maanantai 23. joulukuuta 2013

Tamarillo


Ennen tätä en ollut koskaan maistanut tamarilloa. Olin kyllä joskus nähnyt niitä hedelmätiskillä, mutta eipä ole tullut mieleen ostaa ennen kuin nyt. Ja varmasti ostan uudelleenkin, sillä tämä hedelmä oli todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus.

viikon hedelmä 50/52  tamarillo




Tamarilloa kutsutaan myös nimellä puutomaatti. Nimi kertoo suvun ja ulkonäön, mutta puutomaatin maku on niin omaperäisen hieno ja koko hedelmä hyvin monikäyttöinen, että puhutaanpa mieluummin tamarillosta.

Tamarillo on oranssin tai punaisen sävyinen, kananmunan kokoinen ja päästään suippo hedelmä. Kuori on sitkeä ja karvas, joten sitä ei syödä, vaan tamarillo kuoritaan. Kuoriminen sujuu parhaiten kuten tomaatilla: hedelmä upotetaan noin minuutiksi kiehuvaan veteen, hedelmän päähän leikataan viilto ja kuori nyljetään irti. Tamarillo muistuttaa tomaattia myös leikkauspinnaltaan. Maku on miellyttävän makean hapokas, aavituksen tomaattimainen, mutta mausta voi aistia passionhedelmää, hunajamelonia ja jopa ananasta. Tamarillo käy siis raaka-aineeksi hyvin monenlaisiin ruokiin. Voisin kuvitella tamarillon sopivan erinomaisesti myös juustolautaselle.
 
 

EDIT 31.12.2022

Tamarilloja on useampaa lajiketta, makeampia ja kirpeämpiä. Silloin kun yhdeksän vuotta sitten tein tuon päivityksen, Suomessa oli myytävänä vain tuota yhtä, oranssia makeaa lajiketta. Nykyisin heviosastoilla saattaa olla myytävänä myös jotain tummempaa ja kirpeämpää lajiketta. Mitä kellertävämpi, sitä makeampi tamarillo ja vaaleammat siemenet - ja kääntäen, mitä tummemman punainen, sitä kirpeämpi ja tumemmat siemenet. 

 




Poimin ideoita ja reseptejä uusiseelantilaisten tamarillokasvattajien sivuilta:



Tamarillosalsa

4 tamarilloa
1 keltasipuli
1 rkl fariinisokeria

Kuori tamarillot ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ja anna maustua pari tuntia ennen käyttöä. Tamarillosalsa toimii niin lihan, kanan kuin kalankin kanssa.




Tamarillocrumble
(kahdelle)

2 tamarilloa
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl kaurahiutaleita
2 rkl kookoshiutaleita
2 rkl fariinisokeria
0,25 tl kanelia
25 g sulatettua voita
vaniljajäätelöä

Sekoita hyvin keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, fariinisokeri ja kaneli. Lisää sulatettu voi ja sekoittele kunnes aineksista muodostuu muromainen seos. Kuori tamarillot ja leikkaa ne vähän pienemmiksi paloiksi. Jaa palat tasan kahteen uuninkestävään annosvuokaan, ripottele muruseos päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile hiukan jäähtyneenä jäätelön kera.



8 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ihan vieras pompula minulle tämä! Eikä siitäkään kovin monta vuotta ole, kun vaikkapa litsiin tutustuin:) 4995436 2503

Jael kirjoitti...

Olen joskus nähnyt noita täällä mutten ole ostanut.Nyt voisin tämän luettuani kokeilla joskus...

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Heh, ei sentään noin monta vuotta, kuin tuossa ylemmässä viestissä väitin... Nyt nuo varmistukset olivat kokonaan numeroita ja näköjään naputtelin ne ensin viestin perään :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Yllättävän monikäyttöiseksi tämä hedelmä sitten lopulta osoittautui :)

Unknown kirjoitti...

Kiitos kivat noi reseptit , Tamarillo ihan 5/5 hedelmä

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Unknown
Mun oma suosikkini on tuo tamarillosalsa. Aivan ihana lisuke monenlaisiin liharuokiin.

Otto kirjoitti...

Omassa kokemuksesta hedelmä maistui aivan hirveältä eikä ollenkaan kuvauksen mukainen. Söin sitä pelkällään, ja huomasin yhden eron. Sen siemenet olivat liilan mustia. Voiko hedelmä olla raaka/pilaantunut?

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentistasi.
Todennäköisesti hedelmä ei ollut niin raaka kuin pilaantunutkaan, vaan maistoit eri lajiketta tamarilloa. Niitä on useampaa lajiketta, makeampia ja kirpeämpiä. Silloin kun yhdeksän vuotta sitten tein tuon päivityksen, Suomessa oli myytävänä vain tuota yhtä, oranssia makeaa lajiketta. Mitä kellertävämpi lajike, sitä makeampi tamarillo ja vaaleammat siemenet - ja kääntäen, mitä tummemman punainen, sitä kirpeämpi ja tumemmat siemenet. Ilmeisesti Suomessa myydään nykyisin useampaa tamarillolajiketta. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Hyvää uutta vuotta!
Laitan aiheesta lisäyksen tamarillopäivitykseen.