Kesällä
ei kokkaus aina tapahdu kotikeittiössä. Välillä joutuu työskentelemään "ankeammissa oloissa” eli liedessä ei ole neljää tai edes kahta levyä eikä aina
kovin montaa keittovälinettäkään käytettävissä. Silti pitäisi saada aikaan
jotain hyvää – muutakin kuin makkaraa nuotiolla. Tämän pastan tekoon ei tarvita
välttämättä kuin yksi levy ja yksi kattila. Pastan ohje kahdelle hengelle.
Tomaattinen
kesäpasta
150 g joitain
lyhyttä pastaa, tässä farfallea
3 tomaattia
1 uuden
sadon sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu
peperoncini (tai vähän rouhittua mustapippuria)
öljyä
1 lihaliemikuutio
+
n. 5 dl kuumaa
vettä (tai valmista lihalientä)
(tuoretta
timjamia lehdet nypittyinä)
tuoretta
basilikaa revittynä
raastettua
parmesaania halutessasi
Keitä ensin vettä ja laita se toiseen astiaan
odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä hienonnettu sipuli, viipaloitu
valkosipuli ja kokonainen peperoncini (tai mustapippuri). Lisää lohkotut
tomaatit, joista kanta on poistettu ja anna niiden kypsyä vähän aikaa sipulien
kanssa sekoitellen. Lisää kattilaan pasta ja liemikuutio + nestettä (tai
valmista lihalientä) sen verran, että pasta juuri ja juuri peittyy. Lisää myös
timjami, jos sitä käytät. Voit tässä vaiheessa poistaa peperoncinin, se on jo
maustanut pastan. Anna porista liedellä ja lisää nestettä risoton tapaan kun se
haihtuu. Keittoaika on hieman pidempi kuin pastan keitto-ohjeessa. Keitin
farfallea ohjeen mukaisen 15 minuutin sijaan 20 minuuttia. Älä lisää liikaa
nestettä, jotta pastastasi ei tule keittoa. Sekoita välillä ja peitä lopuksi
kannella kun poistat kattilan liedeltä. Riivi annoksen pinnalle tuoretta
basilikaa ja raasta myös parmesaania halutessasi.
Koska me söimme tämän pääruokana, jossa pasta oli
lisuke, paistoin sille seuraksi pastan henkeen sopivat jauhelihapihvit. Jos joudut
askartelemaan askeettisessa yhden kattilan kesäkeittiössä, pihvit voi hätätapauksessa
paistaa vaikka samassa kattilassa etukäteen ja pitää lämpimänä
alumiinifoliossa.
Mozzarellalla
ja tomaatilla täytetyt jauhelihapihvit
400 g naudan
jauhelihaa
1 hienonnettu
uuden sadon sipuli
1 hienonnettu
valkosipulinkynsi
5 vihreää
kivetöntä oliivia hienonnettuna
1 kananmuna
½ tl suolaa
rouhittua
mustapippuria
4 aurinkokuivattua
tomaattia
1 mozzarella
bufala –pallo neljänä viipaleena
Sekoita jauhelihasta, sipuleista, oliiveista,
kananmunasta, suolasta ja pippurista taikina. Muotoile se neljäksi pihviksi.
Aseta pihvin keskelle tomaatti ja sen päälle mozzarellaviipale. Käännä pihvin
reunat niin, että juusto ja tomaatti ovat peitossa ja taputtele kostein käsin
pihvi valmiiksi. Paista öljyssä molemmin puolin, mutta vain kerran kääntäen,
niin, että pihvit ovat kauniin ja kypsän ruskeat. Lihakerros täytteen molemmin
puolin on kohtalaisen ohut, joten pihvit kypsyvät melko nopeasti. Koska
kyseessä on naudan jauheliha, niin ei haittaa, vaikka se olisi sisältä hieman
roseekin. Siirrä folion alle odottamaan pastaa. Meillä oli jäljellä hieman
kantarellipaistosta, joten jatkoin sitä kastikkeeksi pihville. Pastassa on
tomaattinen kastike itsessään, joten erillistä kastiketta ei välttämättä
tarvita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti