maanantai 8. huhtikuuta 2013

Villiparsakohokas




Villiparsakohokas

1 nippu (n 250 g) villiparsaa tai 1 nippu tavallista vihreää parsaa
30 g voita
parmesaaniraastetta
1 pieni salottisipuli
2 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
2 dl kermaa

30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
(suolaa, mustapippuria, tarvittaessa maitoa)
3 keltuaista
3 valkuaista

Leikkaa parsannuppuja erikseen sen verran kuin katsot tarvittavan annosten koristeluun. Leikkaa parsanvarsien juuresta pois kaikki puiseva osuus ja pilko parsanvarret sentin siivuiksi (tavallinen parsa täytyy yleensä ensin myös kuoria). Voitele kohokasvuoat ohuelti voilla ja jauhota ne parmesaaniraasteella.

Laita loppu voi kattilaan ja kuullota siinä hienoksi leikatut salottisipulit. Lisää parsanpalat, vesi ja kasvisliemikuutio ja keitä 12 minuuttia. Lisää kerma ja keitä seosta vielä niin kauan kunnes sen tilavuus on vähentynyt noin kolmannekseen alkuperäisestä. Soseuta keitetyt parsat liemineen sauvasekoittimella. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua koko ajan sekoittaen n 5 minuuttia mutta älä anna jauhojen ruskistua. Lisää parsasose ja anna seoksen kiehahtaa koko ajan sekoittaen.Jos massa tuntuu kovin paksulta, sitä voi ohentaa maidolla.
(Tähän vaiheeseen parsakohokkaat voi valmistella etukäteen jo vaikka edellisenä päivänä.)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota sosekattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä n 65 asteeseen. Lisää keltuaiset ja vatkaa ne voimakkaasti seoksen joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele valkuaisvaahto kohokasmassaan. Täytä kohokasvuoat piripintaan, tasoita ja paista kohokkaita 200 asteessa (uunista ja annosvuoan koosta riippuen) 15 - 25 minuuttia. Keitä koristeeksi valitut parsannuput miedossa suolavedessä sillä välin kun kohokkaat ovat uunissa.


Vuoassa paistettavat kohokkaat nostetaan lautaselle vuokineen. Kohokkaan voi paistaa myös metallisessa rengasmuotissa, jolloin muotin pohjan virkaa toimittaa voideltu leivinpaperi. Kun kohokas on valmis, se irrotetaan varovasti ohuella veitsellä, työnnetään muotista ulos, poistetaan pohjan leivinpaperi ja nostetaan lautaselle.

Sehän on sitten niin, että kohokas ei odottele ruokailijoita. Jos myöhästyy aterialta, kohokas lässähtää. Jo nopean kuvauksen aikana pienemmän kohokkaan korkeus ehti laskea aika tavalla.



Herkkusienikastike

150 g herkkusieniä
puolikas sipuli
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
puolikas lihaliemikuutio
1-2 dl vettä
1 dl kermaa
1 rkl soijaa
rouhaisu mustapippuria myllystä
2 rkl silputtua lehtipersiljaa

Pilko herkkusienet ja kuorittu sipuli ja kuullota niitä kasarissa voin ja oliiviöljyn seoksessa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan. Vehnäjauhojen ei pidä saada liikaa väriä. Lisää murennettu lihaliemikuutio sekä vettä sen verran että kastikkeesta tulee sopivan paksuista ja anna kiehua viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kerma, sekoita ja kiehauta. Mausta lopuksi soijalla, mustapippurilla ja lehtipersiljalla.



Ei kommentteja: