Voi
pahus kun en saanut villiparsaa pääsiäiseksi. Tämä olisi ollut juuri sopivan
näköinen annos pääsiäisen ruokapöytään. Suomessa myytävä (ranskalainen?) villiparsa on ihan erinäköistä
ja veikkaisinkin, että se on jonkinlaista viljeltyä ”villiparsaa”. Tämän
rustiikimman näköisen, luonnosta poimitun villiparsan kypsennysaika on sama kuin tavallisella parsalla, noin 8 minuuttia
al denteksi, ja vartta saa leikata ihan reilusti sillä alaosa voi olla todella
puisevaa.
Annoksen aikataulutuksessa hollandaise kannattaa valmistaa ensin ja
jättää lämpimään kelmun alle. Kananmunatkin voi keittää hivenen etukäteen.
Parsat ja pihvi sen sijaan saisivat olla valmiita kutakuinkin samoihin
aikoihin. Parsat pitää asetella pesäksi mahdollisimman nopeasti (kuumalle lautaselle) etteivät ne
jäähdy liikaa.
Parsan keitinveteen laitetaan aina suolan lisäksi myös hiukkasen sokeria
Hollandaisekastike
100 g voita
2 munankeltuaista
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
hiukan suolaa ja
valkopippuria myllystä
(0,5 tl rakuunaa)
Kastike valmistetaan
vesihauteessa. Tarvitset pienen kattilan ja matalahkon teräs- tai lasikulhon,
joka sopii lepäämään kattilan päälle niin että kulhon pohja ei osu kattilan
pohjalla kiehuvaan veteen.
Sulata voi liedellä
tai mikroaaltouunissa. Laita keltuaiset ja vesi kulhoon ja kaada kattilan
pohjalle parin sentin paksuinen kerros vettä. Nosta kulho kattilan päälle kun
kattilassa oleva vesi kiehuu. Vatkaa keltuais-vesiseosta voimakkaasti kunnes se
alkaa olla vaaleaa ja paksuhkoa vaahtoa. Varo ettei vaahto muutu munakokkeliksi.
Kun vaahto alkaa paksuuntua, nosta vesihaudekulho pois kattilan päältä. Lisää
voisula voimakkaasti vatkaten vähän kerrallaan munavaahdon joukkoon. Kun
kastike on valmista, mausta se sitruunamehulla sekä suolalla ja
valkopippurilla. Lisää viimeksi rakuuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti