keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Nerokas vinkki: Uusia perunoita pakkaseen ja joulun ruokapöytään


Nerokas? No joo, lainasin otsikkoon iltapäivälehtien ilmaisua, jolla jopa veden keittämistä voidaan hehkuttaa ainutlaatuisen nerokkaana keksintönä. Mutta asiaan. Heinäkuussa on ihan täydellisen sopiva aika alkaa miettiä joulua ja jouluruokia. Jos sinun joulupöydässäsi on kaikkien muiden herkkujen lisäksi tarjolla myös perunaa, sitä varten kannattaa pakastaa uusia perunoita nyt kun ne ovat parhaimmillaan. Keitetyt varhaisperunat ovat ihanat kesän ruokapöydässä, mutta jotenkin ne maistuvat vielä paremmilta joulukalojen kanssa. Ikään kuin olisi ”tullut kesä nyt talven keskelle”.

 

Varhaisperunat pakkaseen ja joulupöytään

Tähän tarvitset pienehköjä, tasakokoisia ja kiinteitä varhaisperunoita. Mieluiten mahdollisimman tuoreita eli vasta nostettuja. Mielestämme Annabelle on paras lajike pakastettavaksi.

Pese perunat huolellisesti harjaten niin että kuorikin alkaa irrota. Mitä vähemmän aikaa peruna on noston jälkeen ollut varastoituna, sitä helpommin siitä lähtee kuori irti. Kuumenna kattilassa vettä ja kun vesi kiehuu, lisää joukkoon 1-2 tl karkeaa merisuolaa vesilitraa kohden. Lisää kiehuvaan veteen perunat ja kun vesi alkaa taas kuplia, keitä perunoita 3-4 minuutin ajan, minkä jälkeen siirrä ne heti jää(kylmään)veteen jäähtymään.

Nosta jäähtyneet perunat vedestä reikäkauhalla ensin talouspaperin päälle kuivumaan ja kun enin vesi on imeytynyt paperiin, siirrä perunat lautaselle ja jääkaappiin, missä ne saavat kuivua vielä noin tunnin ajan. Tällä tavalla perunoiden rakenne pysyy parempana pakastuksessa.

Pakasta esikeitetyt ja jäähdytetyt perunat kerta-annoksina. Muovipussiin litteäksi vakumoituna ne pakastuvat tasaisimmin ja myös vievät vähiten tilaa pakastimessa. Jos käytössä ei ole vakuumikonetta, ne kannattaa yrittää pakata muuten mahdollisimman litteäksi ja tiiviiksi paketiksi.

Kun talvella haluat nauttia tuoreista varhaisperunoista, sinun tarvitsee vain ottaa pakkasesta paketillinen perunoita ja keittää ne. Keittäessäsi pakastettuja varhaisperunoita irrota jäiset perunat toisistaan ja anna veden kiehua vain hiljalleen poreillen jotta perunat eivät hajoa. Tarkkaile kypsymistä! 

Eri reseptit ohjeistavat keittämään pakastetut perunat jäisinä tai sulatettuna, laitettuna kypsymään kylmään tai kiehuvaan veteen. Testasin viime talvena eri menetelmiä ja totesin, ettei niillä loppujen lopuksi ole suurtakaan eroa lopputuloksen kannalta. Tärkein vaihe on kuitenkin koko prosessin alku: esikeittäminen, kunnollinen jäähdytys ja pakastaminen mahdollisimman litteänä.

Ja sitten nautitaan…


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tämä on kyllä yksi parhaimmista säilöntäohjeista. Ihana saada pakastimesta uutta perunaa ympäri vuoden. Pakasteperunoita voi myös paahtaa uunissa, kunhan ne on ensin höyryttämällä tai kuumassa vedessä saanut irrotettua toisistaan.
Vakumointia täytyykin harrastaa tänä vuonna, niin menevät tosiaan pienempään tilaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pari pussillista laitettiin taas ensi joulupöytää varten :)