keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

SÄILÖNNÄN ABC osa 6, THE Mansikkahillo
Mansikka-aika on taas käsillä.

THE mansikkahilloa voi viinien tavoin vertailla nopeasti kiehautettuun mansikkahilloon. 
Se nopeasti kiehautettu, kirkkaan punainen ja tuoreelta maistuva on ”Beaujolais Nouveau”, kun taas 
THE mansikkahillo syvän punaruskeine sävyineen ja moniulotteisine aromeineen on kuin ”Tawny Reserve Portviini”.

Tämän hillon valmistus ei sovi kiireisille, joille kaiken pitää olla heti valmista. Kun käy maanantaiaamuna poimimassa tai torilta ostamassa marjat, hillon voi tölkittää perjantaina. Salaisuus on hitaassa valmistustavassa, joka antaa tälle mansikkahillolle syvän tummanpunaisen sävyn ja ainutlaatuisen hienon aromin, jota ei saa aikaan millään muulla tavoin. Koko valmistuksen ajan huoneenlämmössä säilyttäminen ei suinkaan pilaa hilloa, vaan aiheuttaa siihen pienen käymisreaktion, jonka seuraava kuumennus kiehuvaksi taas keskeyttää ja samalla tappaa mahdolliset homeitiöt. Samalla hillon säilyvyys paranee entisestään. Uskallanpa väittää, että jos mansikkahillot laitetaan sokkotestiin, tämän voiton puolesta voisi jopa lyödä pienen summan vetoa. Ainesosina pelkkiä tuoreita mansikoita ja sokeria, aivan kuin äidillä ja isoäidillä.

Samalla menetelmällä tulee hieno ja erittäin hyvin säilyvä hillo myös vadelmista, lakoista tai herukoista. Tällä tavalla valmistetun lakkahillon mausta minulta on mm kysytty, olenko lisännyt hilloon konjakkia...

Ennen hillon valmistusta kannattaa kerrata myös säilönnän ABC osa 1
THE mansikkahillo

3 kg mahdollisimman vastapoimittuja mansikoita
3 kg ihan tavallista kidesokeria

1.      päivä
(Huuhtele ja) perkaa mansikat ja laita ne kattilaan mehustumaan kerroksittain sokerin kanssa. Laita kattilaan kansi ja jätä huoneenlämpöön seuraavaan päivään asti.

2.      päivä
Laita hillokattila liedelle ja kuumenna hillo kiehumispisteeseen. Älä sekoita hilloa, vaan ravistele vain kevyesti. Tai jos on ihan pakko sekoittaa, tee se varovasti etteivät mansikat rikkoonnu.  Anna hillon kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Jätä jäähtymään kattilaan kannen alle.

3.      päivä
Tee kuten 2. päivänä

4.      päivä
Tee vielä kerran kuten 2. päivänä

5.      päivä
Steriloi hillotölkit ja kuumenna hillo vielä kerran. Keitä hilloa noin 10 minuuttia välillä varovasti sekoitellen, kerää vaahto pois ja tölkitä välittömästi kuumana (säilönnän abc osa 1:n ohjeen mukaisesti) piripintaan lasitölkkeihin, jotka suljetaan heti tiiviillä kannella.

^  Vasemmalla  THE Mansikkahillo                                   oikealla tavallinen mansikkaosehillo   ^


4 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Herukat taidan hillota tänäkin vuonna ihan tylsän tavallisesti, mutta jos aikaa ja mansikoita suinkin riittää niin niistä on kyllä tehtävä yksi erä THE hilloa. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja kun olet tehnyt tätä kerran, perhe vaatii tekemään tätä joka vuosi :)

Nimetön kirjoitti...

Moikka, mulla on pöhisemässä keitokset mutta mun näyttää todella siis on ihan niinkuin mehussa mansikoita. Toki vika vaihe vielä tulossa. Enkä edes pessyt mansikoita että olisi tullut ylimääräistä nestettä. Mitä olis vielä tehtävissä että siitä sais hilloa?
Kiitos

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei Anonyymi. Onhan sulla hillossa varmasti tarpeeksi sokeria? Yhtä mansikkakiloa kohden vähintään 500 g sokeria, mutta jopa 1 kg ei ole vielä liikaa. Jos hillo on nyt kiehunut riittävästi etkä ole ihan varma, asettuuko se hilloksi, anna sen jäähtyä kattilassa. Jos siitä tulee oikeaa hilloa, sen voi sitten lämmittää uudelleen ja purkittaa. Jos ei, kannattaa tarkistaa se sokerin määrä ja keitellä hiukan kauemmin. Jos olet käyttänyt hillosokeria, hillosokeri vaatii vähintään kymmenen minuutin keittämisen alkaakseen toimia.
Kannattaa myös kerrata säilönnän abc:n osa 1
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/06/kadesta-pitaen-sailonnan-abc-osa-1.html

Toivottavasti hillosi onnistuu :)
terv: Tuplaespresso