Yleensä tämän ruokalajin nimi kirjoitetaan toisessa järjestyksessä, steak & kidney pie, koska sitä nautaa on enemmän kuin munuaista. Tällä kertaa kuitenkin on kysymys ”herkusta toiseksi herkuksi” –ateriasta, joten käytettävissä olevat raaka-aineet määräsivät sekoitussuhteen. Tämän tapainen piiras on olennainen osa brittiläistä perinneruokaa ainakin jo vuodesta 1861, jolloin se esiintyi ensimmäistä kertaa painetussa keittokirjassa steak and kidney puddingin muodossa. En edes yrittänyt toistaa alkuperäisreseptiä, mutta käytettävissä olleilla raaka-aineilla ja mausteilla uskon saaneeni aikaan hyvinkin brittiläisen piiraan.
Liha ja munuaiset poikkeavat perinteisen tavan piiraasta. Niissä lähdetään
liikkeelle kypsentämättömistä proteiineista. Käyttämäni flank steak sekä munuaiset, olivat jo valmiiksi kypsennetyt, joten ne eivät enää kaivanneet kahden tunnin haudutusta padassa. Tähän siis upposi karitsan munuaisten kanssa myös se viimeinenkin pala grillattua flank steakia. Valmistin tämän aterian
keittiössä, jossa ei ollut käytettävissä vaakaa. Desilitran mitta ja
ruokalusikka kuitenkin olivat, joten määrät ovat suuntaa-antavia. Kuva
misauslaudalta kertoo sekoitussuhteesta. Liha-munuaissuhde oli noin
fifty-sixty.
Kidney & steak pie
jonkin verran oivallisesti grillattuja
karitsan munuaisia paloiteltuina
sopiva määrä grillattua flank steakia
paloiteltuna
2 täydellistä grillattua lyttyperunaa
paloiteltuna
2 uuden sadon sipulia viipaloituna
2 tuoreen valkosipulin kynttä
hienonnettuna
1 uuden sadon porkkana kuorittuna ja
viipaloituna
1 (n.50g) jumboherkkusieni pienennettynä
2 tl tomaattipyreetä
voita
oliiviöljyä
noin 1/2 ruukkua lehtipersiljaa silputtuna
tuoretta timjamia ruukusta hienonnettuna
1 rkl HP-kastiketta
1 rkl Worcestershire –kastiketta
3 dl Guinnes tai Stout olutta
3 dl lihalientä (ei kovin suolaista)
1 lihaliemiamme
1-2 rkl vehnäjauhoja
valmista voitaikinaa pakasteesta
1 munankeltuainen
Laita kattilaan olut ja lihaliemi ja keitä
kokoon niin että jäljellä on runsas 2 dl nestettä. Tarkista maku ja jos maku on
liian plattu, lisää liemiamme, kuten minä tein. Kuumenna isommassa kattilassa voi
ja öljy ja kuullota siinä hetki sipulia, porkkanaa, herkkusieniä, valkosipulia
ja tomaattipyreetä. Lisää munuaiset, lihat ja perunat kattilaan. Ripottele
sinne vehnäjauhot ja pyörittele seosta niin, että jauhot kypsyvät vähäsen.
Lisää redusoitu liemi, hienonnetut yrtit, HP ja Worcestershire. Sekoita ja anna
kiehua hiljaa kymmenisen minuuttia. Seoksen tulee olla paksuhkoa, mutta
juoksevaa. Jos siitä tulee liian paksua, ohenna varovasti lihaliemellä. Kaada
seos sopiviin uunivuokiin jäähtymään kädenlämpöiseksi.
Sulata voitaikina ohjeen mukaan ja kauli
kylmänä sopivan kokoiseksi. Peitä vuoka voitaikinakannella, tee siihen reikiä
haarukalla tai veitsenkärjellä, sivele pinta munankeltuaisella ja paista
200-asteisessa uunissa 25 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.
Munuaispiiraan kanssa maistuu hyvä, kylmä olut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti