Inspiraation hakumatka Vanhaan Kauppahalliin tuotti
seuraavan reseptin. Navigoidessani laiva- ym. turistien joukossa huomasin, että
Love to Meat iin tuli juuri uusi erä ranskalaista raakamakkaraa, Chipolata
Supérieure aux Herbes de Provence. Olisi sillä tiskillä ollut muutakin hyvää,
mutta makkaroista se inspiraatio vain lähti. Päätin tehdä kesäisen
juures-makkarapaistoksen (ikään kuin pyttipannun eli spydärin). Sellaiseenhan
voi kuluttaa mahdollisesti jääkaappiin kertyneet lihat tai makkarat, jotka
jäivät yli, kun barbeque kylmeni ja syöjien masut täyttyivät.
Kaskinauris on liian vähän käytetty sesongin raaka-aine, ja
halusin kokeilla sen sopivuutta tähän. Tämähän ei ole pyttipannu, koska
paistettu kananmuna puuttuu, samoin kuin pekoni tai sen sukulaiset. Tämä on
siis ”kevyt” kesäversio aiheesta. Jättämällä makkaran kokonaan pois ja
lisäämällä esimerkiksi kesäkurpitsaa ja fetaa voit tehdä tästä myös vegeversion.
Tämän reseptin määrät eivät ole ketään sitovia eikä liioin
sekoitussuhdekaan ole kovin tarkka. Käytetään sitä mitä on sen verran kuin
haluaa ja hyvältä tuntuu. Käytä kuitenkin kaskinaurista ja retiisiä, ne tuovat
sen kesän maun ja jutun tähän. Minä tein sen näin kahdelle.
Kesäinen
juurespaistos ja ranskalaista makkaraa
3 kaskinaurista
kuorittuna ja kuutioina
1 isohko
uuden sadon sipuli kuutioituna
1 nippu retiisejä
halkaistuina
8 pienehköä
siikli -perunaa esikeitettyinä
n. ½ l tuoreita
kantarelleja pannutettuna
loraus soijaa
2-3 rkl tuoretta
tilliä hienonnettuna
ruohosipulia
pätkittynä
n. ½ tl kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
myllystä
valkopippuria
myllystä
voita
paistoon
330 g ranskalaista
raakamakkaraa
tai mitä
tahansa oman makusi mukaista laadukasta makkaraa
Esikypsennä pestyt kiinteät uudet perunat niiden
koosta ja lajikkeesta riippuen 10 – 14 minuuttia laittamalla ne karkealla
merisuolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Kokeile kypsyyttä terävällä
veitsenkärjellä. Jäähdytä perunat ja kuutioi ne jäähtyneenä. Puhdista ja
pannuta kantarellit. Kuori ja kuutioi nauriit ja sipuli. Poista naatit ja
juuret ja halkaise retiisit. Naatitkin voisi toki syödä, mutta käyttämäni
retiisit olivat a) ulkomaisia ja b) olleet jo pari päivää jääkaapissa, eivätkä
ne enää olleet houkuttelevan näköisiä.
Kypsennä pannulla ainekset pienemmissä erissä. Pannuta
ensiksi kantarellit ilman rasvaa ja siirrä ne sivuun. Ruskista sitten
raakamakkarat vähässä öljyssä. Pistele niihin reikiä, jotta höyry pääsee ulos
ja makkarat eivät käyristy liikaa. Niin niihin saa tasaisemman
paistopinnan. Siirrä makkarat sivuun ja
pätki ne samalla vaikkapa saksilla. Laita pannulle voita ja ruskista siinä
perunat, sipuli ja kaskinauris. Mausta ne suolalla, mustapippurilla, timjamilla
ja tillillä. Käytä tillistä noin puolet. Siirrä sivuun. Laita pannulle voita ja
paista siinä halkaistut retiisit. Siirrä sivuun. Laita taas pannulle voita ja
paista siinä kantarellit. Mausta ne timjamilla, sormisuolalla ja
valkopippurilla ja lorauta myös soija pannulle. Lisää tämän jälkeen kaikki jo
aiemmin kypsennetyt aineet takaisin pannulle ja kuumenna. Lisää lopuksi hienonnettu
ruohosipuli ja loppu tilli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti