Yleensä
pitkien juhlapyhien jäljiltä jääkaapissa on yhtä jos toistakin ylijäämäruokaa,
jolle pitäisi keksiä käyttöä. Kysymykseen mitä niistä tehdään, vastaus on usein
jokin p-alkuinen – pizzaa, pyttipannua tai piirakkaa. Niihinhän on helppo
upottaa lähes mitä tahansa mitä jääkaapista löytyy. Jotain niistä mekin ensin
mietimme ennen kuin päätettiin hienontaa lampaan jämät kalmariputkiloihin. Siis
todellinen ”surf & turf” –ruoka. Mitään tarkkaa reseptiä ei siis ole
mahdollista antaa tästä ”hyllynpyyhkeet hyötykäyttöön”- ateriasta, mutta kylläkin
jonkinlaisia suuntaviivoja itse menetelmän osalta.
Kalmareita
tarvitaan 1-2 kpl jokaista ruokailijaa kohden. Sopiva koko on kämmenenkokoinen
tai hiukan pienempi. (Kuvissa oleva suurin kalmari oli vähän liian suuri ja
sitä joutui grillaamaan huomattavasti pidempään kuin muita, jolloin on vaarana että kalmari muuttuu sitkeäksi.) Kalmarit perataan ja pestään. Täytteen
lihat (tietysti voi käyttää myös kalatäytettä, ihan mitä vain sieltä jääkaapista sattuu löytymään) hienonnetaan
joko teholeikkurissa tai veitsellä leikaten, maustetaan sopivasti ja
sekoitetaan hyvin. Lampaalle sopii hyvin mausteeksi piparjuuri, joka toimii
myös mustekalan maun kanssa. Kalmareita ei täytetä ihan tiukkaan, jotta
täytteellä on varaa hiukan turvota. Lopuksi kalmarit suljetaan cocktailtikulla
ja niihin pistellään pieniä reikiä jotta putkilo ei rikkoontuisi
kypsennettäessä. Kypsennetään grillissä tai liedellä parilalla muutaman
minuutin per puoli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti