keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Tonnikala-sardellipasta



Säilykkeistä pikaruokaa: tonnikala-sardellipasta. Kaapissa pitää aina olla varalla sellaisia aineksia, jotka eivät pilaannu helposti ja joista voi nopeasti valmistaa ruokaa silloin kun muuten vaan laiskottaa. Tonnikalapastahan on perinteistä opiskelijaruokaa. Tämä resepti on siitä paranneltu versio. Kuvissa olevasta annoksesta tosin puuttuu ohjeessa mainittu persilja. Meille kävi pikkuinen moka, kun lehtipersilja ja korianteri ovat äkkiä vilkaisten vähän saman näköisiä yrttejä ja jääkaapissa näytti olevan sitä persiljaa… Korianteri ei sovi tähän makumaailmaan, mutta hyvää tämä oli silti vaikka lehtipersilja jäikin puuttumaan.


Ainesluettelossa mainitaan sardelli. Se on se kala, jota eteläisessä Euroopassa kutsutaan nimellä anjovis, joka on taas ihan eri kala mitä Suomessa nimitetään anjovikseksi ja niiden maussa on iso ero. Useimmissa suomeksi käännetyissä Välimeren alueen keittokirjoissa on virhe juuri tämän kalan kohdalla, kun anchovy pitäisi kääntää sardelliksi, mutta suomiversiossa lukeekin anjovis... Tähän reseptiin ei siis käytetä niitä suomalaisanjoviksia jotka valmistetaan kilohailista (Abba yms). Eikä varsinkaan mitään ”janssonfileitä”, jotka oikeasti on valmistettu sillistä. Tähän pastaan tarvitaan nimenomaan eteläeurooppalaista anjovista eli suomeksi sardellia.


Tonnikala-sardellipasta

200 g simpukkapastaa
2 prk (á 120 g) tonnikalaa oliiviöljyssä
1 prk (40 g) sardellifileitä öljyssä
3 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulia
nippu tuoretta lehtipersiljaa
tuoretta piri-piriä (tai jotain muuta chiliä) maun mukaan
1 rkl kapriksia
12 vihreää kivetöntä säilykeoliivia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl parmesaaniraastetta

Murskaa sardellit haarukalla tahnaksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Nypi persiljanoksista lehdet erilleen ja leikkaa varret hienoksi silpuksi. Leikkaa piri-piri/chili hienoksi silpuksi. Kaada tonnikalapurkeista öljy kuumalle paistinpannulle ja freesaa kaikkia e.m. aineksia kalojen öljyssä parin minuutin ajan. Lisää kaprikset, oliivit ja tonnikala sekä vielä siitä parin minuutin kuluttua tomaattimurska. Mausta sokerilla ja anna hautua hiljalleen sen aikaa kun pasta kiehuu.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kastikkeeseen parmesaaniraaste ja sekoita hyvin. Lisää vielä sitruunamehu sekä keitetty ja valutettu pasta ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi hienonnetut persiljanlehdet, sekoita ja tarjoile heti.


Ei kommentteja: