Kreikka
on jostakin syystä nykyisin usein mielessä ja se tuli myös mieleen, kun
Tuplaespresso kertoi ostaneensa karitsan jauhelihaa ja pyysi minua paistamaan
siitä lihapullia. Hänellä oli lisäkkeeksi mielenkiintoinen resepti risoton
näköisestä kesäkurpitsapastasta. Tuli todistetuksi, että pasta voi olla yhtä
mehevää kuin hyvä risotto ja erityisen hyvää tarjottuna karitsalihapullien
kanssa.
Kreikkalaisia
lihapullia karitsan jauhelihasta
500 g karitsan
jauhelihaa
1 uuden
sadon keltasipuli hienonnettuna
1 uuden
sadon punasipuli hienonnettuna
1 iso
valkosipulinkynsi hienonnettuna
70 g murustettua
fetajuustoa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl tuoretta
oreganoa hienonnettuna
1 tl kuivattua
timjamia
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen
kastikkeeseen
½ lihaliemikuutio
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
1 ½ dl kuumaa
vettä
2 dl kermaa
n. 2 tl soijaa
3 – 4 tuoretta
timjaminoksaa
Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja mausta
maun mukaan suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa ja
pyörittele massasta lihapyöryköitä. Määrästä tulee noin 20 kappaletta. Paista
pannulla kahdessa-kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lihapullat
uunivuokaan. Pyyhi pannulta ylimääräinen rasva ja kikkareet pois. Laita
pannulle voi ja ruskista siinä jauhot. Lisää kuuma vesi ja sekoita niin, että
seoksessa ei ole jauhokokkareita. Lisää kerma, soija ja timjaminoksat ja keitä
hetken aikaa. Kaada kastike uunivuokaan lihapullien päälle ja laita 150 ˚C
uuniin noin 15 minuutiksi ja helppo ja herkullinen ruoka on valmis.
Risoton
näköinen kesäkurpitsapasta
pari pientä uutta sipulia
120 g risoni/orzo –pastaa (sitä ison riisinjyvän
näköistä)
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 rkl voita
suolaa ja mustapippuria
Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota ne
kattilassa voissa. Lisää noin puoli litraa vettä, suolaa sekä risoni –pastat ja
kuumenna kiehuvaksi. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja lisää se
pastan joukkoon kun keittoaikaa on jäljellä noin 5-6 minuuttia. Lisää vettä
mikäli seos tuntuu kuivuvan liikaa. Pastan tulee valmiina olla kuin löysähköä
puuroa. Keitä kunnes pasta on kypsää ja kaada siivilään jotta ylimääräinen
neste valuu pois. Kaada pasta takaisin kattilaan ja mausta suolalla sekä
mustapippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti