maanantai 12. heinäkuuta 2021

Säilöntäprojektina Gooseberry Gin eli kotitekoinen karviaisgini


Tämä vuodenaika on kiireisintä säilöntäaikaa. Mehujen ja hillojen lisäksi marjoja voi käyttää myös maustamistarkoitukseen. Me teimme viime kesänä karviaisginiä ja siitäpä tulikin niin hyvää, että sitä täytyy tehdä tänä vuonna uudelleen. Resepti ei sovi hätäiselle kokille, sillä karviaiset maustavat giniä sokerin kanssa lasitölkissä useiden viikkojen ajan, vähintään kahdeksan, tai jopa 24 viikkoa. Tänä aikana karviaiset imevät itseensä giniä ja nousevat kellumaan, kunnes lopulta vajoavat taas pohjalle annettuaan nesteelle runsaasti väriä ja makua. On mielenkiintoista seurata, miten nesteen väri viikko viikolta syvenee. Siivilöinnin jälkeen karviaisgini on valmista pullotettavaksi. Siivilään jääneistä ginimarinoiduista karviaisista olisi varmaankin voinut tehdä jonkinlaista hilloa tai karviaissiirappia, mutta sen kokeilu jäi toistaiseksi suunnitelma-asteelle. Ehkä sitten ensi kerralla.

Karviaisginin valmistamiseen tarvitaan parin litran lasitölkki, johon mahtuu kaikki ainekset. Tölkkiä käännellään aika ajoin, joten kannen tulee olla todella tiivis.

 

Karviaisgini

2 pll (1,4 l)  tavallista giniä

300 g  vihreitä karviaisia
300 g  punaisia karviaisia
250 g  sokeria

Huuhtele karviaiset huolella. Karviaiset voi käyttää sellaisenaan tai ne voi pakastaa ensin. Me teimme tämän ilman pakastusta. Punaisten ja vihreiden karviaisten suhde voi olla erilainen kuin tässä. Jos vihreitä on enemmän, sokeria kannattaa hiukan lisätä, kun taas suurempi määrä punaisia karviaisia tarvitsee hiukan vähemmän sokeria.

Mittaa 2 litran lasitölkkiin ensin karviaiset, sitten sokeri ja lopuksi kaada sinne kaksi pulloa giniä. Sulje kansi tiiviisti, kääntele tölkkiä (älä kuitenkaan ravista!) muutaman kerran ylösalaisin ja laita pimeään komeroon tekeytymään. Ensimmäisen viikon ajan kääntele tölkkiä kerran päivässä, minkä jälkeen seuraavien viikkojen ajan kerran tai kaksi viikossa. Aikaisintaan kahdeksan viikon kuluttua gini on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi. Me annoimme maun tekeytyä 20 viikkoa ennen kuin pullotimme sen joululahjoiksi.

Ja joululahjan kylkeen teimme tietysti muutaman tälle juomalle sopivan drinkkireseptin.

 

*Samppanjacocktail*

2 cl  karviaisginiä

puolikuivaa samppanjaa

 

 

*Melkein Martini*

6 cl  karviaisginiä

3 tippaa  valkoista vermuttia
(vermutti ei välttämätön)
sitruunankuorisuikale
jäitä

 


*Tosi pitkä gini*

lasin pohjalle jäitä

5 cl  karviaisginiä
2 cl  seljankukkamehua
1 cl  sitruunamehua
täytä lasi vissyllä
 
 

6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tämähän tuli kuin tilauksesta :-D Mietin just, mitä keksisi karviaisista. Teenpä sitten giniä :-)

Jael kirjoitti...

Varmaankin tosi hyvää ja ihana väri. Täällä en ole nähnyt karviaisia, muita marjoja kylläkin, ja kerran yhdessä venäläisessä kaupassa oli karviaismarjoja pakasteena.

Tuplaespresso kirjoitti...

Siitä tuli oikein hyvää. Raparperistakin kuulemma tulee tosi hyvää giniä. Täytyy joskus sitäkin kokeilla.

Jouko kirjoitti...

Ehottomasti testaukseen. Viime vuonna tein mustikalikööriä saman kaavan mukaan vodkasta ja puolukkalonvehteja suklaa pohjalle, ilman alkoholia. Puolukkaviina taas ei oikein maistunut. Tuli jotenkin tunkkaisen makuinen.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jouko
Mielenkiintoisia kokeiluja on ollut sinullakin :)

Jouko kirjoitti...

Mielenkiinnosta olen jotain testauksia tehnyt.

Konvehtirintama on hauska ja helppo. Sulaa suklaata pikkumuotteihin ja täytettä oman maun mukaan. Perusviinan / tisleen kanssa oikeastaan käy mausteeksi varmaan kaikki marjat ja yrtit. Gini ja ruskeat viinat on kyllä ihan oma juttunsa, koska makua on jo valmiina.

Hedelmistä en osaa sanoa, mutta esim Kornia saa myös omenalla maustettuna, joten mikä ettei. Luumuviinahan on hyvinkin tunnettu juoma.