Suomeksi tämä kai on kolmikulmapaisti Santa-Marian tapaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämäkin ruhon osa tunnetaan tri-tipin lisäksi maailmalla muun muassa Brasiliassa nimellä maminha, Ranskassa aiguillette baronne, Saksassa Burgmeisterstrück ja Espanjassa rabillo de cadera. Hakaniemen hallin Reinin Lihasta löytyi tällainenkin paisti ja pakkohan sitä oli laittaa, hyvää kun kuulemma on. Yhdysvalloissa siitä on tullut Santa Marian erikoisherkku Kaliforniassa, jossa sen toi markkinoille Bob Shutz 1950-luvun lopulla. Hän maustoi sen suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja muilla mausteilla ja grillasi sen mediumiksi punatamminuotiolla (-hiilillä?) (tiedot Wikipediasta). Löytämäni ohje pohjautuu tähän alkuperäiseen konseptiin. Tarkka englanninkielinen ohje paistiin löytyy täältä.
1 kg tri-tip
–paistia eli maminhaa
rypsiöljyä
valkosipulijauhetta
mustapippuria
myllystä
puolikarkeaa
merisuolaa
Poistin kaikki paistissa esillä olevan rasvan ja
kalvot. Sivelin paistin kädellä öljyllä, jotta mausteet tarttuvat siihen
paremmin. Maustoin ensin valkosipulijauheella ja sitten pippurilla.
Sivelin lisää öljyä ja maustoin lopuksi suolalla. Annoin sen maustua tunnin verran huoneenlämmössä ennen grillausta. Pyyhin ylimääräisen suolan pois ennen grillausta.
Sivelin lisää öljyä ja maustoin lopuksi suolalla. Annoin sen maustua tunnin verran huoneenlämmössä ennen grillausta. Pyyhin ylimääräisen suolan pois ennen grillausta.
Kuumensin grillin todella kuumaksi. Ohje sanoi 400
astetta, mutta harva grilli pystyy siihen, eikä se ole tarpeenkaan. Käyttämäni
nelipolttiminen Weber kuumeni 350 asteeseen.
Laitoin lihan grilliin, kannen kiinni ja ajastimen 2 minuuttiin. Avasin nopeasti kannen, käänsin pihdeillä lihan ja kansi kiinni taas 2 minuutiksi. Toistin tämän kaksi kertaa niin, että yhteensä kului 8 minuuttia. Liha oli kypsää, sisälämpötila mittarilla tarkistettuna 52 astetta ja paistotulos medium. Liha olisi voinut jäädä hieman punaisemmaksikin, jolloin aikaa pitää vähentää. Nostin lihan grillistä ritilän päälle ja kannoin sen sisälle. Se vetäytyi siinä muutaman minuutin ennen leikkaamista. Liha tulee leikata poikkisyin. Syiden suunta muuttuu paistissa, joten tarkkaile lihaa kun leikkaat. Liha oli erittäin hyvän makuista eikä kaivannut mitään muita mausteita. Ensi kerralla jätän ehkä valkosipulijauheenkin pois tai korvaan sen tuoreesta valkosipulista murskatulla tahnalla, jolla sivelen lihan ennen muita mausteita.
Laitoin lihan grilliin, kannen kiinni ja ajastimen 2 minuuttiin. Avasin nopeasti kannen, käänsin pihdeillä lihan ja kansi kiinni taas 2 minuutiksi. Toistin tämän kaksi kertaa niin, että yhteensä kului 8 minuuttia. Liha oli kypsää, sisälämpötila mittarilla tarkistettuna 52 astetta ja paistotulos medium. Liha olisi voinut jäädä hieman punaisemmaksikin, jolloin aikaa pitää vähentää. Nostin lihan grillistä ritilän päälle ja kannoin sen sisälle. Se vetäytyi siinä muutaman minuutin ennen leikkaamista. Liha tulee leikata poikkisyin. Syiden suunta muuttuu paistissa, joten tarkkaile lihaa kun leikkaat. Liha oli erittäin hyvän makuista eikä kaivannut mitään muita mausteita. Ensi kerralla jätän ehkä valkosipulijauheenkin pois tai korvaan sen tuoreesta valkosipulista murskatulla tahnalla, jolla sivelen lihan ennen muita mausteita.
Lisukkeeksi valmistin saman hallin Merja Valon
vihanneskaupan tiskillä kauniin keltaisina loistaneista kesän ensimmäisistä
kotimaisista kantarelleista paistoksen. Laitoin litran puhdistettuja
kantarelleja pannulle ja kuivattelin veden niistä pois. Sitten lisäsin pannulle
nokareen voita ja reilun kokoisen uuden sipulin hienonnettuna. Paistelin
hetkisen ja lisäsin lopuksi kermaa reilun desilitran verran ja annoin sen
kiehua lähes kuiviin. Mausteeksi ripaus suolaa ja tuoretta timjamia.
Kaikille edellisille vielä kaveriksi ensin keitettyä ja sitten voissa paistettua uutta perunaa uuden sipulin kera. Täydellinen kesäruoka: grillattua lihaa, neitsytperunaa ja kantarelleja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti