lauantai 23. syyskuuta 2023

Texas kaviaaria ja tortillachipsejä


Smash tacojen valmistuksesta jäi sen verran omatekoista tacomaustetta, että se piti käyttää johonkin ja sitten löysin reseptin nimeltä ”Cowboy caviar”. Jos eilinen resepti oli erityisesti lihansyöjille, tämä on herkullista kasvisruokaa. Helppotekoinen salsa on todella maukasta ja aivan loistava iltapala sellaisenaan tortillachipseillä lusikoitavaksi, mutta sopii yhtä hyvin myös jonkun liharuoan lisukkeeksi.

Alkuperäisissä Cowboy caviar (tai Texas caviar) resepteissä käytetään mustasilmäpapuja (black eyed beans), mutta Suomessa yksikään tavallinen kauppa ei myy niitä, ei suolaliemessä eikä edes kuivattuna, vaan ne pitäisi tilata jostain erikoiskaupasta netissä. Menin siitä missä aita oli matalin ja korvasin mustasilmäpavut ruskeilla pavuilla (suolaliemessä). Paprikaakin tähän olisi voinut laittaa eri värisiä, mutta mökkikunnan pikkukaupassa oli vain punaisia paprikoita, joten tässä on punaista paprikaa. Kuvan valkoiset palat ovat kotimaista omenaa (lajike: Jaspi), joka ei kuulu "viralliseen" reseptiin. Annoksesta riittää neljälle.


 

Texas kaviaari

 

1 tölkki         mustapapuja suolaliemessä (380g / 230g)
1 tölkki         ruskeita papuja suolaliemessä (380g / 230g)
                         (tai vastaava määrä mustasilmäpapuja)
1 tölkki         maissinjyviä suolaliemessä (380g / 230g)
4 – 5              isoa tomaattia
1 – 3              paprikaa, mielellään eri värisiä
1                    iso ruukku tuoretta korianteria (vain lehdet)
4 – 5              kevätsipulia
puolikas        punasipuli
1                    avokado

kastike:

0,5 dl             oliiviöljyä
1 rkl               punaviinietikkaa
1                    limetti kahtena puolikkaana
1 tl                vaahterasiirappia (tai hunajaa)
2,5 rkl           omatekoista tacomaustetta

   Omatekoinen tacomauste:

   1 rkl   suolaa

   1 rkl   rouhittua mustapippuria

   1 rkl   kuivattua oreganoa

   2 tl     kuivattua basilikaa

   2 tl     jeeraa

   2 tl     valkosipulijauhetta

   1,5 tl  jauhettua korianteria

   1 tl     savupaprikajauhetta

   1 tl     chilihiutaleita

   Sekoita kaikki ainekset keskenään.

1 – 2              pussia tortillachipsejä

Huuhtele ja valuta pavut sekä maissinjyvät. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi, mutta poista sisukset siemenineen. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianterinlehdet ja leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Älä vielä tässä vaiheessa tee mitään avokadolle.

Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, punaviinietikka, puolikkaan limetin mehu, vaahterasiirappi sekä omatekoinen tacomauste.

Sekoita kasvikset sekä kastike yhdessä kulhossa. Koska avokado ei tykkää sekoittelusta, se lisätään vasta nyt. Halkaise avokado, poista siemen ja leikkaa sisus pieniksi kuutioiksi. Purista kuutioille puolikkaan limetin mehu ja sekoita kevyesti. Kääntele avokadopalat varovasti salsan joukkoon.

Tarjoile tortillachipsien kanssa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköinen salsa🌽Mutta onpa ihmeellistä että mustasilmäpapuja ei oikein löydy Suomessa

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli kyllä tosi hyvää, vaikka mustasilmäpavut jäivät puuttumaan. Ehkä niitäkin jonain päivänä ilmestyy suomalaisiin kauppoihin? :)