maanantai 11. helmikuuta 2013

Sitruuna maustaa kalan


Viikon hedelmä 7/52: Sitruuna


Jatketaan sitruslinjalla. Mikään hedelmä ei varmaankaan ole yhtä monipuolinen kuin sitruuna, jota käytetään kemianteollisuudessa, siivouksessa, kosmetiikassa, lääketeollisuudessa jne. Niin, ja tietysti ruoanlaitossa! Suolaisiin ja makeisiin ruokiin, pääruokiin ja jälkiruokiin, liharuokiin, kalaruokiin, kasvisruokiin, ihan kaikkeen, paloina, siivuina, mehuna, kuoriraasteena... Sitruunaa täytyy olla keittiössä aina. Jos ei muuta, niin ainakin pieni pullo sitruunamehua.


Kala ja sitruuna yhteen soppii, pannaan ne pussauskoppiin :) tai ainakin samaan uunivuokaan. Lopulta nimittäin uskaltauduttiin ostamaan täällä kalaa. Kyllähän meillä Suomessa laitetaan kalaa pari kertaa viikossa, mutta ne kalat tunnetaan entuudestaan ja tiedetään mitä mistäkin kalasta saa aikaan. Portugalissa on sitten taas ihan erilaisia kaloja, joita viime viikot ollaan opiskeltu ”The Algarve Fish Book”ista. Kalahallissa valinta osui kahteen isoon sargoon (diplodus sargus), joka laji tieteellisesti kuuluu ahvenkaloihin ja yllätykseksemme maistui vähän suomalaiselta lahnalta. Kalakauppias tiedusteli, miten nämä sargot on aikomus valmistaa ja kääntyi sitten vesialtaan ääreen esikäsittelemään kalat, suomusti, poisti sisälmykset ja kidukset ja veti kylkiin pari viiltoa mausteille.


Sitruunaista Sargoa uunissa

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
4-5 isoa perunaa
3 pientä sitruunaa
2 kpl noin á 0,5 kg kalaa (sargo, lahna tms)
suolaa           
valkopippuria
lehtipersiljaa

Kuori sipulit ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne parin millin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.  Voitele uunivuoka ja levitä vuoan pohjalle sipulit sekä puolet valkosipuleista. Lado perunaviipaleet tasaisesti sipuleiden päälle, pirskottele perunoille hiukan oliiviöljyä, mausta ripauksella suolaa ja laita uuniin 200 asteeseen n 25 minuutiksi.

Ripottele kalojen sisään suolaa ja valkopippuria ja laita täytteeksi vielä pieni nippu persiljaa pari palaa valkosipulia ja sitruunansiivu. Työnnä loput valkosipulinkynnet kalan kylkiin tehtyihin viiltoihin. Hiero kalan päälle molemmin puolin suolaa ja valkopippurirouhetta. Lado perunoiden päälle sitruunaviipaleita ja laita sen jälkeen kalat vuokaan. Laita kalojen päälle loput sitruunaviipaleet, pirskottele hiukan oliiviöljyä ja laita vuoka takaisin uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes kala alkaa näyttää kypsältä.

  Ei kommentteja: