perjantai 27. kesäkuuta 2014

Mitä ruokaa tarjoaisit suurlähettiläälle?
Kuva Markku Ulander, Ilta-Sanomat 26.6.2014

Eilisessä Ilta-Sanomissa oli uutinen, että Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck haluaisi päivälliselle suomalaiskotiin. Paras perustelu kuulemma voittaa? Well, we don't have any particular reason or an argument to invite you for dinner, but we love to cook and we love to talk the world better.  

Me emme todennäköisesti olisi mitenkään kiinnostava ehdokas isäntäväeksi, koska asumme kerrostalossa vain kivenheiton päässä lähetystöstä eikä perheessämme ole lapsia tai nuoria, vaikka ”emäntäkoirat” ovatkin. (Ihan varmasti Söpö ja Höpö mielellään emännöisivät päivällisen Ambassadog Deckartille isäntineen.) Aloimme kuitenkin mielenkiinnosta miettiä mitä tällaiselle V.I.P.:lle tarjottaisiin, mikäli hän haluaisi tulla meille kylään, sekä mitä emme missään tapauksessa tarjoaisi – ja miksi.

Muutama vuosi sitten jouduimme ihan oikeasti pähkäilemään tämäntapaista tarjoiluongelmaa. Portugalista oli tulossa ryhmä, joka oli käynyt Suomessa useita kertoja ja maistanut vuosien varrella jo kaikki suomikliseet mitä vain saattaa keksiä. Heille tarjoiltiin päivällinen lopulta Kiihtelysvaaran Keskijärven kylätalolla ja blogimme alkupuolella on kertomus sekä suunnittelusta että ruokien reseptit (useita päivityksiä).
Mutta siis jos nyt kuitenkin, niin mitä ja miksi?

Selkeästi suomalaista ruokaa mutta ei liian extremeä, ei kovin kallista mutta silti ykköslaatua, ei ”sataan kertaan nähtyä”, helppo valmistaa kotikeittiössä vaikka olisikin hiukan tavallista suuritöisempää, mieluiten kauden raaka-aineita. Jotain sellaista jonka kuka tahansa vähänkin ruoanlaittotaitoinen reseptin saatuaan raaskisi valmistaa ilman pelkoa konkurssista ja pystyisi kokkaamaan hyvin varustetun lähimarketin aineksista. Ruokia, joita voisi kuvitella lähes minkä tahansa tavallisen suomalaisperheen ruokapöytään.

”Ei kovin kallista mutta silti ykköslaatua” sulkee pois fileet ja useimmat kotimaiset kalat sekä riistalihat. Suomi on täynnä upeita ja ainutlaatuisia raaka-aineita, mutta se hinta... Rahalla saa, mutta mieluummin sitä tarjoaa jotain sellaista joka on myös tavallisen mattimeikäläisen kukkaron ulottuvissa. Siis enemmän "home cooking" kuin "fine dining".

”Sataan kertaa nähtyä” on karjalanpaisti, karjalanpiirakat, mustamakkara, leipäjuusto ja lakat, poro  sekä monet muut sellaiset ruoat, jotka ensimmäisenä juolahtavat mieleen, siis ei mitään sellaista. Näitä sitäpaitsi tarjottiin jo Anthony Bourdainille.

”Selkeästi suomalaista mutta ei liian extremeä” tarkoittaa että ei ainakaan lohta, koska täällä myytävä tulee pääosin Norjasta. Ei mämmiä, ei pettuleipää, ei klimppisoppaa eikä mitään muutakaan sellaista ”perinneruokaa” mitä 99,9% suomalaisista ei muutenkaan koskaan syö, mutta jolla yritetään kauhistuttaa ulkomaalaiset ja kaikin keinoin todistaa Berlusconin sekä Chiracin olleen sittenkin oikeassa.

”Helppo valmistaa” tarkoittaa, että kokkaaminen onnistuu keittiön perusvälineillä ilman kokkikoulutusta, eikä aineksia tarvitse etsiä erikoiskaupoista.

”Kauden raaka-aineet” lienevät itsestäänselvyys tällaisella päivällisellä.


Epätrendikäs keittiö tarjoaisi menun, josta hyvällä syyllä voisi sanoa sen olevan "Finnish food a bit updated":

* * * * * *

(Dress code: casual)


Alkudrinkki
2 cl suomalaista mesimarjalikööriä, loput jääkylmää kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa

                                    Sparkling spruce shoot drink
with 2 cl Finnish Arctic Bramble liqueur

Nokkoskeittoa
hunajacremefraichea ja punajuurisipsiä

                                   Nettle soup
honeyed crème fraiche & red beet chip

Silakkaa kolmella tapaa
saaristolaisleipää ja tilli-ruohosipulituorejuustoa

                                   Baltic herring three ways:
                                   Layered Baltic herring filet with tartar sauce,
”Shoemaker’s salmon” and a virgin potato,
Paté of smoked Baltic herring and
                                    jellied rosolli salad,
                                   Islander’s malt bread with dill and
chives spiced cream cheese

Karitsanlihapyöryköitä ahvenanmaalaisesta karitsasta
jallukermakastiketta, vuohenjuustoista peruna-palsternakkapyreetä, tuoresalaattia

                                   Lamb meat balls of Åland lamb
creamy Jallu(brandy) sauce,
                                   potato-parsnip puree with goat cheese,
fresh salads

kermavaahtoa ja raparperihilloa

                                   Pan fried home made cottage cheese,
creme chantilly and rhubarb jam

                                   Coffee and currant - white chocolate bars

Avec
* * * * * *


Mitä sinä tarjoaisit suurlähettiäs Bruce Oreckille?


5 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

No kyllä tuolla menulla kelpais! Erityisesti alun nokkoskeitto lisukkeineen kuulostaa erittäin herkulliselta.

Jonna kirjoitti...

Hieno menu. Luulenpa, että meilläkin tarjottaisiin kalaa ja varmasti raparperia. Jos menisi päivällinen syksyn puolelle, olisi hienoa tarjota riistaa. Näin kaupunkilaisen näkökulmasta se ei tosin osu tuohon teidän hintahaarukkaan. Mutta ehdottomasti sesongin parhaita aineksia.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Liisa

Ainakin minä olisin melkoisen tyytyväinen jos joku laittaisi minulle tällaisen päivällisen ;)

@ Jonna

Suomalainen riista on ihan luksusta. Valitettavasti vaan hinta "pompsahtaa" jos se sattuu pääsemään kauppaan asti jokakokin ostettavaksi... Siinä tapauksessa minun olisi pitänyt määritellä päivällismenu fine diningiksi.

Suklaasieppo kirjoitti...

Joko kisa on ratkennut? Tuleeko suurlähettiläs teille kylään syömään?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Suklaasieppo
Emme lähettäneet kutsua, joten Oreck ei tule meille kylään. Mietimme vain, mikä olisi sopivan suomalaista mutta kuitenkin vähän erilaista :)