Tämä
ehkäpä jo klassikoksi tullut grilliruoka on kai kotoisin Atlantin takaa BBQ:n
ihmemaasta Ameriikasta. Ei mitenkään hienostunut ruoka alkujuuriltaan, onpahan
joku kait yrittänyt saada kanaa pysymään pystyssä grillissään ja kun ei muuten oikein
lykästänyt, työnsi kädessään olleen oluttölkin kanan vatsaonteloon ja katso –
tipu pysyi pystyssä. Kehitys kehittyi, oluttölkki korvattiin milloin siideri-
milloin colatölkillä ja lopulta joku keksi kaupallistaa kypsennystavan.
Epähygieeniseksi ja epäterveelliseksikin haukuttu tölkki korvattiin grilliin
asetettavalla telineellä, jossa saatiin aikaan samanlainen kypsennys kuin
aikanaan ”alkugrillissä”.
Läppärini
akku sanoi työsopimuksensa irti - ennen
aikojaan ainakin omasta mielestäni - ja niinpä oli tilattava uusi. Vaihto vaati
koneen kuoren avaamista, ja siksi pyysin liikettä vaihtamaan akun puolestani.
En oikein lukeudu elektroniikkaihmeiden joukkoon. Vein koneeni liikkeeseen, ja
siellä luvattiin homman hoituvan noin tunnin sisällä, joten jäin kiertelemään
ja katselemaan esillä olevaa valikoimaa. Verkkokaupassa on myynnissä myös
grillaustarvikkeita, ja silmiini osui kanan kypsennykseen tarkoitettu härpäke.
Sen hinta oli vain 8,90 euroa ja jotenkin se kulkeutui mukanani kassalle,
jossa se tietenkin piti maksaa. Kaljatölkkikanan konsepti on jo vuosien takaa tuttu, mutta
koskaan en vaan ole tullut laittaneeksi broileria sillä tavoin. Nyt siihen tuli
pätevä syy, joten ruokakauppaan, kana kassiin ja kotiin grillaamaan.
Olen
lukenut aiheesta netistä jo vuosia sitten, ja lukemani palautui taas mieleeni.
Kaikki eivät yksimielisesti kehu menetelmää, toiset taas vannovat sen nimeen.
Hyvä juttu aiheesta löytyy täältä. Pianpa saan asian itse selville.
Maustesekoitus kanalle
Koska minulla
oli vielä jäljellä noin puolet juuri tekemästäni meksikolaisesta maustesekoituksesta, päätin käyttää sitä. Lisäsin siihen ½ tl suolaa ja yhden
ruokalusikallisen ruokosokeria.
Ja
sitten
Puhdistin
broilerin sisältä talouspaperilla ja puristin sinne 1/4 sitruunan mehun. Levitin
ensin rypsiöljyä linnun sisä- ja ulkopinnalle ja myös rintalihan ja nahan
väliin. Hieroin tipun sekä sisä- että ulkopuolelta maustesekoituksella ja
laitoin sitä sormella myös rintalihoihin nahan ja lihan väliin. Kuumensin
grillin noin 230 asteeseen. Jätin päälle reunimmaiset kaksi poltinta eli toisin
sanoen käytin epäsuoraa kypsennysmenetelmää. Lorautin olutta telineen keskiössä
olevaan kuppiin ja maustoin sen lopulla maustesekoituksella. Asetin broiskun telineessään
keskelle grilliä kannen alle ja noin 20 minuutin kuluttua alensin lämpöä 200
asteeseen. Annoin sen kypsyä siellä yhteensä tunnin, jonka jälkeen lintu oli
kypsä ja valmis. Itse asiassa jo liiankin kypsä. Pienempikin lämpö olisi
riittänyt. Samaan aikaan kanan kanssa grillasin esikypsennettyjä maissintähkiä.
Niistä, tuoreista ja makeista kotimaisista herneistä ja keitetystä riisistä
tuli lisäke kanalle.
Lopputulos
oli ”ihan kiva” eli ei siinä mitään vikaa ollut, jos nyt ei lasketa tekijän
virhettä eli liiankin kuumaa grilliä. Nestemäärä kupissa oli lopussa sama kuin
alussakin. Tämä tarkoittanee, että kanaa sisältä päin kypsentävää höyryä ei ole
mainittavasti syntynyt. Kana oli ihan OK, mutta mitään wau –efektiä ei tullut.
Vastaavanlaiseen lopputulokseen pääsee muillakin tavoilla, joten saattaa olla,
että tämä härpäke hautautuu kodinkoneiden hautausmaalle ellei suorastaan päädy
kierrätykseen. Ainahan voi käyttää sitä oluttölkkiä, jos haluaa pystyssä grillattua
kanaa. Valitettavasti teknisistä syistä kuvia aiheesta ei ole enempää, mutta
vastaahan yksikin kuva jo tuhatta sanaa.
3 kommenttia:
Kerran olen syönyt olvi perseessä grillattua kanaa. Ehkä ennakkohehkutuksen määrä latisti ruuan arvosanalle "ennen syö kuin selkäänsä ottaa". Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ollut, mutta keksin monta maukkaampaakin tapaa kanan kypsennykseen.
Mun kokemuksen mukaan tölkkipersekana oli hieman epävakaata. Sitä horjutti niin, että kalja läikkyi... Tuo näyttää paljon vakaammalta systeemilta. Oliko mukana ohjeita muillekin käyttötarkoituksille?
@ Ansku Gen
Samanlainen olo - ihan hyvää mutta muitakin tapoja todellakin on.
@ Merja
Härpäke on todella tukeva eikä pahan hintainenkaan. Korkea tötterö siitä keskeltä lähtee irti ja vadilla voi grillata vaikka vihanneksia, sillä siinä on reiitetty pohja.
Lähetä kommentti