käsittelyongelma on ollut monella muullakin. Eilisellä päivälliselläkin oli mm keskustelua siitä, eikö kukaan todellakaan tuo maahan pelkkiä tölkitettyjä granaattiomenan siemeniä :)

Canela kirjoitti...

Käsittelyvinkki heti testiin - kiitos! Onnekkaana jälkiruokaa maistaneena, voin sanoa, että taivaallisen makeaa oli - erityisesti päällimmäisin kerros jätti ihanan kardemummasävytteisen jälkimaun!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitokset päivällisten emännälle :) Upeat puitteet, herkullinen menu ja lämmin tunnelma. Siitä se hyvän joulun odotus alkaa.

Jael kirjoitti...

Ihana jälkkäri! Täälläpäin granaattiomenaa käytetään tosi ahkerasti,etenkin kun niitä täällä kasvaa (ihan tässä vieressäkin...) mä yleensä poistan siemenet niin että puolitan,sitten taas puolitan,poistan ne välikalvot ja sitten saa aika hyvin jo poistettua siemenet helposti. Kaunis koriste!

Tuplaespresso kirjoitti...

Se oli kyllä tosi hyvä jälkkäri :)
En vaan muistanut, miten riittoisia nuo granaattiomenat ovat ja ostin pari ylimääräistä. Nyt olen yrittänyt kuluttaa niitä salaateissa ja jugurtin joukossa ja...

Canela kirjoitti...

Mun oli pakko tulla vielä huutelemaan, että tuo granaattiomenan käsittelyvinkki tosiaankin toimii!!! Gran' old lady Martha S:ltä kopioitu tapa meni kerralla vaihtoon, kiitos.

Tuplaespresso kirjoitti...

Gran' old lady Tuplaespresso kiittää kommentista :)