maanantai 25. helmikuuta 2013

Kiivit ja rikkaat ritarit


Viikon hedelmä(t) 9/52:  Kiivi ja kiwai


Hedelmälihaltaan heleän vihreä kiivi on parhaimmillaan tuoreena joko suoraan lusikalla kuorestaan syötynä sellaisenaan tai yhdistettynä muihin marjoihin ja hedelmiin. Kiivi sisältää kollageenia hajottavia entsyymejä, mistä syystä se soveltuu hyvin myös lihan mureuttamiseen, samoin kuin ananas ja papaija. Kiivisosetta voi lisätä mureuttajaksi marinadiin pari ruokalusikallista. Tästä syystä kiiviä ei kannata yrittää käyttää liivatteella hyydytettävissä resepteissä. Sama kollageenia hajottava entsyymi myös juoksettaa maidon. Jos kiiviä halutaan käyttää maitoruoissa (poikkeuksena kuohukerma), kiiviä pitäisi keittää hetken aikaa jotta entsyymin toiminta saadaan loppumaan. 

Kiwiberry eli kiwai on kiivin ohutkuorinen, viinirypäleen kokoinen sukulainen.


Laskiaispullaleipomuksista jäi muutama pulla kuivumaan ja jotta niitä ei olisi tarvinnut heittää pois, pullista paistettiin rikkaita ritareita. 
Köyhän (french toast) ja rikkaan ritarin ero on siinä, että köyhä tehdään leivästä, rikas pullasta. 
Mansikka ja kiivi toimivat makujensa puolesta todella hyvin yhdessä. Kiivi myös raikastaa hiukan äkkimakeaa mansikkahilloa


Rikkaat ritarit 

1 muna
2 dl maitoa
kuivahtanutta pullaa
voita paistamiseen
jäätelöä tai kermavaahtoa
mansikkahilloa
kiivihedelmiä

Leikkaa pulla siivuiksi. Riko kananmuna lautaselle ja vatkaa se kevyesti sekaisin maidon kanssa. Kääntele pullansiivut munamaidossa ja paista heti voissa kuumalla paistinpannulla kullanruskeiksi.

Tarjoile heti lämpiminä hillon ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa.


Ostimme paikalliselta ”clasohlsonilta” 10 kappaleen pakkauksen 200 euron seteleitä vajaalla eurolla. Kun pakkaus avattiin, osoittautui että siellä oli jopa 10x8 kappaletta seteleitä, valitettavasti vain yksipuoleisia. Kyllä silti rikkaita ritareita syödessä pitää pyyhkiä suunsa ”200 euron seteliin”. Vähän tämän ostoksen jälkeen lehdissä uutisoitiin suuresta väärennettyjen setelien takavarikosta Portugalissa. Poliisi löysi Portosta lähes 2000 kpl 200 euron seteliä, jotka oli väärennetty hyvin taitavasti. Vakuutamme, että näillä kahdella tapauksella ei ole mitään yhteyttä keskenään ja meidän seteleiden valmistusmaakin oli pakkauksen mukaan Belgia :)Ei kommentteja: