torstai 25. huhtikuuta 2013

Hyllynpyyhkeistä improvisoitu katkarapu-ananasrisotto



Parina viimeisenä Portugalin viikkona ollaan kovasti yritetty tyhjentää jääkaappia ja kaappeja näiden muutaman kuukauden aikana hankituista elintarvikkeista ettei ruokaa menisi hukkaan. Toissapäivänä lahjoitimme ihanalle siivoojallemme hyllyllisen mausteita lukuunottamatta suolaa, pippureita ja soijakastikepulloa, eikä pakastimessakaan ole enää muuta kuin paketti katkarapuja. Iltapalaksi voi nakerrella persilja-rosmariini-valkosipulikeksejä ja kahvin kanssa on vielä jokunen digestivekeksi. Kiitettävästi siis ollaankin onnistuttu tyhjentämisessä, sillä tänään keittiöstä löytyi ainekset pariin aamiaiseen ja katkarapu-ananasrisottoon eikä sitten juuri muuhun. Onneksi kuitenkin löytyi, sillä yllätykseksemme tänään on Portugalissa kansallinen ”bank holiday”, neilikkavallankumouksen (Revolução dos Cravos) vuosipäivä, ja kaikki kaupat kiinni. Huomenna voi käydä ravintolassa syömässä ja myöhään lauantaina lennetään jo takaisin Suomeen.

Vielä siis yksi katkarapuruoka…

Improvisoitu katkarapu-ananasrisotto

2 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl risottoriisiä (arborio)
1 dl kuivaa valkoviiniä
4 dl vettä
1 äyriäisliemikuutio (tai kanaliemikuutio)
1 rkl soijakastiketta
1 dl raastettua parmesaania
1 pieni tölkki ananasta
250 g isoja katkarapuja (pakaste)
suolaa ja mustapippuria myllystä
ripaus piripiriä
2 rkl silputtua lehtipersiljaa
1 rkl silputtua ruohosipulia

Sulata pakastetut katkaravut. Pilko salottisipuli ja valkosipuli ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna oliiviöljy kasarissa ja kuullota sipuleita siinä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää riisi ja sekoittele niitä öljyssä kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää valkoviini ja hämmennä kunnes kaikki neste on imeytynyt riiseihin. Lisää 2 dl vettä ja liemikuutio pieninä muruina. Hämmentele kunnes neste on imeytynyt. Lisää ananastölkin mehu ja loput vedestä ja keittele risottoa kunnes neste on pääosin imeytynyt ja riiseissä on vielä hivenen puruvastusta. Lisää lopuksi soijakastike, pieniksi paloiksi leikatut ananakset, parmesaaniraaste sekä katkaravut ja kääntele risottoa kunnes katkaravut ja ananaspalat ovat lämmenneet. Viimeistele persiljalla ja ruohosipulilla sekä maun mukaan suolalla, mustapippurilla ja piripirillä.


Ei kommentteja: