Viikon
hedelmä 15/52: Mansikka
Mansikka
maistuu kesältä ja haluan uskoa että tänäkin vuonna kesä tulee, vaikka Suomessa
on riittänyt kylmää ja lunta vielä pitkälle huhtikuulle asti. Se oikea kesäinen
syöntimansikka on tietysti Suomessa kasvanut Zefyr tai Polka. Pitkän päivän ja
yöttömän yön valossa upean makeutensa kypsyttänyt marja, joka on parhaimmillaan
suoraan tuokkosesta naposteltuna.
Mansikka
on maailman eniten viljelty marja ja sen huomaa. Missä tahansa ruokavalmisteessa
joka on maustettu marjoilla, on takuuvarmasti yhtenä makuna mansikka. Usein
myös ainoana makuna. Jossain vaiheessa tuntui siltä, ettei Suomesta saa mitään
muuta jugurttia kuin mansikkajugurttia. Onneksi tarjonta on vuosien varrella parantunut, joskin mansikka
lienee silti se kaikkein suosituin maku.
Näiden
Portugalin mansikoiden lajike ei ole tiedossa, mutta marjat olivat isoja, aromikkaita ja melko makeita. Juuri sopivia jälkiruokamansikoita.
Mansikka-valkosuklaa
kerroskiisseli (6-7 annosta)
* valkosuklaakiisseli
4+1 dl maitoa
2 rkl sokeria
50 g valkosuklaata
raastettuna
3 rkl maissitärkkelystä
(Maizena)
* mansikkakiisseli
600 g mansikoita
2 rkl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
Valmista ensin
valkosuklaakiisseli. Mittaa kattilaan 4 dl maitoa, sokeri ja valkosuklaa ja
lämmitä seos koko ajan sekoitellen kiehumispisteeseen. Varo ettei maito pääse
palamaan pohjaan. Sekoita pienessä kulhossa sekaisin 1 dl maitoa ja
maissitärkkelys ja lisää seos kattilaan. Keitä seosta koko ajan sekoittaen
parin minuutin ajan kunnes kiisseli sakenee. Jaa kiisseli tasan annosvuokien
pohjalle ja anna jäähtyä hetken ennen kuin kaadat mansikkakiisselin sen päälle.
Ota erikseen 6-7
mansikkaa, jotka käytetään annosten koristeeksi. Puhdista mansikat, leikkaa
kanta pois ja laita mansikat kattilaan sokerin kanssa. Soseuta mansikat sauvasekoittimella
ja lisää maissitärkkelys hyvin sekoittaen. Keittele mansikkasosetta koko ajan
sekoitellen kunnes se alkaa saostua. Jaa mansikkakiisseli annosvuokiin
valkosuklaakiisselin päälle.
Laita annokset
jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi ja tarjoiltaessa koristele
kokonaisilla mansikoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti