keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Paistettu makrilli on todella herkullista!


Eräässä Britannian Masterchef Professionalin jaksossa kokkien tehtävänä oli makrillin käsittely ja valmistus. Itselleni makrilli on tuttu vain hallin kalatiskistä kokonaisena ja lautasella savustettuna. Paistettu makrillifilee näytti ohjelmassa kuitenkin niin houkuttelevalta, että päätin joskus kokeilla sellaisen valmistamista.

Viikon kala  22 / 33    Makrilli

Atlantin makrilli,    Scomber scombrus

kuva: oceantrawlers

Atlantin makrilli kuuluu suositeltaviin ruokakaloihin, sillä se lisääntyy hyvin ja kasvaa nopeasti, noin 25 cm yhdessä vuodessa. Ahvenkaloihin kuuluva makrilli on erittäin rasvainen kala, rasvaisempi kuin lohi. Se sisältää erittäin paljon omega 3-rasvahappoja, B- ja D-vitamiinia sekä seleeniä.

Makrillin valmistus ja jopa käsittelykin on helppoa, kuten tästä videosta näkyy. Poistin toisen kalan keskilinjalta ruodot nyppimällä ja toisen leikkaamalla kuten videolla. Nypitty filee pitää paremmin muotonsa pannulla, kun taas leikattu filee pyrkii todella salamannopeasti käpristymään pituussuunnassa. Siispä on oltava valmis sitäkin nopeammin painamaan paistinlastalla fileetä hetken aikaa pannua vasten, kunnes se asettuu.

Great British Chefs  -sivustolla makrilli tarjottiin punajuurisalaatin kera. Siitä inspiroituneena laitoimme kalalle lisukkeeksi piparjuurella tuunatun rosollin.

Tästä tuli NIIN hyvää, ettei taatusti jäänyt viimeiseksi makrillikok(k)eiluksi. Paistettu ja savustettu makrilli ovat maultaan ihan eri maailmoista.


Paistettu makrillifilee

Ripottele kalan nahkapuolelle karkeahkoa merisuolaa. Kuumenna paistipannu erittäin kuumaksi. Laita sille liraus öljyä ja laita filee pannulle nahkapuoli alaspäin. Painele sitä hetken aikaa paistinlastalla, kunnes se asettuu. Pienennä hieman lämpöä ja anna sen paistua kääntelemättä ja koskematta kunnes kalan väri on muuttunut lähes kokonaan vaaleaksi ja nahka on mukavan rapea. Käännä hetkeksi lihapuoli alaspäin ja nosta tarjolle. Liikaa paistettu makrilli on kumimaista, joten mieluummin ali- kuin ylikypsennettynä.  Purista lopuksi hieman sitruunamehua pinnalle, sillä rasvainen kala tarvitsee happamuutta tasapainottamaan makua.


edit
tämän jälkeen olemmet kokanneet lisää makrillia ja reseptit löytyvät tästä
grillattua makrillia ja karviaismarjakastiketta
makrillia, munakoisoa ja jogurttikastiketta
makrillia ja raparperia tortillaan käärittynä


Punajuurisalaatti rosollin tapaan

4 keitettyä punajuurta
4 keitettyä kiinteämaltoista perunaa (samankokoisia kuin punajuuret)
puolikas keskikokoinen keltasipuli
puolikas maustekurkku
1 dl kuohukermaa
3 rkl creme fraichea
2 rkl piparjuuritahnaa
1 tl etikkaa
punajuurilientä

Kuutioi punajuuret, perunat, sipuli sekä maustekurkku tasakokoisiksi kuutioiksi. Vatkaa kuohukerma tanakaksi vaahdoksi, lisää siihen creme fraiche, piparjuuritahna sekä etikka ja jatka vatkaamista kunnes seos on taas kunnollista vaahtoa. Värjää vaahto tilkkasella punajuurilientä ja sekoita rosollin joukkoon (ja jos siltä tuntuu, mausta varovasti suolalla ja mustapippurilla). Laita salaatti jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi ennen käyttöä.



3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Paistettu makrilli on huisin hyvää. Sitä taisi olla kerran JKL:n Sokoksen kalatiskissä vuonna yks ja kaks muinaisen kalamestarin aikaan. Muutaman kerran olemme laittaneet makrillia Ranskassa.

barbajovis kirjoitti...

Samaa mieltä, makrilli on herkkua! Grillattuna, paistettuna, etikkaliemessä... Sitruunastakin se tykkää.

Tuplaespresso kirjoitti...

Juteltiin just siitä, miksi meillä ei ennen ole kokattu makrillia. Savumakrillista emme kumpikaan ole hirveän innostuneita ja suomalaisessa kalatiskissä tuore makrilli on todella harvinaisuus. Ulkomailla sitten taas... niin, ehkä silloin makrilli on tuntunut liiankin tutulta tai "eurooppalaiselta" kun valittavana on ollut paljon eksoottisempia kaloja?... Höh! Mutta nyt on kynnys matalalla paistaa makrillia toisenkin kerran ;)