perjantai 10. heinäkuuta 2015

Santa Maria style tri-tip -paisti (eli maminha) ja ekat kantarellit


Suomeksi tämä kai on kolmikulmapaisti Santa-Marian tapaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämäkin ruhon osa tunnetaan tri-tipin lisäksi maailmalla muun muassa Brasiliassa nimellä maminha, Ranskassa aiguillette baronne, Saksassa Burgmeisterstrück ja Espanjassa rabillo de cadera. Hakaniemen hallin Reinin Lihasta löytyi tällainenkin paisti ja pakkohan sitä oli laittaa, hyvää kun kuulemma on. Yhdysvalloissa siitä on tullut Santa Marian erikoisherkku Kaliforniassa, jossa sen toi markkinoille Bob Shutz 1950-luvun lopulla. Hän maustoi sen suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja muilla mausteilla ja grillasi sen mediumiksi punatamminuotiolla (-hiilillä?) (tiedot Wikipediasta). Löytämäni ohje pohjautuu tähän alkuperäiseen konseptiin. Tarkka englanninkielinen ohje paistiin löytyy täältä.


"Santa Maria style" tri-tip -paisti eli maminha

1 kg               tri-tip –paistia eli maminhaa
                      rypsiöljyä
                      valkosipulijauhetta
                      mustapippuria myllystä
                      puolikarkeaa merisuolaa

Poistin kaikki paistissa esillä olevan rasvan ja kalvot. Sivelin paistin kädellä öljyllä, jotta mausteet tarttuvat siihen paremmin. Maustoin ensin valkosipulijauheella ja sitten pippurilla. 


Sivelin lisää öljyä ja maustoin lopuksi suolalla. Annoin sen maustua tunnin verran huoneenlämmössä ennen grillausta. Pyyhin ylimääräisen suolan pois ennen grillausta.

Kuumensin grillin todella kuumaksi. Ohje sanoi 400 astetta, mutta harva grilli pystyy siihen, eikä se ole tarpeenkaan. Käyttämäni nelipolttiminen Weber kuumeni 350 asteeseen. 


Laitoin lihan grilliin, kannen kiinni ja ajastimen 2 minuuttiin. Avasin nopeasti kannen, käänsin pihdeillä lihan ja kansi kiinni taas 2 minuutiksi. Toistin tämän kaksi kertaa niin, että yhteensä kului 8 minuuttia. Liha oli kypsää, sisälämpötila mittarilla tarkistettuna 52 astetta ja paistotulos medium. Liha olisi voinut jäädä hieman punaisemmaksikin, jolloin aikaa pitää vähentää. Nostin lihan grillistä ritilän päälle ja kannoin sen sisälle. Se vetäytyi siinä muutaman minuutin ennen leikkaamista. Liha tulee leikata poikkisyin. Syiden suunta muuttuu paistissa, joten tarkkaile lihaa kun leikkaat. Liha oli erittäin hyvän makuista eikä kaivannut mitään muita mausteita. Ensi kerralla jätän ehkä valkosipulijauheenkin pois tai korvaan sen tuoreesta valkosipulista murskatulla tahnalla, jolla sivelen lihan ennen muita mausteita.

Lisukkeeksi valmistin saman hallin Merja Valon vihanneskaupan tiskillä kauniin keltaisina loistaneista kesän ensimmäisistä kotimaisista kantarelleista paistoksen. Laitoin litran puhdistettuja kantarelleja pannulle ja kuivattelin veden niistä pois. Sitten lisäsin pannulle nokareen voita ja reilun kokoisen uuden sipulin hienonnettuna. Paistelin hetkisen ja lisäsin lopuksi kermaa reilun desilitran verran ja annoin sen kiehua lähes kuiviin. Mausteeksi ripaus suolaa ja tuoretta timjamia.Kaikille edellisille vielä kaveriksi ensin keitettyä ja sitten voissa paistettua uutta perunaa uuden sipulin kera. Täydellinen kesäruoka: grillattua lihaa, neitsytperunaa ja kantarelleja.


Ei kommentteja: