torstai 9. heinäkuuta 2015

Fish taco suomalaisesta hauesta


Tarjoa suomalaiselle haukea, niin vieraan ilme on kysyvä, otsa hiukan rypyssä ja kielellä pyörii kysymys … hmmm… ai… että… haukea vai... Mutta tarjoa samaa ranskalaiselle, niin vieras on haltioissaan tällaisesta arvokalasta. Reseptillä ei ole niin väliä, pääasia että kala on haukea.

Suomen komein petokala, hauki, aloittaa elämänsä eläinplanktonravinnolla, mutta alkaa ahmia oikeaa kalaruokaa jo muutaman sentin pituisena sinttinä ja se huolehtiikin erityisen hyvin särkikalojen kannan pitämisestä kurissa. Tosin isommalle hauelle kelpaa monen muunkinlainen ravinto sammakoista vesilinnunpoikasiin ja se syö jopa pienempiä lajitovereitaan. Odottelemme tänäkin kesänä iltapäivälehtien mätäkuun juttua, jossa kuvien kera kerrotaan krokotiilia muistuttavan ”tappajahauen” tarranneen pahaa-aavistamattoman uimarin varpaisiin.

Viikon kala  23 / 33    hauki

hauki   Esox lucius

Hauki on elinvoimainen laji kautta maan ja kaikesta haukisaaliista yli 90% on vapaa-ajan kalastajien pyydystämiä. Haukea lasketaan käytettävän elintarvikkeeksi kuitenkin vain noin 400 grammaa vuodessa per suomalainen, kun kasvatetun lohen määrä ruokapöydässä on yli kymmenkertainen. Suomalaisilla on siis paljon parantamisen varaa lisätä hauen valmistamista ruoaksi. Haukea kohtaan on paljon ennakkoluuloja, eikä niitä ainakaan vähennä se, että usein muistetaan varoittaa rikkomasta hauen sappirakkoa perattaessa, muistuttaa pitämään hauen nahka kaukana fileestä ettei fileeseen tartu pintaliman makua tai huomauttaa kalan ruotoisuudesta ja erityisesti ikävästä y-ruotorivistä. Kun siihen vielä lisätään maininta hauen oletetusta puisevuudesta tai mauttomuudesta, ei ole mikään ihme, että hauki ei ole koko kansan suuressa suosiossa, vaikka hintakaan ei päätä huimaa.

Myönnetään, että hauki on vähän hankalampi kala käyttää kuin pakasteseiti. Se on kuitenkin mainettaan huomattavasti parempi ruokakala. Haukifileessä on kylläkin se ikävä ruotorivi, mutta se on helposti poistettavissa. Aiheesta on netissä erittäin hyviä opetusvideoita. Jos kuitenkin haluaa mieluummin jauhaa hauen ja tehdä siitä mureketta, ruodot kyllä pilkkoutuvat yleiskoneen terissä. M on opetellut leikkaamaan haukifileen y-ruodot pois siistinä nauhana, joten nykyisin meidän keittiössämme hauesta saa tarvittaessa täysin ruodottoman fileen. Ei meilläkään nimittäin rakasteta sitä tilannetta, että ruotoinen kypsä kala joudutaan lautasella riipimään tuhannen tuusannuuskaksi, jotta ruodot voi erotella lautasen reunalle ja sitten voisi sen askartelun jälkeen syödä kylmäksi jäähtyneitä kalahiutaleita.

Toisin kuin hienon makuiset kuha ja ahven, joita ei pidä maustaa pilalle ja hukata näiden arvokkaiden kalojen omaa makua, hauki on erinomainen ja moneen mukautuva ruokakala, joka vain paranee maustamisella. Tällä kerralla meillä käsiteltiin kaksi komeaa haukifileetä ruodottomiksi paloiksi, maustettiin ne meksikolaisittain, paistettiin ja tehtiin niistä kalatacoja. Vanhempia haukireseptejämme löytyy hakusanalla hauki.
Meksikolaiseen haukitacoon/-tortillaan tarvitaan sopivasti maustettua ja paistettua haukea, mangosalsaa, majoneesia sekä tacokuoria tai maissitortilloja (meillä oli niitä jälkimmäisiä). Ohjeen määristä riittää syötävää neljälle.


Meksikolaisittain maustettu hauki

600 g             fileoitua haukea nahattomana
     meksikolainen maustesekoitus
     3 tl           chilimaustetta
     1 ½ tl       juustokuminajauhetta eli jeeraa
     1 ½ tl       paprikajauhetta
     1 ½ tl       valkosipulijauhetta
     1 ½ tl       sipulijauhetta
     1 ½ tl       kuivattua oreganoa
     ½ tl          linnunsilmächiliä hienonnettuna
      1 tl          hienoa merisuolaa
lisäksi
1 rkl              vehnäjauhoja
2                    kananmunaa
n. 150 g         tortillalastuja (suolalla maustettuja)
                      rypsiöljyä paistamiseen
ja lopuksi pinnalle
                      merisuolaa myllystä
1                    limetin kuori raastettuna  

Fileoitu hauki, josta on poistettu ruodot, paloitellaan peukalon kokoisiksi paloiksi. 
Kalan käsittelyohje täältä.

Palat laitetaan muovipussiin ja meksikolainen mausteseos sekä vehnäjauhot lisätään sinne. Sitten pussi kiinni ja ravistellaan niin. että kaikki kalanpalat ovat maustuneet. Käytin vajaaseen kuuteen sataan grammaan haukea noin puolet tekemästäni maustesekoituksesta.

Laita tortillalastut tukevaan muovipussiin ja hienonna ne kaulimella leivityskokoisiksi muruiksi. Niiden ei tarvitse olla tasakokoisia. Laita ne lautaselle. Vatkaa munat toisella lautasella. Pyöritä maustetut kalanpalat ensin munamassassa, sen jälkeen tortillalastumuruissa ja paista pannulla rypsiöljyssä. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä suolaa pinnalle sekä lopuksi raastettua limetin kuorta. Jos sinulla on kuivattua limetinkuoriraastetta voit sekoittaa sen mausteseoksen joukkoon ennen paistamista.Mangosalsa

1 syöntikypsä mango
2 isoa tomaattia
1 syöntikypsä avokado
2 uutta punasipulia
puoli punttia tuoretta korianteria
1-2 limetin mehu
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl sokeria
0,25 tl suolaa
0,25 tl chilijauhetta
ripaus cayennea

Kalttaa tomaatit, poista sisukset ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Poista mangosta ja avokadosta siemen sekä kuori ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Leikkaa punasipulit pieniksi kuutioiksi ja hienonna korianterin lehdet. Sekoita mausteet limettimehuun. Kaada kaikki ainekset kulhoon, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ennen käyttöä


Kalatacot suomalaisesta hauesta

Levitä tacon / maissitortillan keskelle ensin majoneesia, sen päälle mangosalsaa ja lopuksi paistettua haukea. Viimeistele korianterilla ja limetinkuorella.2 kommenttia:

Annaleena kirjoitti...

Oi hauki! En osaa sanoa mikä on lempikalani. Kaikki on samalla viivalla, myös hauki :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hauesta saa hyvää ruokaa, mutta kyllä ahven on ihan ykkönen :)